Voorbereiden op arbeidsmarkttrends zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), de jacht op laatstejaars studenten en nieuwe businessmodellen in wervingsland is onoverkomelijk. Volgens Geert-Jan Waasdorp, oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en eigenaar van Intelligence Group, is dé arbeidsmarkttrend op dit moment het innoveren van het wervingsproces. Het is in de war for talent echt noodzakelijk om de "vastgeroeste, trage en traditionele processen, die eigenlijk al 40 jaar hetzelfde zijn" aan te pakken, aldus Waasdorp.

Innovatie in het wervingsproces

Het kan niet langer op de traditionele manier waar businessmodellen verouderd zijn, waar nog altijd een papieren cv wordt gevraagd en waar een eerste en tweede selectieronde volgt. Innoveren in het wervingsproces is een must om recruiters te ontzien in de hoge werkdruk. Vaak weten ze niet beter, want het systeem is nu eenmaal verouderd. Recruiters moeten blijven functioneren, ook al hebben ze soms wel 40 vacatures te vervullen (!). De verouderde systemen waarin gewerkt wordt, helpt ook niet mee aan deze zware werkomstandigheden. Het gevolg is dat een groot deel van recruiters compleet uitgeblust raakt en degenen die het wel voor elkaar krijgen, zijn een uitzondering op de regel. Stap 1 is om deze werkdruk te verlagen. Hoe? Door te innoveren in het wervingsproces. Ontlast de recruiter in administratieve zaken en systemen, zodat je de recruiter empowered naar vakmanschap.

Verschuiving rol recruiter

De rol van de recruiter zal als gevolg van innovatie in het wervingsproces wel veranderen. Hier moet je volgens Waasdorp niet bang voor zijn. "De rol van de recruiter zal door innovaties in het proces wel veranderen, maar zeker niet verdwijnen" aldus Waasdorp. Er zijn voldoende tools op de markt die het plaatsen, verspreiden en verwerken van vacatures veel makkelijker maken. Door deze delen van het recruitmentproces te automatiseren, zoals met candidate ID, Jobboost.io, Jooble, Jobrapido, Recruitment Accelerator en nog vele andere tools gedaan kan worden, bespaart dit de recruiter tijd. In deze tijd kan de recruiter zich richten op candidate journey om het hele wervingsproces soepel te laten verlopen. "Dit geeft recruiters het gevoel serieuzer genomen te worden door de ceo en hiring managers", stelt Waasdorp, "en daar zit ook vaak het probleem". Hard werken kunnen recruiters wel. De vraag is hoe lang ze dat volhouden en of deze rol van de recruiter ten goede komt aan de wervingsdoelstellingen. Je bent al een heel eind in de innovatie van het wervingsproces als je jouw recruiters strategisch inzet en van toegevoegde waarde laat zijn voor het bedrijf en de wervingsvraagstukken." Als dat niet het geval is binnen je organisatie, zou ik daarvan wakker liggen", geeft Waasdorp aan.

Hoe begin je met innoveren?

Innovatie van het wervingsproces klinkt vanzelfsprekend, maar hoe begin je hieraan? Geert-Jan Waasdorp en Aad van der Werf (arbeidsmarktanalist en consultant bij Tempo-Team) gaan op 14 november dieper in op belangrijke arbeidsmarkttrends van 2020-2024. Niet alleen bespreken ze de innovatie van het wervingsproces, ook onderwerpen als het behoud van de recruiter in de toekomst, de WAB en employability staan op de agenda. Tijdens het Seminar Arbeidsmarkttrends 2020-2024 worden je minstens 10 nieuwe inzichten aangereikt, waarvan je er al drie de volgende dag direct kan implementeren. Neem de eerste stap in de innovatie van je wervingsproces!

Let op: bij gezamenlijke inschrijving met een collega ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-trends.*

Lees meer, download de factsheet en schrijf direct in>>

* Niet in combinatie met andere acties