23 december 2008 - Steeds meer baanzoekers gebruiken zoekmachines zoals Google in de zoektocht naar een baan. De zoekmachine staat inmiddels al op vijfde plaats als het gaat om de voornaamste manieren waarop mensen zich oriënteren op een baan. Men zoekt daarbij vooral op specialisme en functienamen. Voor werkgevers is het daarom van belang om met hun recruitmentsite of ‘werken bij’ gedeelte goed zichtbaar te zijn op Google en hun vacatures moeten op de juiste termen vindbaar zijn. Dit blijkt uit onderzoek die AMC Academie heeft laten doen ten behoeve van haar masterclasses.

Vindbaar zijn op specialisme en functienamen
Werkzoekenden zoeken tegenwoordig steeds specifieker op Google. Dit is nodig aangezien Google een grote hoeveelheid resultaten toont bij elke zoekopdracht. Hoe specifieker men zelf zoekt, hoe gerichter het resultaat. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat ruim 40 procent bij hun zoektocht naar een vacature daadwerkelijk vaktermen intikt en één derde zoekt op concrete functienamen.

AMC Academie adviseert werkgevers om zoveel mogelijk woorden die met het vakgebied te maken hebben terug te laten komen op de recruitmentsite als in de vacatures. Bij functienamen is het van belang om de ‘juiste’ functienamen te gebruiken. “Nog te vaak worden functienamen gebruikt die voor de buitenwereld onbekend zijn en alleen intern gebruikt worden. Breng dus goed in kaart welke functiebenamingen uw doelgroep intypt op Google” aldus Vivian Tsang, projectmanager bij AMC Academie. “Werkgevers die effectief gebruik maken van deze trucs zullen hoger eindigen in de organische resultaten en dus beter vindbaar zijn op Google.”

Gesponsorde koppelingen vaak niet relevant
Google bepaalt wat er getoond wordt in de organische zoekresultaten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de gesponsorde koppelingen? Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft de gesponsorde koppelingen overslaat. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de gesponsorde koppelingen vaak niet relevant zijn en de werkzoekende niet direct naar het gewenste resultaat leidt.

Een willekeurige zoekopdracht naar een ‘vacature techniek in Rotterdam’ vertelt ons dat deze resultaten weinig opleveren. Geen van de resultaten op de eerste pagina leidt direct naar een vacature die aan deze zoekopdracht voldoet.

Werkgevers die wervingsbudget besteden aan Search Engine Advertising (SEA) op Google zullen hier slimmer mee om moeten gaan. Dit kunnen zij onder andere doen door meer relevante zoekwoorden in de boodschap te vermelden en de advertentie direct te linken naar de juiste pagina. Het rendement van investeringen in SEA staat of valt met het bieden van relevantie voor de werkzoekende.

Technische verantwoording
De resultaten van het onderzoek van AMC Academie komen voort uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO, oktober 2008) van Intelligence Group. De onderstaande vraag en stelling zijn alleen voorgelegd aan de 249 respondenten die zoekmachines gebruiken/zouden gebruiken ter oriëntatie.
De voorgelegde vraag en stelling zijn:

1: “U gaf aan dat u een zoekmachine/search engine gebruikt of zou gebruiken om u te oriënteren op of zoek te gaan naar een baan. Wat voor zoekterm(en) zou u dan intoetsen?”
2: “Als ik iets zoek via Google, sla ik de 'gesponsorde koppelingen' altijd over”