De krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector is al meerdere jaren voelbaar. Nu corona een grote rol speelt in het dagelijkse leven zorgt dit voor een pijnpunt bij zorgmedewerkers. Door het tekort aan personeel én de coronacrisis wordt er momenteel enorm veel van zorgmedewerkers gevraagd. Welke relatie heeft dit met de wervingsproblematiek en wat kunnen we hieraan doen om dit aan te pakken?

Banner - Arbeidsmarkttrends

Arbeidsmarkt in cijfers

Wist je dat in de zorg ruim 1,1 miljoen mensen werken? Dat is ruim 14% van alle medewerkers in Nederland. Dit geeft aan hoe belangrijk en groot de zorgwereld is. Tussen 2012 en 2016 kromp de werkgelegenheid in de zorgsector. Sinds 4 jaar groeit de werkgelegenheid weer: in het derde kwartaal van 2019 waren er 8% meer zorgwerknemers dan in 2016. Eind 2019 gingen verschillende prognoses (UWV, AZW, CPB) uit van een verdere groei in de zorgsector. Dit was gebaseerd op een vergrijzende bevolking. Maar niemand had kunnen voorzien dat corona begin 2020 de wereld op zijn kop zou zetten en zorgmedewerkers harder nodig zijn dan ooit te voren.

Investeer in je huidige zorgpersoneel

De huidige situatie vraagt enorm veel van de zorgmedewerkers. Lange dagen, weinig slaap, vreselijke dingen die zij zien en meemaken… Je wilt natuurlijk dat deze helden (want zo mogen we ze wel noemen) hun werkzaamheden zowel fysiek als mentaal blijven aankunnen. Nu én in de toekomst. Dit noemt men duurzame inzetbaarheid. Wanneer jouw medewerkers niet duurzaam inzetbaar zijn, zal de wervingsproblematiek alleen maar groter worden. Eind juni 2020 waren er 33.000 openstaande vacatures in de zorg. Dit aantal zal alleen maar groter worden als medewerkers niet duurzaam inzetbaar zijn.

Wat kan jij als organisatie doen?

Een goede fysieke en mentale gezondheid draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid. Wat kan jij als zorgorganisatie doen om jouw medewerkers duurzaam inzetbaar te maken én te houden?:
• Betrek jouw medewerkers bij belangrijke processen
• Bied diverse (persoonlijke) ontwikkelingsmogelijkheden aan
• Luister naar jouw medewerkers
• Zorg dat je medewerkers fysiek gezond blijven (door bijvoorbeeld een fietsplan of sportschoolabonnement, fruit op de werkplaats)

Kom naar Beter werven in de Zorg

Naast investeren in het huidige zorgpersoneel is het ook van belang om te investeren in nieuw talent. De meeste zorgorganisaties willen hun vacatures zoveel mogelijk op korte termijn invullen. Zorgorganisaties vinden het over het algemeen lastig om verder te kijken dan morgen en overmorgen. Maar het wervingsprobleem is zo groot, dat een meer jaren aanpak essentieel is. Door nu alvast vooruit te kijken en te investeren in nieuw talent, investeer je indirect ook in je huidige medewerkers. Je probeert immers de werkdruk te verlichten. Wil jij ook aan de slag met jouw werving op de (middel) lange termijn? Schrijf je dan in voor het online seminar Beter werven in de Zorg op 18 maart 2020.

Tamara de Man

Tamara de Man

Opleidingscoördinator

Als opleidingscoördinator zorgt Tamara ervoor dat de opleidingen gesmeerd lopen. Daarnaast schrijft ze blogs, e-mails en social posts gerelateerd aan de opleidingen waar zij verantwoordelijke voor is. Kennis maken? Je kunt haar bereiken op 088 – 730 28 88.

Andere interessante blogs

Header WordPress - De voordelen van Google Analytics

De voordelen van Google Analytics

/
De voordelen van het analyseplatform Google Analytics lees je in deze blog. 
Header WordPress - 4 tips voor een goede vacaturetekst

4 tips voor een goede vacaturetekst

/
Waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!
Header - Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever

Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever?

/
Net als onderhandelen bij aankoop of verkoop van een auto of huis, onderhandelen we ook over de waarde van het arbeidscontract.
Webinar

Webinar 'Thuiswerk sourcing basics'

/
vrijdag 5 maart geeft docent Sandor Lokenberg het webinar met 10 Sourcing & Search tips voor jouw recruitment afdeling
Header - Wat kan je verwachten bij het seminar beter werven in de zorg

Wat kan je verwachten tijdens het seminar beter werven in de zorg?

/
Benieuwd wat je kan verwachten tijdens Beter werven in de Zorg? Lees dat snel verder!
Header - Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit tweede artikel staan de doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties centraal.
Header - CE Blog 1

De 10 belangrijkste aspecten van de sollicitatieprocedure volgens kandidaten

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit eerste artikel staat de candidate experience top-10 centraal. Wat zijn de verwachtingen en ervaringen van mensen die een baan zoeken met de organisatie waar ze solliciteren?
Header - De verschillen tussen een sourcer en een searcher

De verschillen tussen een sourcer en een searcher

/
Op internet lees je veel over sourcing & searchen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee termen? Je leest het in deze blog.
recruitment marketing

Maak verschil met recruitment marketing

/
Recruitment marketing is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Zet jij recruitment marketing al in? Nog niet? In deze blog vertellen we je waarom je hier, vooral in deze tijd, in moet investeren.