Aldus de berichtgeving van de laatste weken. Psychisch verzuim is daarin de grootste veroorzaker. Logisch, want het is enerzijds moeilijker aan te pakken en veelal duurt het herstel daarom langer. Jammer, want als organisatie kun je er toch veel aan doen om langdurige uitval te voorkomen. Wil je weten hoe? De tips lees je in dit artikel.

De definitie van verzuim

Verzuim lijkt zo’n simpel begrip. Een medewerker verzuimt van zijn werk omdat hij ziek is, en zodra hij beter is, komt hij weer werken.  Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Niet elke aandoening of klacht leidt bij elke medewerker tot verzuim. Uit de cijfers van het CBS kan worden opgemaakt dat het overgrote deel van de mensen die aandoeningen heeft en klachten ervaart, gewoon aan het werk is. De ene patiënt blijft werken, terwijl een ander met dezelfde aandoening of klacht verzuimt.

Verzuim wordt blijkbaar door veel meer bepaald dan ziekte alleen. Het is vaak een resultaat van allerlei persoonlijke overwegingen. Maar ook het gedrag van de leidinggevende speelt een rol. Als de leidinggevende niets doet met de (non-)verbale signalen die zijn medewerker afgeeft waaruit blijkt dat hij ergens mee zit, dan is de kans groot dat deze medewerker binnenkort zal gaan verzuimen. Dus ook het gedrag van de leidinggevende – niet ingrijpen – leidt in dit geval tot verzuim (Falke & Verbaan).

Mijn overtuiging is dat verzuim wordt bepaald door gedrag en daarmee preventief beïnvloedbaar is.

Verzuim is beïnvloedbaar

De zogenaamde zelfdeterminatietheorie van Edward Deci en Richard Ryan is een goed voorbeeld uit de wetenschap waaruit kan worden afgeleid dat verzuim te beïnvloeden is.  Zij zeggen dat een mens drie psychologische basisbehoeften heeft: de behoefte aan autonomie, de behoefte aan sociale verbondenheid en de behoefte aan competentie.

Bij voldoende autonomie zijn medewerkers intrinsiek gemotiveerd en krijgen de ruimte om zelf keuzes te maken. Wie hiervoor de ruimte krijgt (en voelt) ervaart meer werkplezier, presteert beter en is minder geneigd te verzuimen. De behoefte aan sociale verbondenheid en het ervaren hiervan draagt bij aan een positieve werkbeleving. Iemand die zich sterk verbonden voelt met de organisatie en zijn/haar collega’s zal minder snel verzuimen. Daarnaast verzuimen medewerkers die competent zijn voor hun functie minder snel. Dit is te verklaren, doordat zij blijer zijn, beter in hun vel zitten en zich energieker voelen.

Wat kun je als organisatie doen?

Psychisch verzuim wordt veelal veroorzaakt door het in de lucht houden van teveel ballen, onvoldoende competent zijn voor de functie, het ervaren van een hogere werkdruk, maar vooral ook door de combinatie met privéomstandigheden. Als organisatie kun je niet zozeer deze problemen altijd oplossen, maar wel handreikingen bieden om hulp te bieden. Stel bijvoorbeeld tijdens de gesprekken met je medewerkers eens vragen als:

 • Voel je je in balans in je leven?
 • Hoe ervaar je de werk-privé balans?
 • Voel je je vitaal? Hoe voel je je fysiek en/of mentaal?
 • Wanneer ervaar je positieve werkdruk en/of flow?
 • Wanneer ervaar je negatieve werkdruk en/of stress?
 • Wat helpt om je vitaliteit te verbeteren?
 • Kun je je ontspannen?
 • Heb je behoefte aan ondersteuning in de vorm van coaching, ontwikkeling of iets anders?

Tips voor leidinggevenden

 1. Ontwikkel een preventief verzuimbeleid; wat vinden wij als organisatie belangrijk en waarin gaan we investeren?
 2. Zorg voor een goede en positieve sfeer in het team. De verzuimbehoefte wordt dan kleiner.
 3. Zorg voor een open gesprekscultuur met medewerkers onderling. Probeer te faciliteren dat medewerkers van elkaar weten wat er speelt, zowel op werk als privé, en laat men elkaar helpen. Geef aandacht aan de werkdruk en het plezier onderling.
 4. Geef de medewerkers het gevoel dat ze erbij horen. En dat ze gemist worden als ze er niet zijn.
 5. Probeer medewerkers de kans te geven hun functie in te richten op basis van hun sterke punten. Weet welke competenties je nodig hebt als organisatie.
 6. Ga aan de slag met signalen die je krijgt als het niet goed met iemand gaat. Biedt adequate hulp.
 7. Spreek regelmatig je waardering uit in het team en probeer dit onderling ook te stimuleren.

Mocht je toch een hoog verzuim ervaren, win dan altijd advies in. Want soms helpt een blik van buiten ook bij het inrichten van een preventief verzuimbeleid.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Zomeractie 2024

Actie: leer, ontdek én vier de zomer

/
Ontvang 50% zomerkorting op de tweede opleiding en maak van deze vakantieperiode een tijd van groei.
Testimonial LSR

‘Hiring managers meekrijgen lukt nu veel makkelijker’

/
Ook voor een doorgewinterd recruiter is het zinnig om zich af en toe te laten bijscholen. Drie van hen blikken terug op wat ze leerden bij de Leergang Strategisch Recruitment.
Blog: leidinggevenden

Van draaikonten in een rat race naar leidinggevenden met overzicht

/
De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.
Header boekentips

Boekentips voor HR-professionals, recruiters en loopbaanprofessionals

/
In dit artikel deelt Diana van Asten-Kooij haar 5 boektips voor deze zomer.

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.