De krapte in de zorg is er door de coronacrisis niet minder om geworden. De vraag naar IC-medewerkers nam flink toe tijdens de lockdown en de reguliere zorg viel stil, maar nu het laatste weer volop wordt opgepakt, moet de zorg doorpakken. Volgens Martijn Hemminga, spreker op het seminar Beter werven in de zorg op 24 september, moet de zorg meer de regie gaan pakken en vooruit kijken: de krapte in de zorg los je niet op door je alleen te focussen op de korte termijn.

Niet meer, maar slimmer

HR-adviseurs en recruiters in de zorg werken keihard stelt Martijn Hemminga: “Ik adviseer al vele jaren zorgorganisaties op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en er wordt heel hard gewerkt, met name gericht op werving op de korte termijn. Het invullen van vacatures. Dat is natuurlijk logisch met de vele openstaande vacatures. Het wervingsprobleem is echter zo groot dat je er met alleen werving niet bent en een meer jaren aanpak essentieel is. Daarnaast is het aantal actief zoekenden in de zorg extreem laag waardoor ze niet ontvankelijk zijn voor wervingsboodschappen in de vorm van campagnes en vacatures.”

Capaciteit en kennis

Door de focus op de korte termijn en het hebben van te weinig wervingscapaciteit is het dweilen met de kraan open aldus Hemminga: “Als je al te weinig tijd hebt om emmers te plaatsen onder het dak dat lekt, dan heb je ook nooit tijd om het dak te repareren. Je blijft dan achter de feiten aanlopen met als resultaat lang openstaande vacatures, werkdruk op de vloer, hogere kosten voor inhuur en grote kans op kwaliteitsverlies. Daarnaast hebben een groot deel van met name de middelgrote en kleine zorgorganisaties onvoldoende kennis in huis op het gebied van werving en arbeidsmarktcommunicatie. Dat kun je uiteraard inhuren, maar als het gaat om de strategie moet je als zorgorganisaties zelf achter de knoppen zitten en geen interimmer of bureau. Daarvoor is instroom een te belangrijk onderwerp.”

Vacatures van overmorgen

Hemminga realiseert zich dat het meer focussen op de (middel)lange termijn niet 1, 2, 3 gedaan is. “Uiteraard kun je niet stoppen met werven voor de vacature van vandaag en morgen. De winkel is open tijdens de verbouwing, dus dat betekent dat je binnen de beschikbare capaciteit moet beginnen om een klein deel van de tijd in te plannen voor de vacatures van overmorgen. Draagvlak hiervoor krijg je bijvoorbeeld door op korte termijn ook te zorgen dat je vooruitgang boekt. Het is dus ‘en en’.”

Beter werven in de zorg

Donderdag 24 september vindt het Seminar Beter werven in de Zorg plaats, waar Martijn samen met Inge Beckers de hoofdsprekers zijn. Het seminar focust zich op concrete tips & tricks waar je als zorgorganisatie zelf mee aan de slag kunt gaan. Aan het einde van de dag heb je een lijst met actiepunten voor de korte, middellange en lange termijn. En daarnaast veel inspiratie, onder meer van 2 praktijkcases: Amsterdam UMC en Zorggroep Noorderboog. Het seminar vindt plaats in Utrecht binnen de richtlijnen van het RIVM, maar het is ook mogelijk het seminar live online te volgen.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de seminarpagina.