Peter Boerman, hoofdredacteur van Werf& is in gesprek gegaan met drie docenten van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Hier is een mooi artikel uitgekomen waarin de docenten hun visie vertellen over de recruiter van de toekomst. Natuurlijk delen wij dit verhaal ook met onze lezers.

Hoe ziet de recruiter eruit in 2025?

Dit is nog niet eens zo ver weg in de tijd. Toch zijn Marion de Vries, Silene Geuze en Laura Baselaar van mening dat de functie van recruiter een hele andere invulling zal gaan krijgen. Zij zijn samen met Melle Tuik en Martijn Hemminga docenten aan de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Deze leergang gaat op 24 september voor maar liefst de 26ste keer van start en er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Recruiters worden een soort makelaars

Marion de Vries geeft aan dat recruiters in de toekomst een soort makelaar worden. Als kandidaat wil je het vertrouwen hebben dat de recruiter de beste baan voor jou weet te vinden zoals je van een makelaar verwacht dat hij/zij het beste huis voor jou vindt. Én natuurlijk ook niet aan een ander geeft. Daarnaast wordt dan verwacht van de recruiter dat hij of zij meedenkt over wat passend is, zelfs als dit verrassend is. Hiermee worden recruitment en loopbaanadvies steeds meer met elkaar verweven volgens Marion. Dit is eigenlijk niet eens zo gek. Waarom externe kandidaten niet hetzelfde bieden als interne kandidaten?

Enkele selectie-experts blijven over

Laura Baselaar is van mening dat er in 2025 sowieso minder plek is voor het ‘klassieke’ recruitersprofiel in organisaties. Een groot deel van hun werk zal overgenomen worden door automatisering. Er zullen dan slechts enkele selectie-experts overblijven. Deze zijn, naast tooling en de hiring manager, vooral van belang voor het menselijke contact tijdens de sollicitatiefase en voor een aanvullende selectie. Haar verwachting is dat de recruiters van nu steeds meer uitvoerder en bewaker van de beoogde candidate en onboarding experience worden. Ook Laura gaat er dus vanuit dat het vooral om veel aandacht voor de kandidaat zal gaan in de toekomst. Daarbij ziet ze wel een toekomst voor een specialist, die zich pur sang richt op de candidate experience en nauw samenwerkt met een HR-medewerker.

Employer branding krijgt een belangrijke rol

Silene Geuze vult aan dat employer branding daarbij een belangrijke rol gaat spelen. Zij ziet momenteel binnen organisaties een groeiend besef dat een sterk werkgeversmerk kan bijdragen aan de juiste mobiliteit. De organisaties laten echter de vraag hierbij vaak nog liggen op operationeel en actiematig niveau. Hierbij kan je dan denken een vacaturetekst of een leuke campagne. Silene ziet hierin een mooie rol weggelegd voor diegenen die erin slagen arbeidsmarktcommunicatie gestructureerd aan te pakken. Waarbij je als een geïntegreerd onderdeel in de hele employee journey, de externe belofte naar de arbeidsmarkt ook intern waarmaakt.

Recruiter moet creatiever worden

Daarmee wordt het vak als recruiter wel serieuzer dan ooit, aldus Marion. Zij verwacht dat organisaties steeds minder waarde gaan hechten aan cv’s en de kandidaten steeds minder aan de vacatureteksten. In schaarse arbeidsmarkten wordt het belangrijker dat kandidaat en organisatie gaan aftasten wat ze voor elkaar kunnen betekenen, in welke contractvorm dan ook. Bedrijven gaan daar de komende jaren veel tijd en energie insteken. En indien nodig leiden ze verder op. Volgens Marion betekent dat de recruiter van morgen niet meer ‘met een matrix’ kandidaten kan selecteren. Toekomstige recruiters moeten creatiever worden, de eigen organisatie heel goed kennen en het vertrouwen krijgen van kandidaten dat hij of zij hun belangen het beste vertegenwoordigt.’

Arbeidsmarktcommunicatie gestructureerd aanpakken?

Wil jij ook de arbeidsmarktcommunicatie van jouw organisatie gestructureerd aanpakken en klaar zijn voor de toekomst? Dinsdag 24 september start de 26e editie van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Samen met deze 3 docenten, Martijn Hemminga en Melle Tuik gaan de deelnemers tijdens 5 e-trainingen, 4 opleidingsdagen en 1 afsluitende presentatiedag aan de slag. Je ontdekt hoe je arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor jouw organisatie. Van werving tot employee relationship management en van employer branding tot arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Dat hier behoefte aan is, is duidelijk. Deze leergang was dit voorjaar geheel uitverkocht en ook nu zijn er nog maar enkele plekken beschikbaar.
Lees meer en/of schrijf direct in >>

Foto: pixabay.com