Zodra je organisatie een zekere omvang bereikt wordt recruitment een vast en essentieel deel van je bedrijfsvoering. Zelfs als je organisatie niet meer groeit, zullen er af en toe vacatures ontstaan door natuurlijk verloop. In een arbeidsmarkt met weinig aanbod van actief werkzoekenden, moet je goed beslagen ten ijs komen. Het opstellen van een arbeidsmarktcommunicatieplan is dan een forse stap in de goede richting. Dat geldt zeker ook als je naast arbeidsmarktcommunicatie nog andere verantwoordelijkheden hebt.

Het arbeidsmarktcommunicatieplan

Waarom een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen?

Er zijn tal van redenen om voor je arbeidsmarktcommunicatie een goed uitgewerkt plan op te stellen. De belangrijkste reden hebben we hier voor je op een rijtje gezet:

Aanpak

Een arbeidsmarktcommunicatieplan zorgt voor een planmatige en doelgerichte aanpak van de recruitment marketing van je organisatie.Het plan bevat ook een duidelijke route om je doelen te bereiken. Uiteraard stel je de doelen op met de concrete wervingsproblematiek als uitgangspunt en definieer je ook een termijn om ze te bereiken. Denk daarbij zowel in kwantitatieve als kwalitatieve doelen. Het plan bevat dus een communicatiestrategie en een tijdspad. Het vastleggen van je prioriteiten is een onderdeel van je strategie.

Toetsingskader

Een arbeidsmarktcommunicatieplan geeft je een toetsingskader.Je stelt een plan op voor de langere termijn. Je wilt dus periodiek kunnen toetsen waar je staat. Dit doe je door aan elke doelstelling een key performance indicator (KPI) te koppelen, zodat de voortgang meetbaar is.

Draagvlak

Met een arbeidsmarktcommunicatieplan creëer je draagvlak.Je toont ermee aan dat je op een doordachte en onderbouwde manier de wervingsproblematiek aanpakt. Dat zorgt voor vertrouwen bij het management en andere geledingen binnen de organisatie. Daardoor zul je makkelijk medewerking krijgen bij het uitvoeren van je plan

Budget

Een arbeidsmarktcommunicatieplan helpt om budget los te krijgen.Bij het toewijzen van budgetten maak je meer kans met een goed onderbouwd plan op basis van een uitgesproken visie, ook op langere termijn. Door een solide toetsingskader te creëren, is het een fluitje van een cent om de ROI te bepalen. Dat verstevigt je positie ten opzichte van de financieel verantwoordelijken.

In maximaal 14 stappen naar een gedegen plan

Arbeidsmarktcommunicatie/recruitment marketing heeft raakvlakken met onder andere de organisatiestrategie en het HR-beleid. Je doet er dus goed aan om eerst in beeld te brengen waar jouw organisatie voor staat (missie, visie, kernwaarden) en wat de organisatiedoelstellingen zijn. Daarnaast breng je het personeelsverloop (in- uit- en doorstroom) in beeld, alsmede de HR-strategie en de visie op human capital binnen jouw organisatie. Met die gegevens vorm je je een beeld van de wervingsbehoefte op korte en middellange termijn. Je bent dan klaar om de eerste stappen te zetten in de uitvoering van je plan:

