Geert-Jan Waasdorp, oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en eigenaar van Intelligence Group en Aad van der Werf, arbeidsmarktanalist en consultant bij Tempo-Team gaan in op de vraag: waar moet een recruiter nou écht wakker van liggen? Aad en Geert-Jan werken al 7 jaar samen, ze spreken onder andere op het Seminar Arbeidsmarkttrends 2020-2024 op 14 november. Onderwerpen als employability, het behoud van de recruiter in de toekomst, de hoge werkdruk van recruiters en de Wet Arbeidsmarkt in Balans staan hoog op de agenda. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag is het belangrijk om je voor te bereiden op deze arbeidsmarkttrends.

Employability wordt belangrijker

Employability is een mooie term, maar wat houdt het nou echt in? Volgens Aad wordt dit thema alleen maar belangrijker. Het gaat om een leven lang leren en daar denken werknemers en werkgevers niet altijd hetzelfde over. Interessant is dat hoger opgeleiden veel gebruik maken van een leven lang leren, terwijl lager opgeleide mensen, die contracten hebben waar weinig zekerheid geboden wordt, op het gebied employability de minste kansen krijgen. Het is belangrijker dan ooit, maar toch heeft Geert-Jan het gevoel dat het thema meer op de achtergrond verdwijnt. “In tijden van hoge werkloosheid heeft employability hoger op de agenda gestaan”, stelt Geert-Jan.

Recruiter overbodig?

Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe technologieën die (delen van) het werk van recruiters overbodig maken? Geert-Jan vindt van niet. “De rol van de recruiter wordt anders als gevolg van automatisering in het recruitmentproces, maar verdwijnt niet.”, legt Geert-Jan uit. In het proces van de recruiter worden stukken geautomatiseerd, denk aan vacatures doorplaatsen. Ook voor het schrijven van vacatureteksten worden technologieën ontwikkeld om deze automatisch door een computer te laten schrijven. De vacature-intakes worden nu al geautomatiseerd door een nieuwe start-up in Nederland. Er zijn dus onderdelen in het recruitmentproces die geautomatiseerd worden, maar dat maakt een recruiter niet overbodig. Integendeel. Volgens Geert-Jan verschuift de rol van recruiters meer richting procesbegeleiders, die de candidate journey weten te sturen. Alle stappen in het recruitmentproces die nu geautomatiseerd worden, zijn tijdrovend en repeterend. Geert-Jan: “Gelukkig hebben we deze stappen kunnen weghalen voor recruiters, waardoor ze effectiever, slimmer en beter hun werk kunnen doen. Nieuwe technologieën veranderen het vak, maar maakt de recruiter niet overbodig”.

Het effect van de Wet Arbeidsmarkt in Balans

“Gaat de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) echt effect hebben? Gaan we daardoor als werkgevers minder flex inhuren of inkopen?” vraagt Geert-Jan aan Aad. “De WAB begint langzaamaan in Nederland in te dalen en heel veel organisaties zijn zich al aan het voorbereiden op de wet die vast personeel aantrekkelijker moet maken.”, merkt Aad op. “Wat je daar vooral ziet gebeuren, is dat bedrijven nadenken over risicomijdende acties, hoe ze kunnen voorkomen dat ze geraakt worden door de WAB.”, voegt Aad toe. Aad geeft aan liever te kijken naar de kansen die de WAB je biedt. “Je kan en mag werknemers in deze tijd meer zekerheid geven.” De WAB biedt dus zeker kansen, ook beperkingen. Het is nog moeilijk in te schatten wat het precieze effect zal zijn. Aad denkt bijvoorbeeld niet dat de flexibiliseringstrend daardoor in het geding komt. “De WAB professionaliseert de relatie van werkgever en werknemer, maar flexibilisering zal naar mijn mening doorzetten.”, aldus Aad.

Workload van recruiters

“Wat is nou de allerbelangrijkste trend in wervingsland?”, vraagt Aad aan Geert-Jan, waarna er even een stilte valt. “Ontzorgen van de recruiter”, antwoordt Geert-Jan. Tegenwoordig is de workload van recruiters dusdanig hoog dat de meerderheid van recruiters uitgeblust raakt. Met 20 tot soms wel 40 vacatures in hun portefeuille wordt teveel gevraagd van recruiters. “Dat is niet normaal”, voegt Geert-Jan eraan toe. Daar komt ook nog eens bij dat recruiters vaak werken met verouderde systemen, die het proces dusdanig vertragen en te administratief van aard zijn. De innovatie zit hem volgens Geert-Jan in het verbeteren van het wervingsproces en het versimpelen van het vastgeroeste, trage en traditionele proces dat eigenlijk al 40 jaar hetzelfde is. “Ontzorgen en empoweren van de recruiter is de ware trend”, aldus Geert-Jan.

Hoe bereid je je voor?

Veranderen en inspelen op bovenstaande arbeidsmarkttrends lijkt logisch en vanzelfsprekend. Dat is het niet. Met zo’n 14.000 bureaus in Nederland zijn er maar weinig die zich los kunnen maken van traditionele business modellen, waar het nog altijd gaat over een papieren cv, een eerste en tweede selectieronden en evaluatie. Het systeem is traditioneel en de mensen die hierin acteren weten niet beter. Op 14 november gaan Geert-Jan en Aad dieper in op belangrijke arbeidsmarkttrends voor 2020-2024. Je neemt minimaal 10 nieuwe inzichten mee naar huis, waarmee je met drie inzichten dezelfde week nog kunt beginnen. Nuttige informatie wordt je aangereikt om sneller, effectiever en beter te werven en het talent waar je nu naar zoekt te vinden. Nieuwsgierig geworden? Leer hier meer over de Seminar Arbeidsmarkttrends op 14 november.

Let op: bij gezamenlijke inschrijving met een collega ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-trends.*

Lees meer, download de factsheet en schrijf direct in>>

* Niet in combinatie met andere acties