Aldus de berichtgeving van de laatste weken. Psychisch verzuim is daarin de grootste veroorzaker. Logisch, want het is enerzijds moeilijker aan te pakken en veelal duurt het herstel daarom langer. Jammer, want als organisatie kun je er toch veel aan doen om langdurige uitval te voorkomen. Wil je weten hoe? De tips lees je in dit artikel.

De definitie van verzuim

Verzuim lijkt zo’n simpel begrip. Een medewerker verzuimt van zijn werk omdat hij ziek is, en zodra hij beter is, komt hij weer werken.  Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Niet elke aandoening of klacht leidt bij elke medewerker tot verzuim. Uit de cijfers van het CBS kan worden opgemaakt dat het overgrote deel van de mensen die aandoeningen heeft en klachten ervaart, gewoon aan het werk is. De ene patiënt blijft werken, terwijl een ander met dezelfde aandoening of klacht verzuimt.

Verzuim wordt blijkbaar door veel meer bepaald dan ziekte alleen. Het is vaak een resultaat van allerlei persoonlijke overwegingen. Maar ook het gedrag van de leidinggevende speelt een rol. Als de leidinggevende niets doet met de (non-)verbale signalen die zijn medewerker afgeeft waaruit blijkt dat hij ergens mee zit, dan is de kans groot dat deze medewerker binnenkort zal gaan verzuimen. Dus ook het gedrag van de leidinggevende – niet ingrijpen – leidt in dit geval tot verzuim (Falke & Verbaan).

Mijn overtuiging is dat verzuim wordt bepaald door gedrag en daarmee preventief beïnvloedbaar is.

Verzuim is beïnvloedbaar

De zogenaamde zelfdeterminatietheorie van Edward Deci en Richard Ryan is een goed voorbeeld uit de wetenschap waaruit kan worden afgeleid dat verzuim te beïnvloeden is.  Zij zeggen dat een mens drie psychologische basisbehoeften heeft: de behoefte aan autonomie, de behoefte aan sociale verbondenheid en de behoefte aan competentie.

Bij voldoende autonomie zijn medewerkers intrinsiek gemotiveerd en krijgen de ruimte om zelf keuzes te maken. Wie hiervoor de ruimte krijgt (en voelt) ervaart meer werkplezier, presteert beter en is minder geneigd te verzuimen. De behoefte aan sociale verbondenheid en het ervaren hiervan draagt bij aan een positieve werkbeleving. Iemand die zich sterk verbonden voelt met de organisatie en zijn/haar collega’s zal minder snel verzuimen. Daarnaast verzuimen medewerkers die competent zijn voor hun functie minder snel. Dit is te verklaren, doordat zij blijer zijn, beter in hun vel zitten en zich energieker voelen.

Wat kun je als organisatie doen?

Psychisch verzuim wordt veelal veroorzaakt door het in de lucht houden van teveel ballen, onvoldoende competent zijn voor de functie, het ervaren van een hogere werkdruk, maar vooral ook door de combinatie met privéomstandigheden. Als organisatie kun je niet zozeer deze problemen altijd oplossen, maar wel handreikingen bieden om hulp te bieden. Stel bijvoorbeeld tijdens de gesprekken met je medewerkers eens vragen als:

 • Voel je je in balans in je leven?
 • Hoe ervaar je de werk-privé balans?
 • Voel je je vitaal? Hoe voel je je fysiek en/of mentaal?
 • Wanneer ervaar je positieve werkdruk en/of flow?
 • Wanneer ervaar je negatieve werkdruk en/of stress?
 • Wat helpt om je vitaliteit te verbeteren?
 • Kun je je ontspannen?
 • Heb je behoefte aan ondersteuning in de vorm van coaching, ontwikkeling of iets anders?

Tips voor leidinggevenden

 1. Ontwikkel een preventief verzuimbeleid; wat vinden wij als organisatie belangrijk en waarin gaan we investeren?
 2. Zorg voor een goede en positieve sfeer in het team. De verzuimbehoefte wordt dan kleiner.
 3. Zorg voor een open gesprekscultuur met medewerkers onderling. Probeer te faciliteren dat medewerkers van elkaar weten wat er speelt, zowel op werk als privé, en laat men elkaar helpen. Geef aandacht aan de werkdruk en het plezier onderling.
 4. Geef de medewerkers het gevoel dat ze erbij horen. En dat ze gemist worden als ze er niet zijn.
 5. Probeer medewerkers de kans te geven hun functie in te richten op basis van hun sterke punten. Weet welke competenties je nodig hebt als organisatie.
 6. Ga aan de slag met signalen die je krijgt als het niet goed met iemand gaat. Biedt adequate hulp.
 7. Spreek regelmatig je waardering uit in het team en probeer dit onderling ook te stimuleren.

Mocht je toch een hoog verzuim ervaren, win dan altijd advies in. Want soms helpt een blik van buiten ook bij het inrichten van een preventief verzuimbeleid.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Header winnend plan

Zo schrijf je een winnend arbeidsmarktcommunicatieplan

/
‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Header-vierluik-eb

Waarom deze tatoeage een masterclass in employer branding is

/
Goede employer branding begint en eindigt met rugdekking van je mensen; zonder dat val je door de mand.
Header - loopbaanontwikkeling

De recruiter aan het roer voor jouw loopbaan?

/
Het is goed om aan het roer van jouw loopbaan te (kunnen) staan. Het geeft je namelijk controle, vertrouwen en energie. Tenminste; als je aan de juiste knoppen draait. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Header ERM

Employee Relationship Management: zo scoor je in de Eredivisie van recruitment

/
Employee Relationship Management speelt een belangrijke rol in jouw zoektocht naar die droomkandidaat. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header doelgroepgericht werven

Redeneer eens andersom: dit is hoe doelgroepgericht werven werkt

/
Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Header-arbeidsmarktgedreven loopbaanprof

Dit is waarom elke coach zou moeten kiezen voor een arbeidsmarktgedreven aanpak

/
Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals zijn de oplossing voor de huidige krapte. In dit artikel lees je waarom en hoe jij er een wordt!
Header - geboortejaar STAP

Zo zag het geboortejaar van het STAP-budget eruit

/
Op 1 maart 2022 heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Wij blikken terug op het geboortejaar van deze subsidie.
header- recruitment

Beginnend recruiter? Deze 3 tips van een expert mag je niet missen!

/
Onze docent Dorien Waasdorp heeft talloze tips voor beginnende recruiters die je niet mag missen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.