Met de huidige schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt is het interessant voor bedrijven om talenten in het buitenland te werven. Ons buurland Duitsland lijkt een logische keuze, want het is dichtbij en de cultuurverschillen zijn niet zo groot, toch? Uit het European Recruitment Dashboard blijkt dat er wel veel verschillen tussen de twee landen zijn: we zetten de opvallendste op een rij.*

*Hierbij kijken we naar de Duitsers die in Nederland zouden willen werken en Nederlanders die in het buitenland zouden willen werken

1. Nederlanders willen liever naar Duitsland, dan Duitsers naar Nederland

Als we kijken naar de favoriete landen van Duitsers om te werken, dan staan de Verenigde Staten op nummer één. Daarnaast zijn ook Oostenrijk en Canada populair. Nederland is niet een van de favorieten van Duitsers en staat pas op een dertiende plek, terwijl Duitsland voor Nederlanders op nummer vijf staat.

2. Duitsers emigreren niet graag naar het buitenland

Duitsers willen best in Nederland werken voor een bepaalde periode, maar het liefst zonder te verhuizen. Zo’n 75% staat hier open voor. Maar wanneer je ze vraagt om ook te emigreren naar Nederland, dan zou maar een kwart dit willen. Nederlanders staan in het algemeen (46%) meer open om ook te emigreren naar het buitenland.

3. Duitsers willen hun ervaring vergroten

Als we kijken naar Duitsers die in Nederland zouden willen werken, dan is hun belangrijkste reden om van baan te wisselen de mogelijkheid om ervaring op te doen. Daarnaast vinden ze het ook belangrijk om andere culturen te leren kennen en het opdoen van werkervaring. Bij Nederlanders staat het starten van een nieuw leven en zichzelf uitdagen juist voorop.

4. Ze zijn minder actief op zoek

De meeste Duitsers zijn niet op zoek naar een nieuwe baan, maar de helft houdt wel de arbeidsmarkt in de gaten. Een meerderheid van de Duitsers staat overigens wel open voor het wisselen van baan, maar  doen dit het liefst bij hun eigen werkgever. Maar 21% is gewisseld van baan bij een nieuwe werkgever. Wil je een Duitser dus overhalen om bij jouw bedrijf in Nederland te komen werken, dan moet je als werkgever jezelf zo aantrekkelijk mogelijk maken.

5. Redenen om van baan te wisselen

Een goed salaris staat bij de Duitsers op de eerste plek, wanneer het gaat om de pullfactoren voor een nieuwe baan. Daarnaast vinden Duitsers die graag in het buitenland willen werken het ook belangrijk om een bepaalde baanzekerheid te hebben en een werkdruk die acceptabel is. In Nederland wordt de inhoud van de baan belangrijk gevonden, na het salaris.

6. Duitsers gebruiken andere vacaturesites

Als je een vacature uitzet in Duitsland voor jouw bedrijf dan is het handig om te weten waar Duitsers dan precies zoeken naar een nieuwe baan. Ze kijken namelijk op hele andere websites dan in Nederland. In Duitsland zijn steptone.com, Monster.com, arbeitsagentur.de, xing.com en meinestadt.de populair. Monster.com is de enige website die ook in Nederland veel wordt gebruikt en daarnaast wordt LinkedIn in Duitsland veel minder gebruikt dan in Nederland.

7. Voorkeur voor e-mail

De voorkeur van Duitsers over de manier waarop zij benaderd willen worden, is bijna gelijk aan die van Nederlanders. Ze willen het liefst benaderd worden per e-mail (38%) en daarna volgt persoonlijk contact (17%). Maar een klein gedeelte geeft aan benaderd te willen worden via de telefoon of via social media.

8. Duitsers willen graag compensatie voor overwerk

De belangrijkste arbeidsvoorwaarde van Duitsers die in Nederland willen werken, is compensatie voor onregelmatige werktijden en overwerk. Daarnaast zien we ook dat een contributie voor hun zorgverzekering belangrijk is en dat een dertiende maand meespeelt in de overweging om voor een baan in Nederland te kiezen.

9. Persoonlijke feedback belangrijk

In de candidate experience zijn er verschillende dingen belangrijk voor Duitsers. Op nummer één staat persoonlijke feedback op de sollicitatie. Ook een kort sollicitatieproces wordt belangrijk gevonden. Wel is de verwachte tijd voor de procedure een week langer (ruim 5 weken) dan in Nederland (4 weken). Een groot verschil met Nederland zit hem in het ontmoeten van de team of hiring manager en een makkelijk sollicitatieproces. Duitsers vinden dit belangrijker dan Nederlanders.

10. Duitsers onderhandelen vooral over het salaris

Mocht je gaan onderhandelen met een Duitser, dan is het goed om te weten wat belangrijk is. Ruim de helft zal onderhandelen over het salaris en Duitsers vinden het ook belangrijk om te weten hoe het salaris zal stijgen in de komende tijd. Daarnaast zien we ook dat een ruim een kwart van de Duitsers het belangrijk vindt om vanuit huis te kunnen werken of flexibele uren te hebben en om voldoende carrière mogelijkheden te hebben, terwijl in Nederland een (vast) contract belangrijker is.

Starten met succesvol internationaal werven?

Succesvol kunnen werven op de internationale arbeidsmarkt is een randvoorwaarde om schaars talent te werven. Wil jij ook starten met internationaal werven? Dan is het belangrijk om de motieven en voorkeuren te weten in het buitenland. Bijvoorbeeld de motieven en voorkeuren van Duitsers verschillen van die van Nederlanders. Om Duitsers over te halen om voor een Nederlands bedrijf te komen werken in Nederland, is een goede wervingsstrategie belangrijk en de juiste Europe data. Tijdens de masterclass Internationaal werven worden de basics van internationaal werven, sourcen, positioneren en verleiden toegelicht. Tevens worden veel learnings, failures en best practices met elkaar gedeeld. Lees meer en/of schrijf direct in >>

Foto: pixabay.com