Employer branding is een term die je vast vaak voorbij ziet komen. Maar wat is dit nou precies, waarom is het belangrijk en hoe kun je dit inzetten in je wervingsstrategie? In deze blog vertellen we je het!

Wat is employer branding?

Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.

Waarom is employer branding belangrijk?

Bij employer branding is het essentieel dat je de relatie tussen mensen en werkgevers zo menselijk mogelijk maakt. Vooral in deze rumoerige tijden op de arbeidsmarkt is het belangrijk om te werken aan jouw employer branding. Zo is het bijvoorbeeld lastig, maar wel heel belangrijk, om een band te onderhouden met jouw thuiswerkende medewerkers.

Employer branding is belangrijk om de juiste mensen te informeren waarom ze juist bij jou zouden moeten komen of blijven werken. Daarnaast is het ook belangrijk om men ervan te overtuigen om jouw vacatures te gaan lezen. Dit kun je onder andere doen door:

1.       Een verhaal te vertellen

Employer branding is je verhaal en deze moet authentiek zijn. Uit dit verhaal moet blijken waarom iemand bij jou zou willen werken. Wat jij als werkgever wilt betekenen in het leven van je medewerkers, moet zowel intern als extern gecommuniceerd worden.

2.       Je medewerkers als ambassadeurs inzetten

Identiteit wordt gevormd door jouw medewerkers. Waarom zou je hen dan ook niet inzetten voor je employer branding? Vraag werknemers bijvoorbeeld om content te delen op social media over waarom zij tevreden zijn met jou als werkgever. Goed werkgeverschap is namelijk het uitgangspunt voor externe employer branding.

3.       Een ‘werken bij’ pagina te creëren

Een heleboel andere werkgevers gingen je hier al mee voor. Het nut van een ‘werken bij’ pagina is om de carrièremogelijkheden en cultuur binnen de organisatie op een duidelijke manier weer te geven. In de Stand van Werven 2021 is voor de eerste keer meegenomen welke bronnen/middelen het meest van belang zijn voor het versterken van het employer brand. In overeenstemming met de belangrijkste wervingskanalen, komt de eigen recruitmentsite op de eerste plaats, gevolgd door social media (betaald en onbetaald) en LinkedIn (betaald en onbetaald).

4.       De candidate journey te testen

Candidate journey is het pad dat een werkzoekenden bewandeld, op weg naar een nieuwe baan. Tijdens het doorlopen van dit pad komt de werkzoekende op verschillende ‘touch points’ in aanmerking met jouw brand. Door zelf deze journey te doorlopen kun jij er achter komen of je als werkgever de juiste boodschap van jouw merk overbrengt op potentiële werknemers.

Zie je graag nog wat voorbeelden van employer branding? Bekijk hier 10 inspirerende voorbeelden van employer branding. 

Wist je dat...

  • Nederland internationaal al jaren de toon zet als het gaat om employer branding en arbeidsmarktcommunicatie?
  • Er een duidelijke link te zien is tussen employer branding en de Quality of Hire?
  • We in de afgelopen 10 jaar steeds vaker zien dat arbeidsmarktcommunicatie en employer branding specialisten deel uitmaken van het recruitmentteam?

Aan de slag met Employer Branding!

Hoe bouw je anno nu succesvol aan jouw employer brand? Hoe kom je tot een authentieke en onderscheidende werkgeverspositionering? En hoe zorg je ervoor dat jouw hele organisatie het werkgeversmerk leeft? In de Masterclass Employer Branding neemt docent Marcel van der Quast je mee in de wereld van het employer brand en krijg je antwoord op deze vragen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van grote en kleine organisaties en kleine opdrachten leer je niet alleen alles over employer branding, maar ga je er ook actief mee aan de slag.

Je leert het belang van authenticiteit door van binnenuit jouw werkgeversmerk te versterken. Met concrete ken- en stuurgetallen kun je hiermee onderbouwd aan de slag. Ook ontdek je hoe je tot een onderscheidende werkgeverspositionering komt. Afsluitend krijg je aan de hand van een uitvoerig stappenplan met vele praktijkvoorbeelden handvatten om zelf aan de slag te gaan met employer branding.

Banner MC EB

Andere interessante blogs

Header - overtuigen manager opleiding volgen

Zo overtuig je jouw leidinggevende te investeren in persoonlijke ontwikkeling

/
Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van die opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2021

/
Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header BAMC

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentprofessional.
Header- lb aankondiging

Deelnemer aan het woord: Leergang Loopbaanprofessional

/
Praktisch, informatief en een goede interactie met deelnemers en docenten. Zo omschrijft Rose-Marie de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Meer weten over haar ervaring? Je leest het in deze blog.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Banner Sinterklaasblog

Een opleiding voor twee? Doe samen met je collega mee!

/
Wil jij samen met een collega deelnemen aan een opleiding? Profiteer dan van de combikorting.
Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.
Header- AMT

Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto?

/
Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto? Een interview met Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp, aan de hand van 7 thema’s. 
Header - Q en A over Leergang Loopbaanprofessional

Q&A over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

/
Wij hebben docent Larissa Lodewijk vragen gesteld over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waar jij graag antwoord op wilt krijgen.