Er doen vele stellingen de ronde met betrekking tot employer branding. Wij zijn benieuwd welke stellingen daarover ook daadwerkelijk kloppen. Dit hebben we voorgelegd aan Marcel van der Quast die als docent verbonden is aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Hij verzorgt onder andere de Masterclass Employer Branding.

Marcel van der Quast

Disclaimer

Voordat we de stellingen voorleggen, wil Marcel starten met een disclaimer. Hij wil namelijk best reageren op de stellingen maar niet meedoen aan een strijd van employer branding tegen de rest van de wereld. Dit ligt Marcel toe met 'Te vaak lees ik een stelling in een bepaalde variatie van ‘Employer branding is dood. Het gaat tegenwoordig om …’ Vul dan zelf maar een woord in uit de categorie: employee experience, employee branding, recruitment marketing, etc.' Hier stoort hij zich aan, want employer branding is alles behalve dood. Zoals er ook nog steeds kranten bestaan en er mensen tv kijken. En net als recruiters die mensen bellen ook nog steeds vakwerk is. Employer Branding is een prachtig vakgebied en biedt oplossingen voor heel veel HR-problemen en -uitdagingen. Juist in combinatie met al die aangrenzende vakgebieden. Marcel geeft aan zelf van huis uit een communicatiemens te zijn. Met die achtergrond loopt hij al lang rond in de wervingswereld. Dat vindt hij waanzinnig leuk, vooral omdat je met een communicatieblik anders naar die wereld kijkt. Maar het mooie van die wereld vindt hij dat er veel meer smaken in rondlopen dan alleen communicatiemensen. Dat geeft andere invalshoeken en oplossingen. Marcel is ook heel erg van samen, want samen kom je tot de beste oplossingen. Veel meer en-en dan of-of. Dat klinkt soft, en je kunt er niet van die prikkelende clickbait-koppen van maken. Maar hij meent het wel, en gelooft er heilig in. Dat gezegd hebbende geeft hij aan het natuurlijk wel erg leuk te vinden om op de stellingen te reageren.

Stelling #1: Employer branding is geen vak

Als Marcel echt een keuze moet maken tussen eens en oneens dan kiest hij voor eens dat employer branding geen vak is. Hij is van mening dat het een manier is om naar de wereld te kijken, een mindset. Bij alles wat je als werkgever doet is je werkgeversmerk het uitgangspunt. Het is je verhaal als werkgever. Vervolgens ga je vanuit dat verhaal alles doen met verschillende mensen, doelgroepen en doelstellingen. Dus zowel in- en extern en bij in-,  door- en uitstroom. Jouw employer brand is daarbij je uitgangspunt, je houvast, je kompas. Het maakt uiteindelijk niet uit wie ermee aan de slag gaat. Employer branding kan dus prima een onderdeel zijn van het HR-, recruitment of communicatievak.

Stelling #2: Werkgeversmerk is hetzelfde als het productmerk

Marcel is daar niet mee eens. Wel is hij van mening dat je het ook niet geforceerd los moet trekken van het consumentenmerk. Juist dat merk kan je namelijk ook enorm helpen. Uiteindelijk gaat het om de optelsom in het hoofd van de doelgroep over jouw organisatie. Daarbij telt elk contact. Of dit nu een voorbijrijdende bestelbus is, een blikje in de supermarkt of een commercial over dat product. Belangrijk is om goed te bepalen wat het werkgeversmerk daaraan moet toevoegen. .

Stelling #3: Employer branding is achterhaald, er zijn tegenwoordig modernere middelen

Ook met deze stelling is Marcel het oneens. Natuurlijk als bij employer branding nog steeds gedacht wordt aan brede niet-doelgroepgerichte campagnes op tv en in de krant, dan is dat achterhaald. Employer branding is dat al lang niet meer. Zoals aangegeven in de eerste stelling gaat het om een manier van denken. De laatste jaren is er heel veel veranderd en er zijn heel veel nieuwe manieren om employer branding in de praktijk te brengen. Het vakgebied verandert dagelijks. Dat is alleen maar mooi maar daardoor is employer branding niet achterhaald.

Stelling #4: Een employer brand kun je verzinnen

Zoals te verwachten is Marcel het ook met deze stelling niet eens. Natuurlijk kan je een employer brand verzinnen. Maar dit is natuurlijk niet slim. De mensen die bij je werken, vormen samen je employer brand. Je bent dus al een employer brand. Bij jouw werknemers zit het gevoel en het verhaal waarom het bijzonder is om bij jouw organisatie te gaan werken. Dat gevoel van de werknemers moet je ophalen en opschrijven en vervolgens daarmee naar je doelgroepen gaan. Belangrijk is natuurlijk dat je ervoor zorgt dat het een aantrekkelijk verhaal is, maar het moet ook blijven kloppen met de praktijk. Vertel altijd de waarheid, maar bedenk wel goed met welk deel van de waarheid je begint.

Voor employer branding heb je een lange adem nodig

Employer branding is de basis voor alles wat je doet als werkgever en moet een constant proces zijn. Het is dan ook belangrijk voor organisaties om te kiezen voor structurele employer branding. In tijden van krapte wens je dat je er 2 jaar geleden aan begonnen bent. Dus het advies voor elke organisatie die nog niet gestart is met het opbouwen van een werkgeversmerk is om geen dag langer te wachten en van start te gaan met het bouwen aan het employer brand van de organisatie.

Wil jij ook direct van start met employer branding?

Op 22 september 2022 verzorgt Marcel de Masterclass Employer Branding. Tijdens een besloten live stream gaat Marcel met een kleine groep deelnemers aan de slag. Hij leert je het belang van authenticiteit door van binnenuit jouw werkgeversmerk te versterken. Met concrete ken- en stuurgetallen kun je hiermee onderbouwd aan de slag. Ook ontdek je hoe je tot een onderscheidende werkgeverspositionering komt. Afsluitend krijg je aan de hand van een uitvoerig stappenplan met vele praktijkvoorbeelden handvatten om zelf aan de slag te gaan met employer branding. Lees meer en/of schrijf je direct in >>

Masterclass-Employer-Branding

Foto: pixabay.com