Inhaken op hobby's en interesses is een slimme manier om arbeidsmarktcommunicatie in te zetten. In tal van online artikelen adviseren sollicitanten om juist hobby's in het cv op te nemen. Vanuit het perspectief van de werkgever is het ook heel interessant om in te spelen op interesses van kandidaten.

Persoonlijke binding

Allereerst creëer je betrokkenheid vanuit de doelgroep, maar je zorgt ook voor een persoonlijke binding nog voordat de kandidaat solliciteert. Door deze hobby's en interesses te koppelen aan wervingsvraagstukken maak je dus op slimme manier gebruik van arbeidsmarktcommunicatie. Neem een voorbeeld aan Defensie op Marktplaats, een campagne die de link legde tussen tweedehands brommeronderdelen en het aantrekken van jonge technici. Een soortgelijke campagne creëerde KLM over tweedehands merkkleding om stewardessen aan te trekken. The Next Web is misschien niet direct een hobby, maar veel marketeers zijn er wel over gepassioneerd. ABN AMRO speelde daar briljant op in met haar arbeidsmarktcommunicatie. En natuurlijk niet te vergeten alle IT-bedrijven die over de jaren bioscopen afhuurden of adverteerden met bioscoopreclames bij de première van de Star Wars trilogie of dit op andere manieren vertaalden in arbeidsmarktcommunicatie. Hoe speel je succesvol in op hobby's en interesses van je doelgroep? Hoe zet je deze slimme manier van arbeidsmarktcommunicatie in?

Inspelen op hobby’s en interesses van je doelgroep

Succesvol inspelen op de hobby’s en interesses van je doelgroep vraagt om uitstekende doelgroepkennis, creativiteit en lef. Voordat je kan inspelen op deze voorkeuren, moeten ze eerst onderkend worden. Het leuke is, dat deze data gewoon beschikbaar is en in combinatie met verschillende andere databronnen en gesprekken met de doelgroep heel veel kleur krijgt. Neem bijvoorbeeld de hobby’s en interesses van junior en senior advocaten zoals hieronder uit het DoelgroepenDashboard.

Bron: Intelligence Group

Leuk campagnes op basis van data

De verschillen en overeenkomsten in hobby’s en bezigheden van deze doelgroep kunnen gecombineerd worden met kennis over gebruikte apps, mediagedrag en zelfs diepte-interviews. Op basis van deze data kunnen leuke campagnes bedacht worden, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van (vrouwelijke) (stagiair) advocaten met een Masterclass van Margo Reuten, de eerste vrouwelijke sterrenkok in Nederland. Uit het schema hierboven blijkt namelijk dat de interesses koken en uit eten gaan hoog in de ranglijst staan. Speel hierop in met activiteiten rondom eten of samenwerkingen met speciaalzaken zoals Het Kookpunt en je doelgroep is geïnteresseerd. De nieuwe reality-serie ‘Misdaad Advocaten’ op Net5 zal het ook goed doen bij de doelgroep, al helemaal gekeken vanuit een diversiteitsoogpunt als het om vrouwen gaat.

Bron: Net5

De echte geheimen onthullen met hobby’s

De echte geheimen onthullen zich pas als je nog dieper in de analyses duikt en niet zozeer kijkt naar de belangrijkste hobby’s en interesses, maar vooral waar jouw doelgroep meer dan gemiddeld in geïnteresseerd is. Zo vertelde Suzanne van Triest op het Festival Recruitment in de Zon over het feit dat ze erachter waren gekomen dat veel vrijwilligers in de zorg een hond hadden. In hun campagnes zijn ze daarom meer honden gaan gebruiken.

Bron: Omring

Diversiteit in hobby's en interesses

In hobby’s en interesses is ook vaak diversiteit terug te vinden, voor het geval dat je juist een groter gedeelte mannen, vrouwen, LGBT of culturele diversiteit nastreeft. De Canal Pride in Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van als het gaat om de LGTB-community. Ook het vergroten van zichtbaarheid op de Markt Afrikaanderplein in Rotterdam of het Kwaku Festival is een effectieve manier om Surinaamse en Antilliaanse verpleegkundigen aan te trekken. Nog een voorbeeld: de hobby gaming aan IT-functies verbinden, zoals met de AIVD-kerstpuzzel is gedaan. Fanatiekelingen gaan aan de slag met het oplossen van creatieve en cryptische opdrachten op het gebied van informatiebeveiliging. Een slimme manier om de doelgroep te prikkelen! Denk ook eens aan toenemende interesse in fitness, waar functies bij Defensie, de Politie en Beveiliging mee gebaat zijn. Met Tata Steel Chess wordt slim ingespeeld op de hobby schaken en daarmee wordt de bèta-georiënteerde doelgroep aangesproken. Kijkers van de serie MegaStructures kunnen middels arbeidsmarktcommunicatie slim worden benaderd voor functies in de bouw bijvoorbeeld. De voorbeelden van hobby’s aan arbeidsmarktcommunicatie verbinden zijn talrijk.

Zend jouw voorbeeld in!

Dit is slechts een greep uit de voorbeelden die op in arbeidsmarktcommunicatieland bekend zijn. Heb je nog andere leuke voorbeelden, deel ze vooral met ons. Het zijn vaak de snoepjes van het vak én het is het ultieme instrument om contact te maken met je doelgroep, onderscheidend te zijn en -desgewenst- meer invulling te geven aan een diversiteitsstrategie.

Vernieuwen in arbeidsmarktcommunicatie?

Het inzetten van hobby's en interesses om jouw doelgroep aan te spreken en te prikkelen om te solliciteren is één van de manieren om effectief te werven op de veranderende arbeidsmarkt. Er zijn meer slimme manieren om arbeidsmarktcommunicatie in jouw werving in te zetten met oog op de toekomst. Tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2021-2025 bereid jij je 100% voor op komende ontwikkelingen in wervingsland. Vernieuwen in arbeidsmarktcommunicatie doe je als je op de hoogte bent van actuele arbeidsmarktontwikkelingen en weet hoe je daar met een onderscheidend arbeidsmarktplan op inspeelt. Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp bereiden je erop voor. Lees hier verder voor meer informatie >>>>

Wil jij je meer in de breedte ontwikkelen dan is de Masterclass Arbeidsmarktcommunicatie iets voor jou. Wil je niet alleen de breedte in, maar ook de diepte? Dan is de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie (tweedaagse) of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie (5 dagen) wellicht meer geschikt. Vind je het lastig te bepalen welke van de drie arbeidsmarktcommunicatie opleidingen die wij aanbieden, het beste aansluit op jouw wensen? Neem dan contact met ons op voor opleidingsadvies.