Een van de kenmerken van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is dat we werken met topdocenten die dagelijks bezig zijn met arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Professionals die niet alleen doceren, maar nog dagelijks betrokken zijn bij de materie in de praktijk. Op deze wijze weten zij als geen ander de vertaling te maken van theorie naar praktijk in de trainingen en opleidingen van de Academie. In dit interview zetten we docent Aad van der Werf in de spotlight.

Waar gaat de masterclass IDU 2.0, vlootschouw & scenario's over?

Tijdens de masterclass IDU 2.0, vlootschouw en scenario's creëert u inzicht in hoe u uw organisatie in kaart kan brengen. Welke trends en ontwikkelingen zijn relevant om rekening mee te houden voor Strategic workforce planning? Inzicht in de ontwikkelingen van vandaag en morgen zijn relevant voor de toekomst van een organisatie. Met welke scenario’s moet u rekening houden? In iedere organisatie werken mensen met talenten, competenties en skills. Vanuit kwantitatieve en kwalitatieve gegevens leert u kijken naar de huidige samenstelling van het personeelsbestand. Welke talenten heeft de organisatie nu nodig maar ook in de toekomst. Met het IDU 2.0 krijgt u inzicht in de strategische functie matrix van de organisatie. Wat zijn de ondersteunende functies, strategische, specialistisch en kernfuncties. Vanuit dit kwantitatieve inzicht maakt u de doorvertaling naar de vlootschouw van uw organisatie. U krijgt inzicht in performance, het ontwikkelpotentieel, ondernemerschap en bijvoorbeeld employability. Aan het einde van de masterclass bent u klaar om dit voor uw eigen organisatie uit te werken.

Wat maakt dit onderwerp momenteel actueel?

De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt volgen elkaar steeds sneller op. De werkloosheid stijgt wellicht naar 9% in 2014 en zijn er genoeg mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt. Iedere organisatie is onderhevig aan aanpassingen en verandering. Nederland lijkt eindelijk te herstellen van de crisis. Het aantal vacatures stijgt en in sommige functies ontstaat al weer krapte. Als u nu niet in actie komt, bent u waarschijnlijk straks te laat om uw organisatie te laten aansluiten op de herstelfase. Aan de andere zijde veranderen organisaties doordat technologie, informatiemanagement en de vraag van de klant continue aan het veranderen is. Hoe blijft uw organisatie zich aanpassen aan al deze veranderingen? Hoe speelt u in op de ontwikkelingen en veranderingen en zorgt u voor continuïteit. Om te weten welke mensen u moet aannemen, of om te weten wie mee kunnen met de veranderingen maar ook om te kunnen bepalen wie niet mee kunnen is deze masterclass cruciaal om aan te sluiten op de weg naar herstel.

Voor wie is deze training onmisbaar?

Deze masterclass is een aanrader voor iedereen die verantwoordelijk is voor personeel of vanuit een HR functie bij het personeel betrokken is. Vooral voor mensen die strategie moeten gaan doorvertalen naar plannen en acties is deze masterclass een ‘must’. Men hoeft niet op een strategisch niveau te werken maar moet wel de ambities hebben om door te groeien en de drive om iets met de uitkomsten van de masterclass te gaan doen. Strategie, planvorming en uitwerking in uitvoeringsplannen zijn de kernwoorden voor deelnemers aan de masterclass. Een fundament voor recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. Van korte termijn acties naar een duurzame oplossing voor HR-, recruitment- en arbeidsmarktcommunicatieproblemen.

Waarmee gaan de deelnemers naar huis?

Iedereen komt met een basis aan ervaring en overtuiging naar deze masterclass. Tijdens de masterclass worden de deelnemers verrast met onbekende inzichten die ze na de masterclass kunnen herkennen en vertalen naar hun eigen organisatie. Zij zijn in staat om de visie en strategie te vertalen naar inzichten. Deze inzichten helpen  om de juiste keuzes te maken ten aanzien van de huidige populatie werknemers maar ook de toekomstige!

Wie is Aad van der Werf als hij niet doceert voor de Academie?

Ik ben een echte arbeidsmarktspecialist (47 jaar) met meer dan 20 jaar ervaring met verschillende arbeidsmarktvraagstukken. Mijn kennis en specialisme ligt vooral op de vertaling van (global) arbeidsmarktontwikkelingen naar gevolgen voor de organisatie. Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling Marketing Intelligence bij Tempo-Team en heb meegewerkt aan verschillende onderzoeken en publicaties over de arbeidsmarkt en de gevolgen voor mens en organisatie. Daarnaast word ik, door mijn open blik over de arbeidsmarkt en praktische vertaling naar kansen en oplossingen, regelmatig gevraagd als spreker voor seminars en trainer.

Naast mijn passie voor mijn werk en de arbeidsmarkt, ben ik getrouwd en de gelukkige vader van drie opgroeiende kinderen. Samen met mijn vrouw besteed ik veel tijd aan onze 'puberende' kinderen. Waardoor iedere dag weer iets nieuws brengt, als ik ervoor opensta. Daarnaast sla ik in mijn vrije tijd regelmatig een bal op de golfbaan en tennisbaan.