Vanaf 1 maart 2022 kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt budget voor een training, cursus of opleiding aanvragen. In deze blog vind je de antwoorden op al jouw vragen over de subsidie die dat mogelijk maakt: het STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. 

Vraag 1: Wat is het STAP-budget precies?

De Nederlandse regering voorspelt dat op de arbeidsmarkt van morgen vaardigheden zwaarder wegen dan werkervaring. Veelgevraagde vaardigheden zullen bovendien om de paar jaar veranderen, bijvoorbeeld door automatisering. Den Haag wil ervoor zorgen dat werknemers zich moeiteloos op de arbeidsmarkt kunnen verplaatsen. En dus is het belangrijk dat mensen continu nieuwe competenties leren, weet de politiek. Het STAP-budget moet dat voor hen aantrekkelijk maken.

Wat betekent dat in de praktijk? Met het STAP-budget kunnen werknemers en werkzoekers op kosten van de overheid een training, cursus of opleiding volgen. Per kalenderjaar mag je daar maximaal € 1.000,- (inclusief BTW) voor aanvragen. De regeling gaat van start op 1 maart 2022.

Vraag 2: Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Op het moment dat de regeling ingaat, kan je bij het UWV een STAP-budget aanvragen. Het geld wordt dan niet op jouw bankrekening gestort: bij goedkeuring betaalt de uitkeringsinstantie het lesgeld direct aan de onderwijsinstelling.

Vraag 3: Bij welke trainingen, opleidingen en curussen kan ik terecht?

Je kan het STAP-budget niet bij iedere opleider gebruiken. De opleiding dient wel bij te dragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. DUO, vooral bekend van de studiefinanciering, houdt een lijst bij van opleidingen waarvoor mensen een STAP-budget kunnen aanvragen. Dit wordt het STAP Scholingsregister DUO genoemd.

Vraag 4: Mag ik scholingskosten nog steeds van de inkomstenbelasting aftrekken?

Tot nu toe was het zo dat je scholingskosten van je inkomstenbelasting mocht aftrekken. Die regeling is per 1 januari 2022 vervallen. Voor burgers die in de periode van 1 januari tot 29 maart 2022 niet met behulp van financiering vanuit het STAP-budget een scholingsactiviteit kunnen starten, is er nog wel scholing met publieke financiering mogelijk via NL leert door.

Vraag 5: Hoe gaat het STAP-budget er in de toekomst uitzien?

Het STAP-budget dat op 1 maart 2022 beschikbaar komt, betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling. Over hoe het STAP-budget er precies in de toekomst uit gaat zien, moeten veel knopen nog worden doorgehakt. Wel is duidelijk dat tot 2025 € 200 miljoen vrij is gemaakt voor de regeling, de verwachting is dat er jaarlijks tweeduizend tot drieduizend mensen gebruik van maken.

Het STAP-budget bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie

Ook bij ons kun je opleidingen via het STAP-budget aanvragen per 1 maart 2022. Daarom gaan we de komende tijd meer over het STAP-budget publiceren. Benieuwd hoe je via ons het STAP-budget aan kunt vragen? Je leest er alles over in ons volgende blog!

Banner Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Andere interessante blogs

Header- vacatures

Meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar

/
55% van de vacatures blijkt lastig vervulbaar. Wat hebben werkgevers zelf in gedachten om daaraan te doen?
header - gezichten rma

De vele gezichten van Recruitment Marketing Automation

/
Recruitment Marketing Automation is een snelgroeiend vakgebied, met vele gezichten. Maar waar gáat het precies over?
Header BP

Inbound recruitment is een business prioriteit

/
Werven is geen HR prioriteit, maar een business prioriteit. Recruiters moeten meer denken als marketeers om dit business doel te halen.
Header - 7 tips

Zeven tips om slimmer te werven

/
Hoe kun je als werkgever slim werven in een krappe arbeidsmarkt? In dit artikel geven docenten Heleen en Martijn 7 tips om slimmer te werven.
Header- implementatie RMA

Hoe implementeer je recruitment marketing automation?

/
Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation en hoe implementeer je het? Je leest het in deze blog.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

/
Goede arbeidsmarktcommunicatie is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. Maar wat is het nou eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Header-sourcing

Jaag op potentiële kandidaten met sourcing & search

/
Sourcen is een manier van werven die door inzet van moderne technologie een ander gezicht heeft gekregen.
Header-hiring

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zoekt accountmanager opleidingen en media

/
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zoekt accountmanager opleidingen en media
Header blog GA

De voordelen van Google Analytics

/
Analyseplatform Google Analytics heeft ontzettend veel voordelen voor recruiters. Welke dat zijn lees je in deze blog.