Vanaf 1 maart 2022 kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt budget voor een training, cursus of opleiding aanvragen. In deze blog vind je de antwoorden op al jouw vragen over de subsidie die dat mogelijk maakt: het STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. 

Vraag 1: Wat is het STAP-budget precies?

De Nederlandse regering voorspelt dat op de arbeidsmarkt van morgen vaardigheden zwaarder wegen dan werkervaring. Veelgevraagde vaardigheden zullen bovendien om de paar jaar veranderen, bijvoorbeeld door automatisering. Den Haag wil ervoor zorgen dat werknemers zich moeiteloos op de arbeidsmarkt kunnen verplaatsen. En dus is het belangrijk dat mensen continu nieuwe competenties leren, weet de politiek. Het STAP-budget moet dat voor hen aantrekkelijk maken.

Wat betekent dat in de praktijk? Met het STAP-budget kunnen werknemers en werkzoekers op kosten van de overheid een training, cursus of opleiding volgen. Per kalenderjaar mag je daar maximaal € 1.000,- (inclusief BTW) voor aanvragen. De regeling gaat van start op 1 maart 2022.

Vraag 2: Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Op het moment dat de regeling ingaat, kan je bij het UWV een STAP-budget aanvragen. Het geld wordt dan niet op jouw bankrekening gestort: bij goedkeuring betaalt de uitkeringsinstantie het lesgeld direct aan de onderwijsinstelling.

Vraag 3: Bij welke trainingen, opleidingen en curussen kan ik terecht?

Je kan het STAP-budget niet bij iedere opleider gebruiken. De opleiding dient wel bij te dragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. DUO, vooral bekend van de studiefinanciering, houdt een lijst bij van opleidingen waarvoor mensen een STAP-budget kunnen aanvragen. Dit wordt het STAP Scholingsregister DUO genoemd.

Vraag 4: Mag ik scholingskosten nog steeds van de inkomstenbelasting aftrekken?

Tot nu toe was het zo dat je scholingskosten van je inkomstenbelasting mocht aftrekken. Die regeling is per 1 januari 2022 vervallen. Voor burgers die in de periode van 1 januari tot 29 maart 2022 niet met behulp van financiering vanuit het STAP-budget een scholingsactiviteit kunnen starten, is er nog wel scholing met publieke financiering mogelijk via NL leert door.

Vraag 5: Hoe gaat het STAP-budget er in de toekomst uitzien?

Het STAP-budget dat op 1 maart 2022 beschikbaar komt, betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling. Over hoe het STAP-budget er precies in de toekomst uit gaat zien, moeten veel knopen nog worden doorgehakt. Wel is duidelijk dat tot 2025 € 200 miljoen vrij is gemaakt voor de regeling, de verwachting is dat er jaarlijks tweeduizend tot drieduizend mensen gebruik van maken.

Het STAP-budget bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie

Ook bij ons kun je opleidingen via het STAP-budget aanvragen per 1 maart 2022. Daarom gaan we de komende tijd meer over het STAP-budget publiceren. Benieuwd hoe je via ons het STAP-budget aan kunt vragen? Je leest er alles over in ons volgende blog!

Banner Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.