Bij een passende strategie staat de kandidaat centraal, is er oog voor een zo hoog mogelijke candidate experience en wordt er van alles aan gedaan om het recruitmentproces zo kort mogelijk te maken. Met de juiste strategie kun je de arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen van de organisatie managen.

Arbeidsmarktcommunicatiemanagement

Het bepalen van de strategie is een onderdeel van arbeidsmarktcommunicatiemanagement. Hierbij gaat het om het aansturen en beheersen van de strategie, organisatie, realisatie en evaluatie van alle inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie binnen een organisatie.

Strategie

De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft de doelstellingen en richting weer voor jouw organisatie met betrekking tot de arbeidsmarktcommunicatie. De strategie behelst minimaal 3 jaar en biedt jouw organisatie voor langere tijd houvast voor de te varen koers. Uitgangspunten van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie zijn de organisatie-, HRM- en recruitmentstrategieën. Met de arbeidsmarktcommunicatiestrategie krijg je vervolgens houvast bij het opstellen van het jaarplan en verlies je de langetermijndoelstellingen niet uit het oog.

Organisatie

De organisatie moet zorgen dat de strategie tot leven komt en wordt uitgevoerd. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als:

  • Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de arbeidsmarktcommunicatiefunctie?
  • Moet het een aparte functie worden of dient er een werkgroep arbeidsmarktcommunicatie in het leven te worden geroepen?
  • Moet het een functie zijn vanuit HRM en/of communicatie?
  • Aan wie moet verantwoording worden afgelegd?
  • Wat doet de recruitmentafdeling en wat de arbeidsmarktcommunicatiefunctionaris?
  • Hoe worden de processen ingericht?
  • En last but not least; bij wie ligt de budgetverantwoordelijkheid?

De organisatie van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loop je al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd gewenste samenwerking tussen P&O en communicatie.

Realisatie

Wanneer je een strategisch meerjarenplan hebt en de arbeidsmarktcommunicatiefunctie hebt ingericht, moeten de doelstellingen worden gerealiseerd. Strategie moet worden vertaald naar tactiek en operatie. Doe je zaken zelf of besteed je ze uit? Hoe zorg je ervoor dat de opvolging van sollicitaties goed en snel verloopt? Hoe zorg je ervoor dat beloften worden waargemaakt. En hoe zorg je ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Het realiseren van arbeidsmarktcommunicatiedoelstellingen is dus geen eenvoudige opgave en gaat veel verder dan een campagne alleen.

Evaluatie

Je meet achteraf natuurlijk of je strategie heeft gewerkt. Je kunt pas goed je activiteiten evalueren als je heldere en meetbare doelen hebt geformuleerd. Daarnaast is evalueren een continu proces dat je op ieder niveau kunt doen. Wat heeft één personeelsadvertentie opgeleverd? Wat was de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Tussentijds evalueren maakt het mogelijk om op tijd bij te sturen. Zo heb je meer kans om je einddoelstellingen te halen.

Belang en mogelijkheden

Het belang van arbeidsmarktcommunicatiemanagement zit in de geïntegreerde aanpak van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie. Het op de kaart krijgen van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie is één, het op de kaart houden is een tweede. Het managen van de inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie zorgt ervoor dat je beter kunt aansturen en beheersen, zodat het meetbaar bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelstellingen.

Arbeidsmarkcommunicatie op de kaart krijgen en houden?

Op dinsdag 28 mei gaat Anne-Britt Petri samen met de deelnemers in 1 dag aan de slag met de gehele breedte van arbeidsmarktcommunicatie. Na afloop van deze masterclass Arbeidsmarktcommunicatie weet je hoe je arbeidsmarktcommunicatie intern op de kaart kunt krijgen en houden. Heb je concrete aandachtspunten voor jouw werving. Weet je de juiste wervingsboodschappen te kiezen. Weet je hoe je meer rendement kunt halen uit jouw personeelswerving. Heb je een stappenplan voor jouw employer branding en heb je een aanzet voor jouw arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Donderdag 20 en vrijdag 21 juni verzorgen onze docenten de  Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie.  Na deze succesvolle bootcamp (elke keer uitverkocht en een gemiddelde score van een 8,6 op de onafhankelijke website Springest) ga je naar huis met concrete onderdelen van jouw arbeidsmarktcommunicatie. Het is twee dagen werken aan jouw arbeidsmarktcommunicatie. In hoog tempo wisselen theorieblokken zich af met cases en werksessies. Tijdens de werksessies ga je aan de slag voor je eigen organisatie. Je krijgt feedback van collega-deelnemers en de docenten op jouw werk. Van aanzet tot je arbeidsmarktcommunicatieplan tot checklist hoe je jouw recruitmentsite kunt optimaliseren. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Foto: pixabay.com