Terwijl aan de ene kant de vergrijzing op de arbeidsmarkt steeds sterker wordt, neemt aan de andere kant de instroom van jonge mensen steeds minder snel toe. De strijd om de schaarse young professional wordt daardoor steeds harder. Wat zijn de grootste trends voor jongeren op de arbeidsmarkt en hoe kom je met ze in contact? Je leest het in deze blog. 

Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Effect arbeidsmarkt op jongeren

De ontwikkelingen in het afgelopen jaar zijn van grote invloed geweest op de arbeidsmarkt. Ook voor studenten die op het punt staan om de arbeidsmarkt te betreden en young professionals. We staan in deze blog stil bij de 3 grootste trends voor jongeren.

Positie op de arbeidsmarkt

Door de forse steunmaatregelen van de overheid bleef een flinke toename van de werkloosheid vorig jaar uit. Het valt wel op dat jongeren de hardste klappen incasseerden op de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren met een flexibel contract als eerste hun contract verloren. Bij de jongeren tot 25 jaar was op een gegeven moment meer dan 11 procent werkloos, terwijl de werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen slechts opliep tot 3,9 procent.

Bredere oriëntatie

De ideale (bij)baan zit er momenteel niet voor iedere student en young professional in. Door zich breder te oriënteren en andere branches te ontdekken kunnen jongeren erachter komen wat ze leuk vinden en waar de eigen talenten liggen. De horeca was enige tijd gesloten, waardoor we een verschuiving in werk zagen naar de retail, logistiek en transport.

Minder interesse in diploma

De meeste snelgroeiende bedrijven zijn in hun vacatures veel meer geïnteresseerd in welke vaardigheden een kandidaat meebrengt, dan dat zij geïnteresseerd zijn in het diploma. Uit onderzoek, waar 100 vacatures naast elkaar zijn gelegd, is gebleken dat maar liefst 64% níet om een specifiek diploma vraagt, somt 66% wel zogeheten hard skills in zijn vacatures op, en 60% vraagt ook om expliciete soft skills. Ook opvallend is de roep om digitale skills. Zelfs in de vacatures voor niet-technische rollen komt in 47% van de gevallen een vraag om specifieke digitale vaardigheden voor (zoals programmeren en datamanagement), zo meldt het onderzoek.

Hoe bereik je studenten en young professionals?

Voor de coronatijd waren er voor bedrijven veel mogelijkheden om op een fysieke manier contact te leggen met studenten en young professionals. Wat dacht je van een banenbeurs of campusrecruitment?  Nu scholen en universiteiten een langere tijd gesloten waren, wordt om een andere manier van contact leggen gevraagd. Creativiteit speelt een belangrijke rol in een arbeidsmarkt waar skills steeds belangrijker worden en jongeren zich nog steeds willen oriënteren op de volgende stap in hun carrière.

Walhalla voor jongeren

Op 28 juni organiseert Sollicitatiedokter De Virtuele Banenbeurs. De mooiste nationale en internationale werkgevers als Google, Heineken, Alliander en KLM zijn hierbij aanwezig. De organisatie verwacht daarnaast enkele duizenden studenten met minimaal een bachelorsdiploma te verwelkomen op de beurs. De werkgevers die op 28 juni op de beurs aanwezig zijn, presenteren zichzelf aan deze ambitieuze studenten en young professionals. Dat alles doen ze in een digitale omgeving die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Verreweg de meeste van deze bedrijven nemen tijdens de Virtuele Banenbeurs niet alleen de tijd om zichzelf als werkgever te presenteren. Ze zullen ook 1-op-1 in gesprek gaan met studenten die op de beurs afkomen.

Skills first

Studenten die zich aanmelden voor deze face to face meetings, worden bij werkgevers gematcht op basis van een intensief assessment. De assessments zorgen ervoor dat jonge werkzoekers op basis van hun skills en vaardigheden – en niet op basis van hun gender, etniciteit of netwerk – bij grote bedrijven aan tafel komen.

Netwerken

Op de Virtuele Banenbeurs kunnen studenten en starters naar harte lust netwerken met recruiters. Ook zijn er op de beurs talloze sollicitatie-experts aanwezig die kunnen helpen bij het oppoetsen van een cv en het voorbereiden op een kennismakingsgesprek.

De Virtuele Banenbeurs is ons inziens een mooi initiatief voor zowel bedrijven als studenten en young profesionals.

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.