Online video heeft het afgelopen decennium onze harten gestolen. Met breedband internet als standaard op vaste en mobiele apparaten heeft video een ongekende groei doorgemaakt. Ook steeds meer recruiters en amc-deskundigen ontdekten video als veelzijdig medium voor communicatie met kandidaten. De coronapandemie heeft die ontwikkeling een flinke boost gegeven. We zetten op een rijtje hoe je als recruiter video zoal kunt inzetten.

Werven met video

Online sollicitatiegesprekken voeren

We beginnen met de toepassing die als gevolg van Covid-19 het hardst is gegroeid: het sollicitatiegesprek via een videoplatform. Een simpele en goedkope oplossing om fysiek contact te vermijden maar wel toegang te hebben tot de lichaamstaal die bij een telefoongesprek ontbreekt. Hoewel (gratis) videobellen al heel wat jaartjes bestaat (er is zelfs een nieuw werkwoord voor ontstaan: skypen), was er een pandemie voor nodig om het algemeen geaccepteerd te krijgen. Veel recruiters geven inmiddels aan dat het een blijvertje is, met name voor gesprekken wat vroeger in de procedure. De hele procedure online afwerken is voor velen nog een brug te ver. Er zijn diverse gratis platforms waarmee je online een sollicitatiegesprek kunt voeren. Zoom, WhatsApp, Google Meet en Microsoft Skype/Teams zijn de bekendste en meest gangbare.

Videopnamen gebruiken in het sollicitatieproces

Een online sollicitatiegesprek is vooral een goede vervanging wanneer een ontmoeting lastig is. Maar video kan ook uitstekend dienen als aanvulling op elke sollicitatieprocedure. Diverse platforms richten zich specifiek op video recruiting waarbij kandidaten – al dan niet per video – een of meerdere vragen krijgen voorgelegd die ze in een video-opname beantwoorden. Een prima aanvulling in het pre-selectietraject. Het op deze manier inzetten van video kost recruiters uiteraard veel minder tijd dan online interviewen. Je hoeft elke vraag maar één keer op te nemen en kunt de antwoorden van meerdere kandidaten vergelijken om een snelle eerste indruk te krijgen. Het is bovendien makkelijk om de video-antwoorden te delen met andere stakeholders in het proces. Dat levert een completer beeld op van elke kandidaat. Je kunt de platforms vaak koppelen aan je ATS. Een link naar het platform kun je delen in elk type jobposting. Voor kleine organisaties zijn ook gratis oplossingen beschikbaar.

Employer branding video's

Onder andere Defensie doet het al jarenlang met veel succes: video inzetten om kandidaten bekend te maken met werken voor hun organisatie. Er zijn volop kanalen om je video’s gratis of betaald te delen. Video heeft onder andere op social media bewezen beter in staat te zijn de aandacht te trekken en vast te houden dan tekst en stilstaand beeld. En de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Van het macroniveau waarop je video inzet om een beeld te schetsen van je organisatie tot inzoomen op specifieke bedrijfsonderdelen, vestigingen, arbeidsvoorwaarden of functies. Alles wijst erop dat de toekomst van recruitment vraagt om een meer gelijkwaardige positie tussen werkgever en kandidaat.

Authenticiteit en eerlijkheid zijn de basisvoorwaarden

Goede kandidaten spelen niet alleen ‘hard to get’, het is de werkelijkheid waar jij als recruiter mee te maken krijgt. En dus zul je al je verleidingskracht in moeten zetten om een relatie te bouwen met kandidaten. Video is daarvoor bij uitstek geschikt. Het geeft je werkgeverswerk lading en emotie, het spreekt tot de verbeelding en maakt tastbaar wat op papier moeilijk tot leven komt. Authenticiteit en eerlijkheid zijn daarbij basisvoorwaarden. Nog erger dan een kandidaat die door je leugentjes heen prikt is een kandidaat die gedesillusioneerd vertrekt nadat je hebt geïnvesteerd in on-boarding, inwerken en wellicht opleidingen. Of een nieuwe medewerker die je aantrekt met (te) mooie beloften en die de rest ‘besmet’ met zijn ontevredenheid als je die beloften niet waar weet te maken. Maar het werkt ook omgekeerd: een enthousiasmerende video die aansluit bij het image van jouw organisatie zal naar alle waarschijnlijkheid gedeeld worden door je medewerkers én kandidaten.

