Rotterdam 21 mei 2014 - Wanneer Nederlanders naar een (nieuwe) baan solliciteren, geeft 1 op de 3 incorrecte informatie over zijn huidige salaris. 1 op de 6 verhoogt het huidige salaris zelfs met minimaal 10 procent. Verder onderhandelt de helft over het salaris, gevolgd door werktijden en een vast contract. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van de 6e editie van de Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie onder 1.017 personen in april 2014.

Tweederde van de Nederlanders is eerlijk over zijn salaris

Aan Nederlandse werknemers is gevraagd 'Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?' 31 procent verhoogt het salaris met minimaal 5 procent en één op de zes verhoogt dit zelfs met minimaal 10 procent. In de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling is salaris vervolgens in de helft van de gesprekken nog een onderwerp, gevolgd door werktijden (43%) en een vast contract (43%). TabelSUM1 Grafiek: Welke informatie krijgt de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?

82 procent onderhandelt over zijn contract

Minder dan 1 op de 5 Nederlanders accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling. Anders gezegd, bijna iedereen onderhandelt over zijn contract. Daarbij gaat het opvallend weinig over belangrijke zaken als opleidingsmogelijkheden (17%) en carrièreperspectief (14%). Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven variabele beloningen en lange termijn perspectief. “Salaris en vastigheid zijn zeer belangrijk voor werknemers alvorens in beweging te komen," verklaart Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. "Men vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet. De ongeschreven regels op de arbeidsmarkt maken het spel van arbeidsmarktbewerking interessant en complex."

Tabel2

Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie

Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 juni 2014 vindt de 6e Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie plaats. In 2,5 dag ontdekken werkgevers hoe zij het verschil kunnen maken bij het behouden en aantrekken van medewerkers. Op interactieve wijze gaan deelnemers aan de slag met onderwerpen als recruitment, employer branding, referral recruitment, employee relationship management en arbeidsmarktcommunicatiestrategie.

Onderzoeksopzet

Dit online onderzoek is in april 2014 in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie verricht door Intelligence Group onder 1.017 Nederlanders binnen de beroepsbevolking. In het onderzoek zijn de vragen gesteld: ‘Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?' en 'In hoeverre onderhandelt u over onderstaande aspecten alvorens een baan bij een nieuwe werkgever aan te nemen?’ (meerdere antwoorden mogelijk).