De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.

Leiderschap gaat over leiding nemen, vertelt Coen Ploegmakers. Dus wanneer hij trainingen in die competentie geeft, laat hij zijn cursisten voor een groot deel zelf bepalen hoe hun traject eruitziet. Die aanpak levert altijd resultaat op, vertelt hij, dus toen hij de vestigingsmanagers van uitzender Covebo in zijn zelfbenoemde "leerlaboratorium" op bezoek kreeg, ging hij niet anders te werk.

Samen naar authentiek leiderschap

Wat wel anders was? Dit keer gaf hij zijn training voor het eerst onder de vlag van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie: die samenwerking verliep zo succesvol, dat-ie smaakt naar meer. En dus slaan Ploegmakers en de Academie de handen nu voor de lange termijn ineen.

Managers die profiteren van de samenwerking, en dus deelnemen aan de training, werken aan authentiek leiderschap en de vaardigheden die daarbij horen, belooft Ploegmakers. Bovendien leren ze over hun talenten, en ontdekken ze hoe je een visie vormgeeft en anderen daarin meeneemt. Ook op het programma: het vinden van een balans tussen het bieden van veiligheid, en het uitdagen van teamleden. Tot slot komen cursisten erachter hoe je ruimte maakt voor creativiteit, en zoeken ze naar manieren om met leiderschap te experimenteren. Lang verhaal kort: samen hopen de Academie en Ploegmakers leidinggevend in Nederland de komende tijd een zet in de goede richting te geven.

Brede visie, maar ook concrete stappen

“Het belangrijkste ingrediënt bij die push zal aandacht zijn”, vertelt Ploegmakers over zijn werkwijze. “Tijdens trainingen wil ik ervaren dat mensen elkaar zien, en elkaar versterken.” Wat de leiderschapsexpert betreft is daarvoor de tijd en ruimte nemen nodig ook - zeker nu de wereld zo hectisch is. “In mijn trainingen kunnen we even landen en dichtbij onszelf raken.”

Is dat voor de gemiddelde, toch wat pragmatisch ingestelde manager niet concreet genoeg? Dan treedt Ploegmakers met hetzelfde gemak in detail, blijkt al snel. Hij haalt een formule van gedragswetenschapper Martin Apello aan, die luidt dat duurzame gedragsverandering gelijk staat aan de som van intrinsieke motivatie, omgevingsbewustzijn, interne attributie en discipline. “De mens is niet enorm maakbaar, maar door in mijn trainingen aan elk onderdeel van Apello’s formule een klein beetje te werken, kun je als manager toch enorm groeien”, vertelt de leiderschapsexpert.

Door verbinding gaat het sneller

Ook interessant: tijdens zijn trainingen leunt Ploegmakers niet enorm op zijn eigen aanstuurvaardigheden. Hij bezit ze wel - daar niet van - hij heeft tenslotte al jaren dagelijks groepen cursisten met succes onder z’n hoede. Maar leiders maak je niet beter door zelf de sterke voorman uit te hangen, weet hij ook. Om dat te bereiken, moet hij het meer van zijn interpersoonlijke skills hebben.

“Energie krijg ik als deelnemers met mij en met elkaar connecten”, vertelt Ploegmakers. “Dus wanneer ze vanuit kwetsbaarheid een verbinding durven aan te gaan. Dat zijn wat mij betreft echt de magic moments van mijn werk. Waarom? Omdat het mijn overtuiging is dat in je eentje leren verschrikkelijk veel langzamer gaat dan als je het samen doet. Zodra ik die verbinding in een groep voel, merk ik dat dingen sneller landen.”

Noodzaak voor verbetering

Dat die dingen inderdaad zo snel mogelijk moeten landen, staat wat Ploegmakers betreft tot slot buiten kijf. “In leidinggevend Nederland gaan veel dingen goed, maar sommige zaken kunnen echt beter”, vertelt hij. “Ik zie bijvoorbeeld leiders die te operationeel werken; mensen die worstelen met het loslaten van controle wanneer dat nodig is. En ik zie leiders die het moeilijk vinden om echte gesprekken te voeren met medewerkers: men heeft altijd zó de neiging om te draaikonten.”

“Bovendien mogen leidinggevenden meer gerichte en open vragen stellen”, vervolgt Ploegmaker, die nu volledig de ruimte voor verbetering is ingedoken. “Veel managers zijn uit zichzelf simpelweg niet nieuwsgierig genoeg. Niet dat je hen dat altijd volledig kunt aanrekenen, overigens. In de dagelijkse rat race doen zij ook maar hun best om brandjes te blussen. Maar als je écht graag beter wilt worden - of als je organisatie maar genoeg pijn lijdt om echte oplossingen nodig te hebben, natuurlijk - kunnen mensen in mijn trainingen met kleine stapjes grote vooruitgang boeken.”

Docent

Coen Ploegmakers

Coen Ploegmakers

(Team)trainer en coach

Coen Ploegmakers is werkzaam als trainer, teamtrainer en coach
Altijd op de gebieden: persoonlijke effectiviteit, leiderschap, samenwerken en communicatie.

Coen is zijn loopbaan gestart als loopbaantrainer en trainer arbeidsmobiliteit. De afgelopen 20 jaar traint Coen vooral teams en managers/ leidinggevenden binnen organisaties. Regelmatig gidst hij ook jong talent of trainees in leuke leerprogramma’s door hun eerste werkervaring heen. In zijn trainingen zijn de volgende thema’s altijd aanwezig: leren kan leuk zijn, afwisseling, leuke werkvormen en zo min mogelijk theorie. Doen door te ervaren. Unieke aan zijn trainingen is dat ze altijd op maat zijn en samen gebouwd worden met een afvaardiging van de organisatie. Op maat betekent in deze werkvormen afgestemd op de organisatiecontext. Deelnemers worden in alle trainingen uitgedaagd om echt aan de slag te gaan! Dus niet alleen praten over…..

Andere interessante blogs

Testimonial LSR

‘Hiring managers meekrijgen lukt nu veel makkelijker’

/
Ook voor een doorgewinterd recruiter is het zinnig om zich af en toe te laten bijscholen. Drie van hen blikken terug op wat ze leerden bij de Leergang Strategisch Recruitment.
Blog: leidinggevenden

Van draaikonten in een rat race naar leidinggevenden met overzicht

/
De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.
Header boekentips

Boekentips voor HR-professionals, recruiters en loopbaanprofessionals

/
In dit artikel deelt Diana van Asten-Kooij haar 5 boektips voor deze zomer.

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.