Gemeentes staan zelden bekend als baanbrekend, maar er gebeuren zeker mooie dingen op het gebied van werving. Laura Bosua is met Liesbeth Lugtigheid en Jasja van Rootselaar in gesprek gegaan om te kijken waarin de gemeente Zeist zich onderscheidt van andere gemeenten. Zij zijn beiden verantwoordelijk voor de arbeidsmarktcommunicatie van de gemeente Zeist. Liesbeth richt zich op het gehele wervings- en recruitersproces en Jasja meer op het selectieproces.

Veel ontwikkelkansen en -mogelijkheden bij de gemeente Zeist

Wat zo bijzonder is in Zeist zijn de ontwikkelkansen en -mogelijkheden die de organisatie biedt. Er wordt veel geïnvesteerd in kennis, kunde en persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers, omdat het zo belangrijk wordt gevonden om aan te sluiten bij wat de inwoners nodig hebben. De Zeist Academie is binnen de gemeente een intern opleidingsprogramma. Daar kunnen de medewerkers niet alleen trainingen en workshops volgen, maar ze krijgen ook de kans om deze te geven. Ook is er een loopbaancoach voor ondersteuning om na te denken over eventuele volgende stappen in de leerbehoefte en werkzaamheden. Er zijn genoeg interne klussen die een kans geven om iets geheel anders te doen en er wordt regelmatig beroep gedaan op de medewerkers om in contact te treden met de samenleving op een manier die past. Binnen de gemeente Zeist is een open cultuur, er zijn continu vernieuwingen binnen de organisatie en medewerkers krijgen het vertrouwen om te laten zien wat ze kunnen in hun werkzaamheden.

Creatief omgaan met eigen middelen

Als organisatie wordt er slim omgegaan met eigen middelen. Creativiteit wordt overal uit de organisatie gehaald. Iemand met een frisse blik, een handige vormgever of schrijftalent wordt gevonden, waar hij of zij ook werkt. Taalgebruik in de uitingen is een belangrijk aandachtspunt binnen de gemeente Zeist. Bijvoorbeeld: ‘we zoeken geen typische ambtenaar’ of ‘we hopen dat je ook ergens slecht in bent’. Experimenten door managers komen regelmatig voor, zowel in de werving als in de selectie. Prikkelende teksten of afwijkende procedures zijn heel normaal. Door middel van deze experimenten denken sollicitanten vaak dat de gemeente Zeist net een andere insteek heeft. Daardoor solliciteren mensen die nooit gedacht hadden dat binnen een gemeente te doen.

Bosjesman of takkewijf

Als gemeente is er een diversiteit aan functies. De ene keer wordt er gezocht naar een monteur, de andere keer naar een accountmanager Sociaal Domein. En daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de verschillende staffuncties. De doelgroep verschilt iedere keer weer en als daar een wervingsactie voor moet worden gemaakt moet je natuurlijk wel weten waar je het over hebt. Daarbij verandert de samenleving zo snel dat de inhoud van de functies ook steeds verandert. De BOA van nu is alweer een heel andere BOA dan in 2016. Een mooi voorbeeld van een veelbesproken campagne is de vacature ‘Toezichthouder Bomen’. Daarin werd gezocht naar een ‘Bosjesman’ of ‘Takkewijf’. Daar wordt nog steeds over gesproken. Inhouse sollicitatiedagen is weer een mooi voorbeeld van een grote hoeveelheid aan sollicitanten. Bij het vinden van de ideale kandidaat in een moeilijke doelgroep, is de afwijkende sollicitatieprocedure voor de vacature van Manager BOR een goeie. Daarin werden de sollicitanten gevraagd niet om een sollicitatiebrief te sturen, maar om in hun weekendkloffie naar het gemeentehuis te komen. Daar stonden een aantal tandems klaar en zo zijn de sollicitanten gaan fietsen naar een aantal van de mooie plekjes die de gemeente Zeist rijk is. Daar aangekomen konden de sollicitanten kennismaken met hun toekomstige collega’s door interviews of opdrachten die ze ter plekke moesten uitvoeren. Een behoorlijke organisatie, maar de reacties daarvoor zijn onbetaalbaar.

Recruitmenttip

Belangrijk is een vacaturetekst altijd te beginnen met wat je gaat doen in deze functie en nog belangrijker, wat levert het op. Wat wil de sollicitant precies weten, dat betekent goed om je heen kijken en je verplaatsen in de doelgroep en sollicitant, maar blijf altijd bij de waarheid. Zorg dat het in normale en begrijpelijke taal spreekt en schrijft.

Doelen voor aankomend jaar

De gemeente Zeist is bezig met een prachtige nieuwe werken-bij site die op korte termijn live gaat. Daar blijft de gemeente aankomend jaar veel tijd in investeren. De ontwikkelingen volgen elkaar namelijk zo snel op dat er goed doordachte keuzes moeten worden gemaakt. In één keer de perfecte website hebben kan niet, dat moet groeien. Uiteindelijk moeten natuurlijk ook de managers en collega’s blij gemaakt blijven worden met leuke nieuwe medewerkers.

Ook geïnspireerd worden voor werving bij de gemeente?

11 juni organiseren wij de masterclass Beter werven voor de gemeentelijke overheid. De docenten Annemarie Stel en Aad van der Werf praten je deze dag bij over het succesvol werven van talent voor de gemeentelijke overheid op de huidige arbeidsmarkt. Zowel regionaal als stedelijk. Je krijgt inspiratie van best practices zoals andere gemeenten dat doen en een update van de laatste technologische mogelijkheden.Wat kun je vandaag al doen om morgen succesvoller te zijn in de werving. Kom samen met een collega en jouw collega ontvangt 25% korting. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Blog door Laura Bosua

Laura Bosua is werkzaam als content marketeer voor Werf&, hét online platform over recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. Voor Werf& schrijft ze artikelen, houdt ze zich bezig met de marketing en verzorgt ze de social media.