Een vacaturetekst publiceren als pdf op de recruitmentsite is niet de meest gangbare wijze van publiceren. Toch zie je dat dit in de non-profit nog geregeld voorkomt, bijvoorbeeld omdat ze geen recruitmentsite en/of recruitmentsysteem hebben. In deze blog lees je of het publiceren van jouw vacaturetekst als PDF nu wel of juist geen goed idee is.

Schrijven van vacatureteksten_Algemee

Voordelen

De voordelen van het gebruik van een PDF om jouw vacatureteksten te publiceren zijn:

#1 Vindbaar en indexeerbaar in Google 

We beginnen gelijk met de mythe dat Pdf-bestanden niet goed vindbaar zijn in Google. Vroeger was dit wel zo, maar tegenwoordig is alles zo verbeterd qua technologie dat dit zeker mogelijk is.

#2 Makkelijk te maken en op te maken

Je maakt de vacaturetekst in een Word-bestand en je slaat het op als PDF. Je kan het makkelijk verrijken en voorzien van extra foto’s en de huisstijl.

#3 Verrijken met meta tags

Je kan meta tags toevoegen. Meta tags zijn stukjes tekst in de broncode van jouw website die niet zichtbaar zijn voor de gewone bezoekers, maar wel voor zoekmachines. Vaak bevatten ze belangrijke informatie over de hele website of over de pagina. Zo is er een meta tag die zoekmachines vertelt of ze jouw website wel of niet moeten indexeren. Staat die meta tag verkeerd, dan wordt jouw website niet opgenomen in de zoekresultaten. En dat is zonde natuurlijk.

#4 PDF verrijken met links

Door links kan Google kijken wat het verband is tussen recruitmentsites en vacatures. Dit is goed voor de ranking in Google. De ranking wordt bepaald door links die naar relevante informatie verwijzen.

Nadelen

Het gebruik van een PDF om jouw vacatureteksten te publiceren heeft ook een aantal nadelen. Onderstaand worden deze benoemd.

#1 Geen navigatie

Bij een vacaturetekst op de website kan je gemakkelijk terugkeren naar de homepage. Wanneer je een PDF opent, gebeurt dit in de browser. Je kan dan alleen maar terug met de back of toets-terug in de browser.

# 2 Slecht leesbaar op smartphone

Een PDF is vaak niet goed leesbaar op een smartphone of tablet. De pagina moet dan ingezoomd worden en dat leest niet prettig.

# 3 Webstatistieken

Wanneer je een PDF gebruikt heb je geen inzicht in je webstatistieken. Hierbij kun je denken aan:

  • Hebben we terugkerende bezoekers?
  • Wat is de conversie?
  • Wat is de gemiddelde tijd die iemand de vacaturetekst bekijkt?

#4 Niet handig als je het snel wilt aanpassen

Als je iets in de vacaturetekst wilt aanpassen en het is een Pdf-bestand dan kun je dit niet makkelijk aanpassen. Je dient eerst het Word-bestand aan te passen, vervolgens dien je deze op te slaan als Pdf-bestand en daarna kan je het bestand pas weer uploaden op je website.

Tips voor als je toch PDF wilt gebruiken

Wil je toch graag jouw vacaturetekst als PDF publiceren, dan hebben we nog een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je de tekst kunt selecteren in PDF
  • Niet te kleine lettertype voor leesbaarheid op smartphone
  • Maak gebruik van links (naar recruitmentsite, website, e-mailadres, sollicitatieformulier)

Zelf aan de slag met het (her)schrijven van vacatureteksten?

Een goede vacaturetekst is online vindbaar, spreekt de doelgroep aan, pre selecteert en zet aan tot solliciteren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst aan al deze eisen voldoet? Je leert het tijdens de blended training Schrijven van vacatureteksten. Deze training bestaat uit 3 onderdelen:
1) E-learning Vacatureteksten: Een jaar lang krijg je toegang tot de E-learning Vacatureteksten. Deze bestaat uit 8 modules waarin alle belangrijke facetten voorbij komen om een goede vacaturetekst te kunnen schrijven.
2) Workshop: Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen vacatureteksten
3) Een-op-een feedback: Na de workshop kun je een herschreven vacaturetekst voorleggen aan de docent.

Andere interessante blogs

Blogheader 1 - ChatGPT toepassingen

De kracht van ChatGPT in recruitment: 6 waardevolle toepassingen voor recruiters en arbeidsmarktcommunicatiespecialisten

/
In deze blog lees je de verschillende manieren waarop je ChatGPT kunt toepassen binnen arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.
Stand van Werven 2023

Verschil tussen corporates en bureaus wéér groter

/
Uit de Stand van Werven 2023 blijkt dat het verschil tussen corporates en bureaus wéér groter is. Download hier de rest van het onderzoek.
Header - SPP

Strategische personeelsplanning is veel makkelijker dan we denken!

/
Het maken van een strategische personeelsplanning is makkelijker dan we denken. Geert-Jan Waasdorp helpt je in deze blog op weg.
Blogheader - begin recruitment strategie

Zo begin je met een goede recruitment strategie

/
Succesvol recruitment begint altijd met een strategie en een plan. In deze blog lees je hoe je hier een start mee maakt.
Header BP

Inbound recruitment is een business prioriteit

/
Werven is geen HR prioriteit, maar een business prioriteit. Recruiters moeten meer denken als marketeers om dit business doel te halen.
Header visvijver

Zo vergroot je jouw visvijver!

/
De arbeidsmarkt is krapper dan krap. In deze blog delen wij twee tips waarmee jij jouw visvijver kunt vergroten.

3 arbeidsmarktcommunicatie cases om jou te inspireren

/
Doe mee met het onderzoek Stand van Werven 2023 en maak kans op mooie prijzen, zoals tickets voor Werf& Live en een opleidingsvoucher.

De Stand van Werven 2023: Wat staat dit jaar bovenaan je agenda?

/
Doe mee met het onderzoek Stand van Werven 2023 en maak kans op mooie prijzen, zoals tickets voor Werf& Live en een opleidingsvoucher.
Header - medewerkers aan een gouden ketting

Medewerkers aan een gouden ketting

/
Hoe kun je als werkgever omgaan met de hoge(re) eisen van de medewerkers? In dit artikel lees je meer over de verschillende eisen en tips.