Recruitment is een belangrijk onderdeel van de organisatie: zonder een goed team, kun je als organisatie niet functioneren. Het is met die reden van groot belang dat het juiste talent wordt aangetrokken, opgeleid en behouden. Alleen valt recruitment vaak niet binnen het businessmodel waaraan direct geld wordt verdiend en wordt het tijdelijk bij een werknemer neergelegd die hier geen ervaring in heeft. Beter kiest de organisatie in dat geval voor een recruitment bureau. Wat moet je weten over recruitment bureaus om een goede keuze te maken? Dat behandelen wij in deze blog.

Wanneer een recruitment bureau inzetten?

Voordat je onderzoek gaat doen naar recruitment bureaus, is het fijn om eerst duidelijk te hebben of je vanuit de organisatie aan de slag moet met een recruitment bureau. Wanneer is het slim om een recruitment bureau in te zetten?

  • Er is geen interne recruiter
  • De kennis en tijd ontbreekt om zelf werving & selectie te doen
  • De interne recruiter heeft op dit moment andere prioriteiten,
  • De sollicitanten zijn door de organisatie zelf niet of moeilijk te vinden

Wanneer één of meerdere bovenstaande situaties aanwezig zijn, kan een recruitment bureau van toegevoegde waarde zijn en kunnen de hogere kosten verantwoord worden.

Leergang recruitment- 17 november 2022

De verschillende types recruitment bureaus

Wanneer je als organisatie besluit om een recruitment bureau in te schakelen, is het handig om te weten welke soorten recruitment bureaus er zijn. Niet ieder recruitment bureau is hetzelfde en elk bureau pakt recruitment anders op. Hieronder behandelen de meest voorkomende types recruitment bureaus.

Werving en selectie

Dit zijn bureaus die voor jou organisatie op zoek gaan naar medewerkers voor meestal in vast dienstverband. Voor tijdelijk dienstverband wordt er gebruik gemaakt van detacheringsbureaus. Een werving en selectiebureau ontzorgd in het eerste deel van het sollicitatieproces. Zij gaan op zoek naar geschikte kandidaten voor de aangeleverde vacature. Ze doen hierbij de werving en eerste screening. Screening wordt meestal gedaan aan de hand van CV's, telefonisch contact en één fysieke meeting. Daarna worden de 3 beste kandidaten voorgesteld aan de organisatie.

Detachering

Detachering sluit het beste aan bij tijdelijke functies. Detacheringsbureaus zoeken naar kandidaten die voor 6-12 maanden aan de slag willen bij jouw organisatie. Bij aanname wordt er een duidelijk contract opgesteld, maar blijft de kandidaat wel bij de detacheerder op de payroll op tijdelijkse basis. Zo hoeft de organisatie niemand aan te nemen en wordt zij ontzorgd in de administratie.  Bij veel detacheringstrajecten heeft de organisatie aan het einde van de contractperiode alsnog de mogelijkheid om de medewerkers zelf aan te nemen.

Uitzendbureaus

Uitzendbureaus worden door de war gehaald met detacheringbureaus, maar zijn wel degelijk verschillend. Uitzendbureaus werken vaak met (hele) korte projecten waar geen of weinig ervaring voor nodig is. Ze werken op verschillende vacatures, krijgen alleen betaald voor het aantal uur dat ze daadwerkelijk gewerkt hebben. Met andere woorden, geen werk is geen geld.

Campus recruitment

Campus recruitment is in principe een werving- en selectiebureau die zich specialiseert op het werven van studenten en pas afgestudeerden. Middels het aanbieden van stageplaatsen, inhousedagen, masterclasses, business courses en trainingen begeleiden ze studenten bij een goede keuze maken op de arbeidsmarkt na het afronden van hun studie. Goede keuze als het gaat om moeilijk in te vullen vacatures voor de lange termijn.

Algemene of niche bureaus?

Recruitment bureaus richten zich in het algemeen op allerlei uiteenlopende industrieën, functies, en profielen, maar er zijn ook hele specialistische bureaus die zich richten op één bepaalde markt of zelfs één functie: een niche. Hoewel de grote algemene bureaus vaak een goede naam hebben waardoor ze over een groot netwerk beschikken, hebben de nichespelers vaak een erg sterk netwerk binnen de niche. Afhankelijk van de vacature die jouw organisatie moet opvullen, kun je hiertussen een keuze maken.

De voor- en nadelen van recruitment bureaus

Het inzetten van recruitment bureaus zal altijd voor- en nadelen hebben. We zetten deze nog even voor je op een rijtje.

Voordelen recruitment bureau

  • Focus op de meest belangrijke organisatieprocessen en niet op recruitment
  • Recruitment bureaus hebben een groot en het juiste netwerk voor de openstaande vacature
  • Recruitment bureau hebben de (technische) kennis van het vakgebied van de openstaande vacature (zo kunnen ze met de kandidaten meepraten)

Nadelen recruitment bureau

  • Inzetten van recruitment bureaus kost meestal 20% van het jaarsalaris van de aangenomen medewerker
  • Recruitment bureaus zullen altijd minder goed overbrengen waar jij als rganisatie voor staat dan jijzelf

We hopen dat je na het lezen van deze blog een goede keuze kunt maken met betrekking tot het inzetten van recruitmentbureaus!