Referral is voor veel organisaties een van de belangrijkste wervingskanalen. Maar waar moet je op letten als je van medewerkers ‘medewervers’ wilt maken? Heleen Stoevelaar, verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, heeft 8 tips voor je op een rij gezet in dit mooie ‘acrostichon’.

Niet allemaal ambassadeur

Realiseer je dat je collega’s niet direct allemaal ambassadeur zijn. Medewerkers zijn ambassadeur of ze zijn het niet. De basis hiervoor ligt vooral bij de cultuur van je organisatie:

  • Ben je een goede werkgever voor jouw mensen?
  • Waar ligt de meerwaarde?
  • Waarom werken mensen bij jouw bedrijf?
  • En hoe kunnen zij dat uitdragen naar hun netwerk, familie, vrienden, kennissen en oud-collega’s?

De juiste combinatie zorgt voor winning teams

Extraverte en introverte mensen. In de meeste bedrijven bestaan ze allebei. Gelukkig! Een juiste combinatie van medewerkers is namelijk van groot belang, hiermee krijg je winning teams. Hou er rekening mee dat introverte collega’s, bijvoorbeeld niet op elk feest vertellen hoe leuk het is bij jouw organisatie. Help deze groep daarom om hun enthousiasme over jouw organisatie op zijn eigen wijze te delen naar hun netwerk. Zorg dus dat je deze medewerkers activeert op een manier die bij hen past.

Het moet leuk zijn en ergens aan bijdragen

Fun, superbelangrijk bij een strategische referralprogramma. Het moet leuk zijn en ergens aan bijdragen. Dat bijdragen is makkelijk: werkdruk verlagen, gezamenlijk vacatures oplossen en mooie teams bouwen. En fun dus ook, zorg dat het aandragen van potentiële kandidaten bij de recruiters leuk is. Niet alleen een strak proces, maar daarvoor ook een beloning of een schouderklop. Geef het aandacht!

Keep it simple

Eenvoud is een belangrijk onderdeel bij referral. Maak het niet te moeilijk en zorg voor zo min mogelijk barrières. Maak duidelijk dat vooral de recruiters in charge zijn en dat zij zorgen voor een optimale candidate experience.

Duidelijke richtlijnen

Richtlijnen; zorg voor een goede omschrijving van de richtlijnen zodat het proces eenvoudig blijft. Je Q&A en de kleine lettertjes moeten dus ook op orde zijn. Als een kandidaat bijvoorbeeld al bekend is, mag hij dan nog een keer aangedragen worden? En krijg je daar dan ook een referralbonus voor?

Deel de referrals in de organisatie

Referral story; niets is leuker dan te lezen hoe andere collega’s kandidaten aanleveren voor jouw organisatie. Was dat op de sportschool, die verre neef die je tijdens een reünie weer tegenkwam? Altijd leuk om te weten en het activeert het denkproces in mogelijkheden bij al je collega’s.

Activatieprogramma

Activatie. Een (minimaal) tweewekelijks activatieprogramma moet onderdeel zijn van een referralprogramma. Hierbij kan je aan van alles denken zoals: een referral story, een vacature in de spotlights of een leuke workshop. Dit kan zowel online als offline. Bijvoorbeeld medewerkers op weg helpen samen LinkedIn in te duiken zet ook enorme zoden aan de dijk.

Investeer in referral

Last but not least, een ad-hoc programma helpt even, maar een strategisch referralprogramma, onderdeel van je recruitmentstrategie helpt jouw organisatie écht verder. Investeer dus in referral en zorg dat je minimaal 30% van je hires uit referral haalt. De beste kandidaten, lage kosten en een snellere time to hire!

Ook aan de slag met referral en hierover meer willen weten?

Heleen Stoevelaar verzorgt in april de masterclass en workshop referral recruitment. Tijdens de masterclass Referral recruitment op 9 april leer je hoe je een goede basis legt om effectief te werven via referrals. Op 25 april tijdens de workshop Referral Recruitment maak je de start naar een strategisch referral programma voor jouw organisatie, compleet met strategie, doel en idee. De workshop is een verlengstuk van de masterclass. Ze zijn beiden los te volgen, maar een combinatie is natuurlijk het effectiefst. Bij inschrijving voor beide trainingen ontvang je 290 euro korting met de kortingscode combi-ref2.