De concurrentie om talent wordt voor de meeste recruiters de laatste jaren pas echt voelbaar. Het posten van een vacature en het opvragen van referrals leverde daarvoor nog wel aardige sollicitaties op. Maar de laatste jaren begint het duidelijk te worden dan we het daarmee niet meer redden.

Sourcen wordt dan gezien als een oplossing. Maar hoe doe je dat succesvol? Hoe zorg je dat je je onderscheid? En vooral belangrijk hoe zorg je dat de mensen die jou benaderen, ook echt bij jou terugkomen. Laura Hoogendoorn, verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie o.a. voor de Bootcamp Sourcing & Search geeft 5 tips om je hiermee op weg te helpen.

Tip 1: Zorg dat je heel goed begrijpt wat je zoekt

Daarbij is natuurlijk een goede vacature intake een must. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat de perfecte kandidaat nu doet en in de jaren hiervoor gedaan zou kunnen hebben en bij welke bedrijven. Gebruik de experts in het team om zoveel mogelijk criteria te vinden waarop je kan zoeken. En dan heb ik het niet over soft skills, maar over kennis van tools of systemen, behaalde certificaten, afkortingen die de kenners gebruiken in hun dagelijkse werk etc. Het resultaat is een lijstje must-haves en nice-to-haves waarop je gaat zoeken. Dit gaat het verschil maken tussen eindeloos irrelevante profielen bekijken en snel de juiste mensen vinden in jouw search.

Tip 2: Stel de vraag ‘wie zou je willen kunnen klonen?’

De vraag stellen ‘heb je mensen in gedachten die je wel zou willen kunnen klonen’, kan enorm veel opleveren. Zo heb ik uit persoonlijke ervaring vele voorbeelden dat functie-eisen ineens een andere lading krijgen (denk aan die ‘must-have Master’s degree’, die ineens flexibeler wordt omdat die perfecte interimmer van vorig jaar ‘slechts’ een Bachelor had). Maar doe dit ook om jouw searches sneller gericht te kunnen maken. Met een beetje mazzel, haal je uit een LinkedIn profiel van deze voorbeelden een hele rits aan skills die je in jouw search kunt gebruiken, of de ideale universiteit & afstudeer richting.

Tip 3: Zoek eerst naar de perfecte match

Niets vervelender dan een benaderde en geïnteresseerde kandidaat later vertellen dat een gesprek er toch niet in zit. Zorg er liever voor dat je eerst zoekt naar de echte perfecte match, waarvoor je alle must-haves en nice-to-haves kunt afvinken. Iedere positieve reactie die je daarvan krijgt, is dan ook een direct halleluja momentje! Vind je die perfecte match niet? Of heeft niemand van jouw top 10 interesse? Vraag jezelf dan af hoe realistisch het profiel is waarnaar je zoekt en of je wel de juiste keywords hebt om op te zoeken. Is dat allemaal in orde? Pak dan verder op jouw search door één voor één een nice-to-have uit jouw search te halen en ga voor 90% match.

Tip 4: Het succes van jouw search valt of staat met jouw eerste benadering

Wat het perfecte eerste bericht is, ligt aan de stijl van jouw doelgroep en aan jouw eigen stijl. Het is belangrijk trouw te blijven aan beide. Maar het allerbelangrijkste is dat je het bericht schrijft vanuit het perspectief van degene die je benadert. What’s in it for them? Een bericht als “Jij bent precies wat ik zoek voor vacature X omdat wij iets van je nodig hebben” zal heel anders resoneren dan de focus leggen op wat voor kans op groei en ontwikkeling jouw vacature iemand kan bieden.

Tip 5: Breng de reacties op jouw benadering in kaart

De reacties op jouw benadering kunnen je veel vertellen over de kandidatenmarkt voor een specifieke vacature, maar ook over jouw aanpak. Je wint er daarom veel mee als je bijhoudt wat deze reacties zijn. Krijg je veel positieve reacties vanuit bepaalde bedrijven? Mooie kans om je daar nog wat meer op te richten! Of haken er meerdere kandidaten af op arbeidsvoorwaarden? Dan mik je mogelijk op iets te senior mensen. Heb je geen flitsend CRM systeem waarin je dit bij kan houden? Dan komt je al een heel eind met een ouderwets excelletje.

Wil jij veel meer talent vinden en succesvol benaderen?

Ik hoop dat deze 5 tips je alvast op weg helpen bij het sourcen? Wil je meer tips & tricks en hulp bij het ontwikkelen van jouw sourcing skills? Schrijf je dan in voor de Bootcamp Sourcing & Search op 20 en 21 mei 2019. Tijdens deze tweedaagse training leer ik je samen met Sandor Lokenberg de geheimen van sourcing. Je wordt geen sourcings Jedi of Ninja, maar je gaat wel veel meer talent vinden en succesvol benaderen. Lees hier meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Docent Laura Hoogendoorn

Blog door Laura Hoogendoorn

Laura Hoogendoorn is een allround recruitment professional met 13 jaar ervaring op het gebied van recruiten en sourcen van kandidaten in schaarse markten. Ze is haar loopbaan begonnen aan de bureauzijde en heeft vervolgens in verschillende corporate omgevingen in een recruiter rol gewerkt en is zich uiteindelijk in het sourcing vak gaan specialiseren. Laura is een van de docenten tijdens de Bootcamp Sourcing & Search. Lees meer>>