De arbeidsmarkt is momenteel nog overspannen. Hier hebben veel werkgevers last van. De productiviteit en het bedrijfsresultaat komen onder druk te staan door het tekort aan medewerkers. Maar wat zijn de arbeidsmarktontwikkelingen in 2019 en verder? Aad van der Werf, Manager Tempo-Team Business Consultancy heeft 4 trends die goed in de gaten gehouden moeten worden voor je op een rij gezet.

1. Niet in alle sectoren banengroei

De economische verwachtingen zijn nog positief en hierdoor zal de krapte op de arbeidsmarkt nog meer toenemen. Daarentegen zijn er ook signalen dat het hoogtepunt van de economische groei bereikt is. Dit kan dan weer leiden tot minder vacatures. Bijvoorbeeld de uitzendsector vertoont nog groei qua omzet, maar het aantal uren stijgt nog maar minimaal. De verwachting voor 2019 is dat sommige sectoren al een daling zullen laten zien van het aantal banen. Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in automatisering, digitalisering en robotisering. Dit is niet voor iedere sector gelijk en ook hier zal de groei in het aantal banen en vacatures dus wisselend zijn.

2. Meer kwaliteit, flexibiliteit en snelheid

Werkgevers, medewerkers, sollicitanten en klanten vragen momenteel steeds meer van organisaties. Ze vragen niet alleen meer kwaliteit in de mate van dienstverlening, maar ook meer betrokkenheid, flexibiliteit en snelheid van handelen. Een voorbeeld hiervan zijn de ontwikkelingen in de e-commerce. Als een bestelling niet de volgende dag geleverd wordt ben je al teleurgesteld terwijl je een aantal jaar geleden al blij was met een levertijd van 2 dagen. En de verwachting is dat op korte termijn continue levering binnen 2 uur een feit is. Zo zijn er nog veel meer trends en ontwikkelingen die ervoor zorgen dat jouw organisatie en je medewerkers zich sneller moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden en dus ook meer van jou en je collega’s zal vragen.

3. Standaardisering sociale innovatie

Bij veel organisaties lijkt innovatie het toverwoord. Maar technische innovaties gaan pas echt werken als werkgevers en medewerkers hier beiden voor openstaan. Sociale innovatie dus. Als medewerkers betrokken zijn bij de organisatie, bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klant, collega en werkgever zijn de voornaamste doelen van sociale innovatie bereikt. Enkele jaren terug spraken we in dit kader nog over de 21th century skills. Maar die vaardigheden zijn tegenwoordig al bijna een standaard onderdeel van een vacatureprofiel. We zien momenteel dan ook een verschuiving naar andere en complexere skills en vaardigheden.

4. Meer mbo- dan hbo-vacatures

Dat alles complexer wordt, betekent niet automatisch dat er ook meer vraag ontstaat naar hoger opgeleide medewerkers. In de vacaturedata zien we bijvoorbeeld dat er in bepaalde regio’s meer mbo-vacatures zijn dan hbo-vacatures. De verwachting is dat deze trend zich ook volgend jaar door zal zetten. Betekent dit dat bedrijven hun eisen aan het bijstellen zijn of is er iets anders aan de hand? Voor de werkgevers ligt er in elk geval de taak om te kijken hoe de organisatie kan meebuigen met de veranderende omstandigheden en de vraag van de markt. Voor iedere generatie is dit anders, maar er blijken ook veel overeenkomsten te zijn. Het blijkt dat het combineren van specifieke generaties uitermate goed werkt in de praktijk.

Seminar Arbeidsmarkttrends 2019 - 2023

Op donderdag 15 november vind het seminar Arbeidsmarkttrends 2019-2023 plaats. Deze dag delen de sprekers Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de kansen die het jou kan bieden en hoe hierop in te spelen. Inzichten die je niet mag missen. Lees hier voor meer informatie en/of om direct in te schrijven »

Blog door Aad van der Werf

Aad van der Werf is Manager Tempo-Team Business Consultancy. Hij is een van de sprekers tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2019-2023 op donderdag 15 november.