Afgelopen juni hebben wij met veel plezier een incompany training Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional verzorgt voor het Ministerie van Defensie. Een van de deelnemers heeft hier een artikel overgeschreven, welke wij graag met je delen.

Steeds meer werkgevers, werkzoekenden, loopbaancoaches, mobiliteitsadviseurs en brancheorganisaties houden zich bezig met het vinden van kansen en perspectief op de externe arbeidsmarkt, omdat het niet altijd mogelijk is mensen intern te herplaatsen. Hiervoor is veel informatie, verschillende testen, scans en onderzoeksgegevens beschikbaar.

Incompany training voor de Afdeling Employability & Reservisten

Afdeling Employability & Reservisten begeleiden en bemiddelen kandidaten naar een nieuw uitdaging binnen of buiten Defensie. Dit vraagt om veel kennis over de interne en externe arbeidsmarkt. AE&R investeert daarom regelmatig in eigen personeel om nieuwe instrumenten en de laatste trends en ontwikkelingen bij te houden. Eind juni werd twee inhouse dagen georganiseerd door de Academie voor arbeidsmarktcommunicatie. De leergang arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessional werd verzorgd op de Koningin Maxima Kazerne te Badhoevedorp voor de medewerkers werkzaam bij de afdeling Employability en Reservisten.

Focus

Met focus op de externe arbeidsmarkt werd o.a. gesproken over hoe je de kandidaat op de arbeidsmarkt brengt en hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst er uit. Met meer dan 2500 websites (vacature-sites) is de arbeidsmarkt alles behalve transparant – vraag en aanbod weten elkaar niet goed te vinden omdat het te complex is. De leergang kenmerkte zich door de vele informatie die werd aangeboden ten aanzien van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarmee kwam ook de vraag naar voren hoe kunnen we in de “chaos” van deze arbeidsmarkt de goede weg vinden om onze kandidaten goed te kunnen bedienen.

Het resultaat

Het bijzondere van de leergang was dat de docenten de inhoud van de leergang zeer flexibel aanpasten naar de leervragen van de deelnemers zodat ieder zijn leervraag werd beantwoord. Hiertoe zijn veel tools en tips en informatiebronnen aangereikt. Als startpunt/nullmeting van een casus cq werkzoekende kandidaat werd o.a. gewerkt met een positionerings-kwadrant om te bepalen hoe aantrekkelijk en arbeidsmarktrelevant de kandidaat is in combinatie met de eigen arbeidsmarktbeheersing van de kandidaat (zichtbaar op social media, up-to-date CV, recente opleiding gevolgd enz.). Aan het einde van de leergang was ieder in staat om een goede arbeidsmarktschets te maken van/voor de kandidaat. Zijn er verbeteringen die leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt? Wat zijn kansrijke beroepen? Hoe kan men een goede zoektocht naar relevante vacatures uitvoeren? Vragen die tijdens de leergang ruim de aandacht hebben gekregen.

Ieder was het er over eens dat het een zeer nuttige en relevante leergang is geweest waarin ieder zijn eigen weg heeft gevonden op de arbeidsmarkt en zijn of haar voordeel er mee kan doen.

Quotes van de deelnemers

“Mooi dat er op deze wijze inzicht en richting gegeven is aan de zoektocht naar relevante vacatures binnen de arbeidsmarkt.”

“Niet alleen zijn de tools ervoor om de kandidaten professioneel te begeleiden maar ook geeft het inzicht in de organisaties die interessant zijn voor de Externe bemiddelaars om binnen het netwerk te benaderen.”

''Een zeer nuttige leergang die mede door de professionaliteit van de docenten veel verdieping en handvatten heeft gegeven om kwalitatief een goede begeleiding van kandidaten in gang te zetten.''

Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

Andere interessante blogs

Header - replay webinar 10 meest gestelde vragen over amc

Webinar '10 meest gestelde vragen over arbeidsmarktcommunicatie'

/
Bekijk hier de replay van het webinar ' De 10 meest gestelde vragen over arbeidsmarktcommunicatie'
Header-SVW-BE-2

Kies voor effectieve wervingskanalen

/
In de praktijk blijkt er een mismatch te bestaan tussen de meest ingezette kanalen en de meest effectieve kanalen. Tijd voor een evaluatie.
Header Wat is RMA?

Wat is Recruitment Marketing Automation?

/
Recruitment Marketing Automation is de toekomst van werving. Maar wat is het nu eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Header-SVW-BE-1

De Stand van Werven in België en Nederland - Wat zijn de verschillen?

/
In deze blog staan we stil bij de verschillen en overeenkomsten in de Stand van Werven België en Nederland.
Header- and the winner is

And the winner is...

/
In deze blog lees je wie er met de felbegeerde titel 'Aanstormend Spreektalent' naar huis is gegaan op 23 september.
header-svw5

In tijden van schaarste wordt de korte termijn weer belangrijker

/
Nu de arbeidsmarkt snel krapper is geworden, gaat het in de boardrooms…

Interview met Martijn Hemminga over de Masterclass Werven met Video

/
We vroegen hoe je werft via video in een interview met Martijn. Het interview is uiteraard opgenomen op video. Bekijk hem in deze blog!
Header - svw 4

Waarom de beste kandidaten nog niet via sociale media komen

/
Sociale media worden steeds belangrijker als wervingskanaal. Maar ze leveren niet de beste kandidaten op. Waar vind je de toppers dan wel?
Header - anoniem cv

Solliciteren met een anoniem cv?

/
We zien steeds meer vraag naar anonieme cv’s. De kenmerken en voor- en nadelen van een anoniem cv lees je in deze blog.