Arbeidsmarktcommunicatie is het structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers. Hoe belangrijk is dit nu eigenlijk? En wat gebeurt er als je hier niet in investeert?

Arbeidsmarktcommunicatie wordt onderschat

In de praktijk blijkt het creëren van goede arbeidsmarktcommunicatie lastiger dan men denkt. Er dient structureel een beleid te worden nagejaagd. Bij veel werkzaamheden binnen het bedrijf  zal de term 'arbeidsmarktcommunicatie' in het achterhoofd moeten worden gehouden. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt wordt het over het algemeen lastiger om effectief te werven en selecteren. Juist daarom is het van belang om hierin te investeren.

Arbeidsmarktcommunicatie kan opgedeeld worden in de vier aspecten die we hieronder verder toelichten.

Doelgroepkennis

Pas als je je doelgroep kent en weet wat deze groep beweegt en hoe je deze bereikt, kun je je arbeidsmarktcommunicatie afstemmen. Werkgevers die de doelgroep centraal stellen hebben veel meer succes op de arbeidsmarkt.

Je kunt best vacatureteksten schrijven zonder de doelgroep goed in kaart te hebben. Maar ga er dan niet vanuit dat je de juiste kandidaten over de vloer zult krijgen. Vervolgens kun je ze allemaal afwijzen of je neemt uiteindelijk iemand aan die het minst slecht overkwam. Met de kans dat je die na een paar werkdagen toch het liefst weer zou willen laten gaan. Of vanwege een slechte candidate experience willen de sollicitanten misschien niet eens meer voor jouw bedrijf werken. Niet echt effectief allemaal.

Voorbeeld: uit Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) blijkt dat bij redenen waarom mensen in beweging komen op de arbeidsmarkt het bij 34% om de inhoud van het werk gaat. Toch beginnen veel bedrijven in hun vacature met een beschrijving over zichzelf. Beschrijf eerst de functie, daarvoor komt men op je vacature.

Employer Branding

Het werkgeversmerk. Je moet jezelf als bedrijf sterk neerzetten in de ogen van de buitenwereld. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst bepaalt hóe je naar buiten wilt treden. Welk imago wil je aannemen? Welke positie neem je in binnen de arbeidsmarkt? Allemaal van belang bij het bepalen van je communicatie. Zoals ik hierboven ook al aangaf is het van belang om de juiste doelgroep met de juiste boodschap te benaderen. Alleen dan kom je in de positie dat de juiste kandidaten die jij wilt hebben staan te springen om voor jouw bedrijf te werken. Bedrijven met een goed employer brand vervullen sneller vacatures, werven betere kandidaten en houden langer het personeel vast.

Employee Experience

Wanneer werknemers gemotiveerd zijn en een positief beeld hebben van je bedrijf wordt het voor hen een stuk makkelijker om positief over je bedrijf te praten. Op die manier kun je je werknemers ambassadeur van je bedrijf maken en kunnen zij samen met jou nieuwe kandidaten werven.

Slechte communicatie naar je medewerkers is demotiverend. Ze zullen niet positief over je bedrijf praten, misschien zelfs negatief. Of nog erger: ze willen het bedrijf verlaten. Dit alles heeft ook effect op de rest van de werknemers. Het werkt dus als een sneeuwbaleffect. Had de buitenwereld nog geen slecht beeld van je bedrijf, dan komt dat vanzelf. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste negatieve signalen buiten de bedrijfsmuren treden. Met social media is dat tegenwoordig een kleine moeite. Zelfs al is het gedemotiveerde personeel braaf en probeert het haar onvrede niet te laten merken, dan nog zal dit er vanaf spatten in de communicatie met (potentiële) klanten en in de minder verzorgde werkzaamheden.

Arbeidsmarktcommunicatiestrategie

Op basis van bovenstaande drie punten moet er een strategie voortkomen. Hierbij kijk je dus naar wie je wilt bereiken en op welke manier je dat gaat doen. Welk beeld zij bij jouw bedrijf moeten hebben en hoe je je werknemers behandelt om ervoor te zorgen dat zij gemotiveerd raken en ambassadeur willen zijn van jouw bedrijf en/of merk.

Het is makkelijk om dit complete proces te onderschatten. Het is niet iets dat je zomaar van de ene op de andere dag voor elkaar hebt. Er gaat tijd en geld in zitten. Maar goede arbeidsmarktcommunicatie is een goede investering in jouw bedrijf. Je gaat efficiënter en effectiever te werk. Als je het goed doet heb je uiteindelijk minder kosten én ben je minder tijd kwijt, terwijl je meer (waardevolle!) aannames realiseert. Het continue tijd en aandacht besteden betaalt zich terug.

Zelf de arbeidsmarktcommunicatie van jouw bedrijf verbeteren?

Zie je het belang van goede arbeidsmarktcommunicatie nu in? En kan het binnen jouw bedrijf ook wel beter? Bekijk dan zeker onze Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Tijdens 5 intensieve dagen en 4 webinars gaan we diep in op alle aspecten die hieraan ten grondslag liggen. Na deze leergang heb je de kennis op zak om vanaf 0 een compleet plan te maken waar een arbeidsmarktcommunicatiestrategie uit komt die jouw bedrijf helpt groeien. Heb je vragen over deze leergang? Neem dan contact op met Anja van Kemenade, 088 – 730 28 88 of anja@arbeidsmarktcommunicatie.eu.