Aldus de berichtgeving van de laatste weken. Psychisch verzuim is daarin de grootste veroorzaker. Logisch, want het is enerzijds moeilijker aan te pakken en veelal duurt het herstel daarom langer. Jammer, want als organisatie kun je er toch veel aan doen om langdurige uitval te voorkomen. Wil je weten hoe? De tips lees je in dit artikel.

De definitie van verzuim

Verzuim lijkt zo’n simpel begrip. Een medewerker verzuimt van zijn werk omdat hij ziek is, en zodra hij beter is, komt hij weer werken.  Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Niet elke aandoening of klacht leidt bij elke medewerker tot verzuim. Uit de cijfers van het CBS kan worden opgemaakt dat het overgrote deel van de mensen die aandoeningen heeft en klachten ervaart, gewoon aan het werk is. De ene patiënt blijft werken, terwijl een ander met dezelfde aandoening of klacht verzuimt.

Verzuim wordt blijkbaar door veel meer bepaald dan ziekte alleen. Het is vaak een resultaat van allerlei persoonlijke overwegingen. Maar ook het gedrag van de leidinggevende speelt een rol. Als de leidinggevende niets doet met de (non-)verbale signalen die zijn medewerker afgeeft waaruit blijkt dat hij ergens mee zit, dan is de kans groot dat deze medewerker binnenkort zal gaan verzuimen. Dus ook het gedrag van de leidinggevende – niet ingrijpen – leidt in dit geval tot verzuim (Falke & Verbaan).

Mijn overtuiging is dat verzuim wordt bepaald door gedrag en daarmee preventief beïnvloedbaar is.

Verzuim is beïnvloedbaar

De zogenaamde zelfdeterminatietheorie van Edward Deci en Richard Ryan is een goed voorbeeld uit de wetenschap waaruit kan worden afgeleid dat verzuim te beïnvloeden is.  Zij zeggen dat een mens drie psychologische basisbehoeften heeft: de behoefte aan autonomie, de behoefte aan sociale verbondenheid en de behoefte aan competentie.

Bij voldoende autonomie zijn medewerkers intrinsiek gemotiveerd en krijgen de ruimte om zelf keuzes te maken. Wie hiervoor de ruimte krijgt (en voelt) ervaart meer werkplezier, presteert beter en is minder geneigd te verzuimen. De behoefte aan sociale verbondenheid en het ervaren hiervan draagt bij aan een positieve werkbeleving. Iemand die zich sterk verbonden voelt met de organisatie en zijn/haar collega’s zal minder snel verzuimen. Daarnaast verzuimen medewerkers die competent zijn voor hun functie minder snel. Dit is te verklaren, doordat zij blijer zijn, beter in hun vel zitten en zich energieker voelen.

Wat kun je als organisatie doen?

Psychisch verzuim wordt veelal veroorzaakt door het in de lucht houden van teveel ballen, onvoldoende competent zijn voor de functie, het ervaren van een hogere werkdruk, maar vooral ook door de combinatie met privéomstandigheden. Als organisatie kun je niet zozeer deze problemen altijd oplossen, maar wel handreikingen bieden om hulp te bieden. Stel bijvoorbeeld tijdens de gesprekken met je medewerkers eens vragen als:

  • Voel je je in balans in je leven?
  • Hoe ervaar je de werk-privé balans?
  • Voel je je vitaal? Hoe voel je je fysiek en/of mentaal?
  • Wanneer ervaar je positieve werkdruk en/of flow?
  • Wanneer ervaar je negatieve werkdruk en/of stress?
  • Wat helpt om je vitaliteit te verbeteren?
  • Kun je je ontspannen?
  • Heb je behoefte aan ondersteuning in de vorm van coaching, ontwikkeling of iets anders?

Tips voor leidinggevenden

  1. Ontwikkel een preventief verzuimbeleid; wat vinden wij als organisatie belangrijk en waarin gaan we investeren?
  2. Zorg voor een goede en positieve sfeer in het team. De verzuimbehoefte wordt dan kleiner.
  3. Zorg voor een open gesprekscultuur met medewerkers onderling. Probeer te faciliteren dat medewerkers van elkaar weten wat er speelt, zowel op werk als privé, en laat men elkaar helpen. Geef aandacht aan de werkdruk en het plezier onderling.
  4. Geef de medewerkers het gevoel dat ze erbij horen. En dat ze gemist worden als ze er niet zijn.
  5. Probeer medewerkers de kans te geven hun functie in te richten op basis van hun sterke punten. Weet welke competenties je nodig hebt als organisatie.
  6. Ga aan de slag met signalen die je krijgt als het niet goed met iemand gaat. Biedt adequate hulp.
  7. Spreek regelmatig je waardering uit in het team en probeer dit onderling ook te stimuleren.

Mocht je toch een hoog verzuim ervaren, win dan altijd advies in. Want soms helpt een blik van buiten ook bij het inrichten van een preventief verzuimbeleid.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.