 1. Breng de huidige situatie in kaart met een kwalitatieve en kwantitatieve analyse. Schets een zo compleet mogelijk beeld van alles wat van invloed kan zijn op de amc-strategie.
 2. Beschrijf de gewenste situatie op basis van de organisatie- en hrm-strategie.
 3. Definieer de probleemstelling: dit is de kloof tussen stap 1 en stap 2.
 4. Bepaal de doelstellingen voor je arbeidsmarktcommunicatie. Maak gebruik van meetbare (tussentijdse) doelen om de gewenste situatie te bereiken.
 5. Denk na over de randvoorwaarden: wat heb je nodig om de strategie uit te voeren?
 6. Omschrijf wat arbeidsmarktcommunicatie bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelen.
 7. Bepaal wat de arbeidsmarktdoelgroepen zijn voor jouw organisatie, aan welke minimumeisen zij moeten voldoen en in hoeverre zij beschikbaar zijn. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van welke mensen je nodig hebt en wat hen eventueel kan overhalen om van werkgever te veranderen.
 8. Omschrijf wat je positionering als werkgever is en hoe je de werkgeversboodschap laat aansluiten op de amc-doelgroepen. Ofwel: wat heb jij je doelgroepen concreet te bieden en waarmee vind je aansluiting bij de uitkomsten in punt 7?
 9. Stel een communicatiestrategie op. Daarin geef je hoe je de (tussentijdse) doelen wilt behalen.
 10.  In het verlengde van je communicatiestrategie bepaal je de mediastrategie: welke media zet je in om je doelen te behalen?
 11. Maak een planning voor de organisatorische aspecten: wie doet wat en wanneer?
 12. Bepaal het benodigde budget om de doelen te behalen. Werk je met een vast budget? Denk dan na hoe je dit optimaal kunt inzetten.
 13. Denk na over hoe je interne communicatie kunt gebruiken om arbeidsmarktcommunicatie op de kaart krijgen en houden. Voor elk plan is draagvlak binnen de organisatie een voorwaarde voor succes
 14. Leg vast hoe en hoe vaak je de voortgang gaat meten (KPI’s, kwalitatieve evaluatie) en of je hiervoor de hulp moet inschakelen van andere organisatieonderdelen (bijv. ICT of communicatie).

Hulp nodig?

Wil jij aan de slag met een arbeidsmarktcommunicatieplan? En kan jij daar nog wel wat hulp bij gebruiken? In september start onze meerdaagse online workshop waarin het arbeidsmarktcommunicatieplan centraal staat. De workshop bestaat uit 3 sessies:

 1. Tijdens de eerste sessie staan we stil bij arbeidsmarktcommunicatie, hoe je jouw organisatiestrategie vertaalt naar een arbeidsmarktcommunicatieplan en hoe je zelf de problematiek van jouw organisatie in kaart kunt brengen.
 2. In de tweede sessie bespreken we de gemaakte inventarisatie van ieders problematiek en vertalen we deze naar onder meer kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen en de strategie.
 3. In de derde sessie werken we de strategie concreet uit naar o.a. media, de organisatie, budget en evaluatie.

Tussen de 3 online sessies werk je aan de blauwdruk van jouw eigen plan, zodat je eventuele vragen kunt stellen in de volgende sessie. Gezien de korte tijd tussen de online sessies is het voor de meeste deelnemers niet realistisch om ook daadwerkelijk alles gereed te hebben, daarom werk je aan een blauwdruk die je vervolgens gaat uitwerken. Binnen 3 maanden na start kun je een een-op-een sessie met de docent inplannen om jouw plan van feedback te voorzien. Meer informatie? Klik dan op onderstaande button:

Andere interessante blogs

Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.
Header summerclasses

Heb jij onze summerclasses al gezien?

/
Dit is hét moment om te investeren in jouw arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Daarom organiseren wij deze 5 summerclasses.
RKO- header

Meet je prestaties met recruitment KPI's

/
We gaan in op de meest gangbare recruitment KPI's. Hierbij geven wij een sneakpreview van het Recruitment Kengetallen Onderzoek 2021.
Header- AMC plan

Zelf een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen?

/
Zelf een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen? In deze blog lees je waarom dit van belang is en welke 14 stappen je hierbij kunt aanhouden.
Header- blog young professionals

Young professionals werven op basis van skills

/
Wat zijn de trends voor young professionals op de arbeidsmarkt en hoe werf je jongeren op basis van skills? Je leest het in deze blog.
Header - Blog Diana

Hoe steel je de show tijdens het sollicitatiegesprek?

/
Hoe steel je de show tijdens het sollicitatiegesprek? In dit artikel lees je 5 tips die je hierbij kunnen helpen.
Header Bootcamp of Leergang AMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Header webinar

Webinar 'Succesvol werven in (en na) de zomer!'

/
Bekijk hier de replay van het webinar 'Succesvol werven in (en na) de zomer

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie of recruitmentprofessional.