Vanaf 1 maart 2022 kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt budget voor een training, cursus of opleiding aanvragen. In deze blog vind je de antwoorden op al jouw vragen over de subsidie die dat mogelijk maakt: het STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. 

Vraag 1: Wat is het STAP-budget precies?

De Nederlandse regering voorspelt dat op de arbeidsmarkt van morgen vaardigheden zwaarder wegen dan werkervaring. Veelgevraagde vaardigheden zullen bovendien om de paar jaar veranderen, bijvoorbeeld door automatisering. Den Haag wil ervoor zorgen dat werknemers zich moeiteloos op de arbeidsmarkt kunnen verplaatsen. En dus is het belangrijk dat mensen continu nieuwe competenties leren, weet de politiek. Het STAP-budget moet dat voor hen aantrekkelijk maken.

Wat betekent dat in de praktijk? Met het STAP-budget kunnen werknemers en werkzoekers op kosten van de overheid een training, cursus of opleiding volgen. Per kalenderjaar mag je daar maximaal € 1.000,- (inclusief BTW) voor aanvragen. De regeling gaat van start op 1 maart 2022.

Vraag 2: Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Op het moment dat de regeling ingaat, kan je bij het UWV een STAP-budget aanvragen. Het geld wordt dan niet op jouw bankrekening gestort: bij goedkeuring betaalt de uitkeringsinstantie het lesgeld direct aan de onderwijsinstelling.

Vraag 3: Bij welke trainingen, opleidingen en curussen kan ik terecht?

Je kan het STAP-budget niet bij iedere opleider gebruiken. De opleiding dient wel bij te dragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. DUO, vooral bekend van de studiefinanciering, houdt een lijst bij van opleidingen waarvoor mensen een STAP-budget kunnen aanvragen. Dit wordt het STAP Scholingsregister DUO genoemd.

Vraag 4: Mag ik scholingskosten nog steeds van de inkomstenbelasting aftrekken?

Tot nu toe was het zo dat je scholingskosten van je inkomstenbelasting mocht aftrekken. Die regeling is per 1 januari 2022 vervallen. Voor burgers die in de periode van 1 januari tot 29 maart 2022 niet met behulp van financiering vanuit het STAP-budget een scholingsactiviteit kunnen starten, is er nog wel scholing met publieke financiering mogelijk via NL leert door.

Vraag 5: Hoe gaat het STAP-budget er in de toekomst uitzien?

Het STAP-budget dat op 1 maart 2022 beschikbaar komt, betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling. Over hoe het STAP-budget er precies in de toekomst uit gaat zien, moeten veel knopen nog worden doorgehakt. Wel is duidelijk dat tot 2025 € 200 miljoen vrij is gemaakt voor de regeling, de verwachting is dat er jaarlijks tweeduizend tot drieduizend mensen gebruik van maken.

Het STAP-budget bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie

Ook bij ons kun je opleidingen via het STAP-budget aanvragen per 1 maart 2022. Daarom gaan we de komende tijd meer over het STAP-budget publiceren. Benieuwd hoe je via ons het STAP-budget aan kunt vragen? Je leest er alles over in ons volgende blog!

Banner Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Andere interessante blogs

Header - Oma

Laat Oma maar thuis

/
Leren hoe je jouw selectiegesprekken een hoge voorspellende waarde geeft? Download dan het rapport 'Laat Oma maar thuis'
Header RMA

Van overtuigen naar verleiden met Recruitment Marketing Automation

/
Hoe Isabelle Westra de Tweedaagse Recruitment Marketing Automation heeft ervaren.
Header - uitverkocht

Aanstaande editie van Leergang Recruitment uitverkocht

/
De Leergang Recruitment met start op 19 september is uitverkocht. Schrijf je nu in voor de volgende editie in november!

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.

Vacatureteksten wel of niet publiceren als PDF?

/
Publiceer jij je vacatures als PDF? Wij hebben in deze blog de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De 10 voordelen van referral recruitment

/
Het inzetten van medewerkers voor het vervullen van vacatures biedt veel voordelen. Het via via werven is dan ook bij veel organisaties een belangrijke manier om nieuwe medewerkers te werven. Wij hebben tien voordelen op een rij gezet.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

/
Goede arbeidsmarktcommunicatie is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. Maar wat is het nou eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Blog: wat is een recruiter?

Wat is een recruiter?

/
Op het Google zoeknetwerk is "Wat is een recruiter" één van de meest gezochte zinnen als we praten over recruitment (gemiddeld tussen de 100-1.000 zoekopdrachten per maand).  In deze blog gaan we in op alles wat er gegoogled wordt rondom de term "recruiter".
Blog: voor wie schrijf je die vacaturetekst?

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.