Job description video's

Wat je doet op organisatieniveau kun je ook op vacatureniveau doen. Met een job description video voeg je een nieuwe dimensie toe in de communicatie met je kandidaten. Ook hier geldt: leef je in in de kandidaat en probeer deze te verleiden. Benadruk wat aantrekkelijk, bijzonder of verrassend is aan de functie. De klassieke job description bevat immers doorgaans veel informatie die niet nieuw is voor de kandidaat, met name als het om ervaren kandidaten gaat. Een accountant vertellen dat zij met cijfers gaat werken is tijd- en schermverspilling. En in een bedrijfstak met een bindende cao hoef je weinig woorden vuil te maken aan je arbeidsvoorwaarden. Wat je veel moeilijker onder woorden kunt brengen, zijn de werksfeer, de bedrijfscultuur, hoe de toekomstige werkplek eruit ziet, etc. Video kan daarin absoluut zijn meerwaarde bewijzen.

Onboarding video's

Niets zal meer gewaardeerd worden door nieuwe medewerkers dan een persoonlijk welkom. Maar veel onderdelen van de onboarding kun je prima vervangen door een of meer video’s die je ontsluit vóór de eerste werkdag. Op die manier kun je van de persoonlijke onboarding echt een moment maken wat bijblijft als een leuke herinnering. Informatie over de organisatie en de afdeling, procedures en beleid en tips & tricks kun je prima overbrengen op video. De onboarding in je organisatie zelf kan zich dan meer richten op contact en minder op informatieoverdracht. Wil je nieuwe werknemers echt vertrouwd maken met procedures en werkwijzen, denk dan eens aan een combinatie van video en gamification.

Andere interessante blogs

Header BF

25% korting op alle e-learnings

/
Consuminder & leer meer: profiteer van 25% korting op al onze e-learnings. Deze actie is geldig van 25 november tot en met 28 november.
Header - Roos

Maak kennis met Roos Lavrijsen, onze nieuwe docent

/
Wij hebben vakexpert Roos Lavrijsen bij het docententeam mogen verwelkomen. Wij stellen haar in deze blog graag voor.
Header - Q&A

Q&A met docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie

/
Wij hebben de docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Header- belang amc

Hoe belangrijk is goede arbeidsmarktcommunicatie?

/
Arbeidsmarktcommunicatie beslaat een groot deel van recruitment, HR en eigenlijk de hele organisatie. Zowel bewust als onbewust. Maar, hoe belangrijk is het nou eigenlijk? Nou, ontzettend belangrijk! En in deze blog leggen wij jou uit waarom. 
Header webinar EB icm RMA

Replay webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'
header ce

Candidate experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

/
In deze blog lees je welke fouten jij als recruiter niet wilt maken als het gaat om de candidate experience.
header waardevast

Van 'waardeloos' naar 'waardevast' werven!

/
In deze blog beschrijft een deelnemer zijn ervaring met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation opleiding.
header recruitmentmanager

Hoe onderbouwen recruitment managers hun recruitment jaarplan succesvol?

/
Als recruitment manager ben je bezig met onderbouwingen, KPI’s en een goed recruitment jaarplan. Hoe zet je dit goed neer? Lees het in deze blog!
Header - Alles over een strategisch recruitment plan

Jouw sleutel naar een snellere, betere en goedkopere werving

/
Download het document 'Alles over een strategisch recruitmentplan' waarin we je vertellen hoe je sneller, beter en goedkoper werft.