Het belang van een goede vacaturetekst wordt onderschat. Uit De Stand van Werven 2019/2020 is gebleken dat het verbeteren van de vacatureteksten vergeleken met 2018 met 22% is gedaald (!). Waarom wordt hier minder belang aan gehecht in 2019? En waarom wordt hier vanuit de directie minder aandacht aan besteed? Sterker nog, het belang van een goede vacaturetekst wordt onderschat. Dat terwijl persoonlijke en heldere communicatie in vacatureteksten bepalend kan zijn in de keuze van potentiële kandidaten om wel of niet te solliciteren. Talent verleiden om te solliciteren blijft de grootste uitdaging voor wervingsbureaus en werkgevers en om dat voor elkaar te krijgen moeten je vacatureteksten ijzersterk zijn! Daarnaast verhogen goed geschreven vacatureteksten jouw vindbaarheid in de jungle van vacatures. Genoeg redenen dus om voor het schrijven van je vacatureteksten de tijd te nemen. Maar hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Aan welke randvoorwaarden moet de inhoud voldoen? Welke punten moet je niet vergeten in je vacaturetekst? En welke clichés moet je vooral vermijden? De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie neemt je mee in de wondere wereld van dé perfecte vacatureteksten.

De essentie van vacatureteksten

Vacatureteksten onbelangrijk? Dan ben je er wellicht niet van bewust dat er zo'n 1,2 miljoen vacatures online rondzwermen. Een vacaturetekst is nog steeds het meest gebruikte middel om talent te werven. Dat blijkt ook wel uit de honderdduizend hits die Google presenteert als je zoekt op 'vacaturetekst'. Genoeg artikelen dus die jou vertellen hoe je de perfecte vacaturetekst schrijft. Je spreekt er niet alleen de juiste doelgroep op prikkelende wijze mee aan, je zorgt ook nog eens dat je tussen al die 1,2 miljoen vacatures opvalt. Met een goede vacaturetekst zet jij de eerste positieve ervaring die een kandidaat van jouw bedrijf heeft neer en je overtuigt de doelgroep om te solliciteren op de openstaande functie. De eerste indruk telt!

Randvoorwaarden van goede vacatureteksten

"Ons bedrijf is met 10 filialen gevestigd in drie landen. De organisatie is beursgenoteerd. Bij ons werken 500 medewerkers." Ben jij al afgehaakt? Dit is een typische fout in het schrijven van vacatureteksten: schrijven vanuit de organisatie. Doe dit niet! Denk vanuit je doelgroep, wat zou een werkzoekende bij jou willen halen? Waarom zou hij of zij bij jouw organisatie willen komen werken? Gooi geen roet in het eten door algemene kennis voor de medewerkers van jouw organisatie te delen in een vacatureteksten zoals interne benamingen en salarisschalen. Het verplaatsen in de doelgroep is essentieel wil je een duidelijke boodschap overbrengen aan je doelgroep. De grootste frustratie van werkzoekenden is onduidelijkheid en vaagheid in vacatureteksten en functie-omschrijvingen. Wees concreet en relevant, door een duidelijk beeld te hebben van degene waar jij naar op zoek bent voor de functie.

Inhoudelijk goede vacatureteksten

Hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst? Dat is niet zomaar in 5 minuten gepiept. Neem de tijd om een originele, aansprekende en wervende vacaturetekst te schrijven. Allereerst begin je met een duidelijke functietitel. Niets is zo irritant als niet weten wát de functie precies inhoudt. Tip: check van te voren welke functietitels veel gezocht worden in zoekmachines. De functietitel wordt vervolgd door een kleine introductietekst, die vaak overgenomen wordt van eerdere vacatures met veelgebruikte clichés. "Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een dynamisch bedrijf? Wil je doorgroeien tot een expert op het gebied van ...?" Dan is deze functie dé kans voor jou!". Klinkt veelbelovend, maar woorden als 'dynamisch', 'uitdaging', 'doorgroeien tot een expert', 'kans' zeggen inhoudelijk helemaal niets over wat je precies voor werk gaat verrichten of wat jou als bedrijf uniek maakt. Vervolgens zijn de functie-eisen aan de beurt. Reality check: er bestaat geen perfecte kandidaat die jouw lijst aan harde functie-eisen passeert. Wees realistisch door hooguit vier concrete functie-eisen op te stellen. Tot slot is de afsluiting hét moment om de kandidaat over de streep te trekken om te solliciteren. Wat kan de kandidaat verwachten als hij of zij solliciteert? Wanneer sluit de vacature? En als de kandidaat er nog even over na wil denken, zorg dan voor een job alert. Een goede actiegerichte afsluiting van de vacaturetekst kan de kandidaat aanzetten tot actie.

Hoe beoordeel jij jouw vacatureteksten?

Kijk nu eens naar de vacatureteksten die jij hebt geschreven. Welk cijfer zou jij je vacaturetekst geven op basis van bovenstaande punten? De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. De Kennisportal Vacatureteksten biedt de mogelijkheid om overal en altijd online lessen te volgen, artikelen te lezen en de vacaturetekst-toolkit in te zetten op je werk. Door jouw vacatureteksten onder de loep te nemen, krijg je uiteindelijk kwalitatief betere sollicitaties binnen en dat in een korter tijdsbestek. Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is met meer dan 50 trainingen dé opleider op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Wil je vrijblijvend kennis maken? Volg dan de eerste gratis module.

Meer weten?

Wil je meer weten over het schrijven van goede vacatureteksten? Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-73088. Klik hier voor meer informatie over de Kennisportal Vacatureteksten.