Recruitment marketing is de combinatie van strategieën en middelen die een organisatie gebruikt om kandidaten te vinden, te volgen en aan zich te binden. Automation verwijst naar de inzet van digitale systemen om het recruitment marketing proces in te richten en te stroomlijnen zodat het zich kan voltrekken met geen of zeer weinig tussenkomst van de recruiter of communicatiemanager. Het achterliggende idee is niet alleen dat de betrokken professionals meer tijd over houden voor andere taken, maar ook het volledig automatisch kunnen aanbieden van de juiste informatie in de juiste context via het juiste kanaal op het juiste moment. En dat draagt bij aan een betere candidate experience. Een bijkomend voordeel is dat vrijwel alles wat zich afspeelt tussen de kandidaat en de ingezette recruitment en marketing tools meetbaar is.

De oorsprong van marketing automation

Marketing automation vindt haar oorsprong in de mogelijkheden die internet biedt om klantrelaties aan te knopen en te onderhouden via digitale systemen. Daarbij wordt een verkoopstrategie vertaald naar een digitaal communicatieschema (nurture flow), waarin elke handeling van een potentiële klant functioneert als trigger voor een reactie van het systeem dat de klantcontacten afhandelt. Het systeem wordt gevoed met zoveel mogelijk informatie over de potentiële klant. Daardoor is het mogelijk de potentiële klant te voorzien van relevante, gepersonaliseerde communicatie via de meest geschikte kanalen. Wanneer een potentiële klant bekend is kan het systeem hem of haar via alle mogelijke digitale kanalen blijven volgen (bijvoorbeeld met behulp van cookies). Vervolgens kan op basis van de interacties automatisch een klantscore worden toegekend. Hoe hoger de score hoe groter de kans dat er een transactie zal plaatsvinden.

De stap naar Recruitment Marketing Automation

Als we een vacature ook zien als een product of dienst en een kandidaat als een potentiële klant, dan is er niet zo heel veel fantasie voor nodig om de stap te maken naar recruitment marketing automation. De vervolgstappen zijn dan heel vergelijkbaar. We hebben allereerst middelen nodig om in contact te komen met de kandidaat. Denk aan de recruitmentsite, social media, digitale advertenties of ouderwets fysiek contact (beurzen, evenementen, etc.). Vervolgens moeten we een communicatieschema opstellen waarin rekening wordt gehouden met de verschillende kanalen die kandidaten gebruiken, maar ook met de communicatiegeschiedenis. Die is bekend doordat we de kandidaat op internet kunnen volgen. En de interactie met de content die we als werkgever aanbieden kunnen we zowel gebruiken om relevante informatie aan te bieden (van gepersonaliseerde e-mails en ads tot aan een gepersonaliseerde werkenbij-pagina, waarbij steeds weer nieuwe interactiemogelijkheden worden aangeboden) als om een kandidaatscore te genereren. Daarvoor kunnen we ook informatie gebruiken uit andere bronnen, zoals een cv. Die score kan uiteindelijk aanleiding zijn om als recruiter het stokje over te nemen en aan te sturen op conversie (van kandidaat naar medewerker). Bijvoorbeeld door kandidaten met een hoge score persoonlijk te benaderen.

Recruitment Marketing Automation

De toekomst van recruitment

Recruitment marketing automation zal zonder enige twijfel een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. De mogelijkheden zijn vrijwel onbegrensd. Elke vorm van interactie kan in een nurture flow worden opgenomen en een bepaalde reactie triggeren. En digitale systemen zijn in staat om verbanden te leggen en patronen te ontdekken waar je als normale sterveling al snel overheen kijkt (of de tijd niet hebt om er überhaupt naar te kijken). Misschien kom je er zo wel achter dat die sollicitant op een commerciële functie opvallend veel affiniteit heeft met techniek. Of heb je de opvolger van een medewerker die afscheid neemt al in huis in de vorm van een kandidaat die al maanden interesse toont in jouw organisatie.

Het begin

Juist door de vele mogelijkheden is het misschien niet duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe je arbeidsmarktcommunicatie en contact met kandidaten nu hebt ingericht. Ben je een old school recruiter of communicatieprofessional dan zal het goed zijn om je eerst wat verder te verdiepen in recruitment marketing en outbound versus inbound. Maak jij al actief gebruik van de diverse mogelijkheden van digitale media om in contact te komen met kandidaten en ze te volgen, dan kun je overwegen om de stap te zetten om op zijn minst een deel van die werkzaamheden te automatiseren. In dat geval wil je misschien in kaart gaan brengen welke tools je daarvoor kunt gebruiken en hoe je die integreert met je huidige systemen. En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid dat je overstapt (of bent gestapt) op een systeem dat mogelijkheden biedt op het gebied van recruitment marketing automation en je die mogelijkheden wilt gaan benutten.

Zelf aan de slag?

Ben jij minstens één jaar actief in het vakgebied recruitment of arbeidsmarktcommunicatie, ben betrokken bij de creatie van content, werk je met Google Analytics en wil je serieus werk maken van recruitment marketing automation in jouw organisatie? Dan is de tweedaagse training Recruitment Marketing & Automation precies waar jij naar op zoek bent. Op basis van een stevig theoretisch fundament ga je zelf aan de slag met een praktijkcase voor jouw organisatie.

Talkshow

Recruitment Marketing Automation is een leerzaam onderwerp waar nog veel stappen in te zetten zijn, daarom hebben wij de Talkshow Recruitment Marketing Automation georganiseerd met als host Geert-Jan Waasdorp. Vakexperts Cees Hupkes en Caroline Pols zijn flink aan de tand gevoeld over onderwerpen die spelen in het vakgebied.

Zo hebben we Cees en Caroline onder andere de stelling: ‘’ De candidate journey is helemaal te automatiseren’’ voorgelegd. Bekijk hieronder wat zij hierover te zeggen hebben.

Andere interessante blogs

Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.
blog-schaarste

Recruiters blijven extreem schaars

/
Recruiters blijken enorm schaars te zijn, meldt recent onderzoek. Is er nog wel hoop voor wie op zoek is naar recruiters?
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header-WhatsApp

5 voordelen van WhatsApp gebruiken in je werving

/
Bellen vinden kandidaten tegenwoordig al snel een struikelblok. WhatsApp kan dan een oplossing zijn. Maar wat zijn precies de voordelen van WhatsApp in je werving en selectie? In dit artikel benoemen we er 5. 

Win een gratis e-learning!

/
Win een gratis e-learning tijdens Demo_Day op donderdag 9 juni.
Header - werkgeluk

De relatie tussen werkgeluk en employer branding

/
Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt.
Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.