Zodra je organisatie een zekere omvang bereikt wordt recruitment een vast en essentieel deel van je bedrijfsvoering. Zelfs als je organisatie niet meer groeit, zullen er af en toe vacatures ontstaan door natuurlijk verloop. In een arbeidsmarkt met weinig aanbod van actief werkzoekenden, moet je goed beslagen ten ijs komen. Het opstellen van een arbeidsmarktcommunicatieplan is dan een forse stap in de goede richting. Dat geldt zeker ook als je naast arbeidsmarktcommunicatie nog andere verantwoordelijkheden hebt.

Waarom een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen?

Er zijn tal van redenen om voor je arbeidsmarktcommunicatie een goed uitgewerkt plan op te stellen. De belangrijkste reden hebben we hier voor je op een rijtje gezet:

Aanpak

Een arbeidsmarktcommunicatieplan zorgt voor een planmatige en doelgerichte aanpak van de recruitment marketing van je organisatie.Het plan bevat ook een duidelijke route om je doelen te bereiken. Uiteraard stel je de doelen op met de concrete wervingsproblematiek als uitgangspunt en definieer je ook een termijn om ze te bereiken. Denk daarbij zowel in kwantitatieve als kwalitatieve doelen. Het plan bevat dus een communicatiestrategie en een tijdspad. Het vastleggen van je prioriteiten is een onderdeel van je strategie.

Toetsingskader

Een arbeidsmarktcommunicatieplan geeft je een toetsingskader.Je stelt een plan op voor de langere termijn. Je wilt dus periodiek kunnen toetsen waar je staat. Dit doe je door aan elke doelstelling een key performance indicator (KPI) te koppelen, zodat de voortgang meetbaar is.

Draagvlak

Met een arbeidsmarktcommunicatieplan creëer je draagvlak.Je toont ermee aan dat je op een doordachte en onderbouwde manier de wervingsproblematiek aanpakt. Dat zorgt voor vertrouwen bij het management en andere geledingen binnen de organisatie. Daardoor zul je makkelijk medewerking krijgen bij het uitvoeren van je plan

Budget

Een arbeidsmarktcommunicatieplan helpt om budget los te krijgen.Bij het toewijzen van budgetten maak je meer kans met een goed onderbouwd plan op basis van een uitgesproken visie, ook op langere termijn. Door een solide toetsingskader te creëren, is het een fluitje van een cent om de ROI te bepalen. Dat verstevigt je positie ten opzichte van de financieel verantwoordelijken.

In maximaal 14 stappen naar een gedegen plan

Arbeidsmarktcommunicatie/recruitment marketing heeft raakvlakken met onder andere de organisatiestrategie en het HR-beleid. Je doet er dus goed aan om eerst in beeld te brengen waar jouw organisatie voor staat (missie, visie, kernwaarden) en wat de organisatiedoelstellingen zijn. Daarnaast breng je het personeelsverloop (in- uit- en doorstroom) in beeld, alsmede de HR-strategie en de visie op human capital binnen jouw organisatie. Met die gegevens vorm je je een beeld van de wervingsbehoefte op korte en middellange termijn. Je bent dan klaar om de eerste stappen te zetten in de uitvoering van je plan:

  1. Breng de huidige situatie in kaart met een kwalitatieve en kwantitatieve analyse. Schets een zo compleet mogelijk beeld van alles wat van invloed kan zijn op de amc-strategie.
  2. Beschrijf de gewenste situatie op basis van de organisatie- en hrm-strategie.
  3. Definieer de probleemstelling: dit is de kloof tussen stap 1 en stap 2.
  4. Bepaal de doelstellingen voor je arbeidsmarktcommunicatie. Maak gebruik van meetbare (tussentijdse) doelen om de gewenste situatie te bereiken.
  5. Denk na over de randvoorwaarden: wat heb je nodig om de strategie uit te voeren?
  6. Omschrijf wat arbeidsmarktcommunicatie bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelen.
  7. Bepaal wat de arbeidsmarktdoelgroepen zijn voor jouw organisatie, aan welke minimumeisen zij moeten voldoen en in hoeverre zij beschikbaar zijn. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van welke mensen je nodig hebt en wat hen eventueel kan overhalen om van werkgever te veranderen.
  8. Omschrijf wat je positionering als werkgever is en hoe je de werkgeversboodschap laat aansluiten op de amc-doelgroepen. Ofwel: wat heb jij je doelgroepen concreet te bieden en waarmee vind je aansluiting bij de uitkomsten in punt 7?
  9. Stel een communicatiestrategie op. Daarin geef je hoe je de (tussentijdse) doelen wilt behalen.
  10.  In het verlengde van je communicatiestrategie bepaal je de mediastrategie: welke media zet je in om je doelen te behalen?
  11. Maak een planning voor de organisatorische aspecten: wie doet wat en wanneer?
  12. Bepaal het benodigde budget om de doelen te behalen. Werk je met een vast budget? Denk dan na hoe je dit optimaal kunt inzetten.
  13. Denk na over hoe je interne communicatie kunt gebruiken om arbeidsmarktcommunicatie op de kaart krijgen en houden. Voor elk plan is draagvlak binnen de organisatie een voorwaarde voor succes
  14. Leg vast hoe en hoe vaak je de voortgang gaat meten (KPI’s, kwalitatieve evaluatie) en of je hiervoor de hulp moet inschakelen van andere organisatieonderdelen (bijv. ICT of communicatie).

Hulp nodig?

Wil jij aan de slag met een arbeidsmarktcommunicatieplan? En kan jij daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan de E-learning Het Arbeidsmarktcommunicateplan. Na het volgen van deze e-learning:

  • Weet je via welk proces een arbeidsmarktcommunicatieplan tot stand komt
  • Weet je hoe je de problematiek in kaart kunt brengen en kunt vertalen naar een arbeidsmarktcommunicatieplan
  • Heb je stapsgewijs gewerkt aan onderdelen van jouw eigen arbeidsmarktcommunicatieplan
E-AMCP

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.