We schreeuwden moord en brand. Maar we zagen dat de arbeidsmarktomstandigheden aan het verbeteren waren. Jobfeed en Jobdigger spraken van licht herstel. De vacaturetrend heeft de weg naar boven namelijk weer aardig gevonden. Afgelopen maand viel zelfs de grootste stijging sinds de maand mei waar te nemen. Maar er werd te vroeg gejuicht en niet gewacht op het VAR moment.

Banner- AMC Trends 2021-2025

Wordt het een gure winter of gewoonweg verdomd koud?

Het wordt waarschijnlijk een gure winter volgens UWV-econoom Rob Witjes. Er werd te vroeg gejuicht, maar niet gewacht op het VAR moment.
Hoe betrouwbaar zijn de cijfers van het CBS?

De ontslagrondes bij grote Nederlandse bedrijven volgen elkaar in rap tempo op. Het Centraal Planbureau voorspelde onlangs dat de werkloosheid dit jaar op zou lopen tot 4,3 procent en volgend jaar verder stijgt naar 5,9 procent. Gaan we te maken krijgen met toenemende werkloosheid, maar dan zonder massa werkloosheid? Of komt er een tweede lockdown en wordt het geen gure winter, maar een verdomd koude winter.

Het grootschalige thuiswerken zal eveneens zorgen voor veranderingen op de arbeidsmarkt. "Ik verwacht bij veel bedrijven een snelle digitalisering door het thuiswerken. Daardoor is er vermoedelijk minder behoefte aan ondersteunende functies op hoofdkantoren." Hij denkt dan bijvoorbeeld aan HR-medewerkers of administratief personeel.

Gaan werknemers zich eerder afvragen of ze zich moet laten bij- of omscholen?
"In het verleden gebeurde dat vaak pas als mensen hun ontslagbrief hadden gekregen. Hopelijk verandert dat nu en besluiten mensen al eerder om over te stappen of hun kansen op de arbeidsmarkt te verbreden."

De vacaturetrend heeft weg omhoog weer gevonden

Het aantal vacatures in Nederland stijgt al geruime tijd en in september weer sneller dan de maanden ervoor. Ten opzichte van de trend in augustus is er een stijging van 5 procent waar te nemen, één van de grootste stijgingen sinds de maand mei, al ligt het totaal aantal vacatures nog wel 21 procent onder de vacaturetrend van vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed, wereldwijd en in Nederland de grootste vacaturesite.

Wil je op de hoogte blijven van de meest actuele cijfers op de arbeidsmarkt? Meld je dan aan voor de maandelijkse Arbeidsmarkt in Cijfers update.

Als je iemand begin dit jaar had verteld dat Nederland in maart op slot zou gaan, wat had diegene dan voorspeld over de arbeidsmarkt in oktober?

Waarschijnlijk een behoorlijk doem scenario. Toch blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in september maar acht bedrijven meer failliet gingen dan in augustus, toen het faillissementscijfer ook al laag lag, net als in de maanden daarvoor. Ook het aantal werklozen en mensen met een WW-uitkering stijgt minder snel dan verwacht.

Volgens de laatste berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) komt de werkloosheid volgend jaar uit op 5,9 procent. Dat zijn 545.000 werklozen. Dat zou betekenen dat er dik 100.000 meer werklozen bijkomen. Als daar nog eens beperkende maatregelen bovenop komen, wordt dat aantal nog hoger.

Wat zegt dit nou over eventuele trends en patroon herkenning waar jij en ik op in kunnen spelen?

Arbeidsmarkttrends 2021-2025. Hoe gaat de arbeidsmarkt zich ontwikkelen?

Vertaal actuele trends naar arbeidsmarktkansen in tijden van schaarste.

Voor het achtste jaar op rij nemen Geert-Jan Waasdorp en Aad van der Werf geïnteresseerden binnen het arbeidsmarkt-, loopbaan-, recruitment- en HR-domein mee in de actuele en toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In plaats van een grote zaal vol met deelnemers zal het dit jaar geheel online plaatsvinden. Maar wel op een eigen, unieke manier.

Schrijf je nu in voor het online seminar arbeidsmarkttrends 2021-2025!