Mijn naam is Jesse Zijlstra en het is mijn missie om MKB’ers, van 15 tot zo’n 75 man, te helpen een waardevast wervingssysteem neer te zetten. Dit vraagt vaak om de traditionele vormen meer los te laten en in te zetten op waarde creëren en brengen naar je doelgroep. Daarom heb ik meegedaan met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation, om mijn visie op werven te verrijken met concrete ideeën en stappen om de wervingsdoelen te halen.

RMA-algemeen

Focus op de relatie met de kandidaat

Met name een schaarse doelgroep die passief of latent werkzoekend is kan je niet langer een vacature aan de ‘deur’ verkopen. Het wordt nog lastiger als de organisatie niet bekend is voor de doelgroep. Vaak zie ik dat er flink geïnvesteerd wordt op sourcing of W&S fees, maar weinig op het merkverhaal en de organisatie-activiteiten en dat in alle wenselijke vormen naar de doelgroep brengen. Als recruiter binnen de organisaties, zoals waar ik graag werk, ben je vaak alleen en wil je eigenlijk meer bezig zijn met de relatie met de kandidaat dan de pijplijn geforceerd vullen. Recruitment Marketing is een nieuwe discipline die wat mij betreft simpele automatiseringsoplossingen kent, zodat je je kan focussen op die relatie met de kandidaat en de pijplijn met minder ‘geweld’ gevuld wordt.

Mijn visie

Tijdens de training kreeg ik bevestiging op mijn visie dat het ‘verkoopproces’ toch echt veranderd is. Van verkopen van de organisatie en vacature gaan we meer naar het perspectief dat de doelgroep zich gaat herkennen in wie je bent als organisatie. Hoe? Door waarde te leveren met alles wat je doet! Zorgen dat je zichtbaar en aantrekkelijk bent. Onbekend maakt immers onbemind.

Jesse
Jesse presenteert zijn eindcase op dag 2

De grootste les

In twee dagen tijd heb ik mogen leren wat er allemaal bij Recruitment Marketing en Automation komt kijken. Vanuit het totale recruitment framework zijn de mogelijkheden voor tooling voorbijgekomen en welke en waarom deze belangrijk zijn. Ik heb kennisgemaakt met wat data echt voor je kan doen en hoeveel je hieruit kan leren over het gedrag van je kandidaat. Deze data komt voort uit de distributie van je schatkamer aan content, die je als een trotse eigenaar rijkelijk gaat uitdelen over de kanalen waar je doelgroep graag aanwezig is. Daarnaast het stellen van een doel. Een concreet doel met duidelijke stappen waar je heen wilt. De grootste les is misschien cliché, maar je moet het gewoon doen! Start met onderscheidend zijn, breng slimme automatiseringslagen toe en richt je op je kandidaat en zijn/haar unieke journey tot nieuwe collega.

Mijn next steps?

Ik weet nu waar ik moet beginnen en tot waar het kan uitlopen. Voor mij is het als een vliegwiel wat klein moet beginnen en steeds uitgebouwd wordt met tooling en learnings vanuit de data die je verzameld hebt.

De training daagde continue uit om aan de hand van mijn eigen case een concreet plan te creëren. Deze mocht ik eind dag twee presenteren. Dit conceptplan biedt mij de kans de verschillende onderdelen verder uit te werken en snel te presenteren binnen de organisatie. Ik ga een recruitment infrastructuur implementeren waarmee een waardevol wervingssysteem groeit.

Een vette 9

Ben je het zat en vermoeid om het feit dat je maar blijft leuren aan de arbeidsmarkt, maar weinig tot geen resultaat behaalt? Wil je concrete handvaten om een slim wervingssysteem op te kunnen zetten en je te richten op je kandidaat in plaats van die pijplijn die altijd te leeg is? Dan raad ik je aan de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation te volgen! Ik geef de training een vette 9 voor de kunde van de docenten en de strakke organisatie vanuit de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Bedankt en graag tot een volgende!

Jesse neemt zijn certificaat in ontvangst van hoofddocent Caroline Pols

Auteur van deze blog

Jesse Zijlstra

Jesse Zijlstra

Consultant talentwerving

Jesse heeft deelgenomen aan de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation. In deze blog deelt hij zijn ervaring.

Andere interessante blogs

Header-arbeidsmarktgedreven loopbaanprof

Dit is waarom elke coach zou moeten kiezen voor een arbeidsmarktgedreven aanpak

/
Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals zijn de oplossing voor de huidige krapte. In dit artikel lees je waarom en hoe jij er een wordt!
Header - geboortejaar STAP

Zo zag het geboortejaar van het STAP-budget eruit

/
Op 1 maart 2022 heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Wij blikken terug op het geboortejaar van deze subsidie.
header- recruitment

Beginnend recruiter? Deze 3 tips van een expert mag je niet missen!

/
Onze docent Dorien Waasdorp heeft talloze tips voor beginnende recruiters die je niet mag missen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2022

/
Het jaar 2022 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header - verloopcijfers

Download rapport 'Verloopcijfers 2022'

/
Download hier het rapport 'Verloopcijfers 2022'
Header nieuwe tarieven

Nieuwe tarieven per 1 januari 2023

/
Vanaf 1 januari 2023 hanteren wij nieuwe tarieven voor onze trainingen. In dit artikel vind je de nieuwe tarieven en lichten we je de reden van deze prijswijziging toe.
Header - verzuim

Ziekteverzuim bereikt recordhoogte van meer dan 5%

/
Als organisatie kun je veel doen om langdurige uitval te voorkomen. Wil je weten hoe? De tips lees je in dit artikel.
Header - 10 recruitment trends 2023

Download Whitepaper '10 belangrijkste recruitment trends voor 2023'

/
Download hier de gratis whitepaper '10 belangrijkste recruitment trends voor 2023'
Header- Sint

Je bent nooit te oud om te leren

/
Je bent nooit te oud om te leren, dus waarom laat je jezelf niet op een e-learning trakteren? Profiteer tot 6 december van 25% korting.