Eerder publiceerden we de blog ‘Selecteer jij op naam of competenties’. Hier schreven we al over het oordelen over een naam op een cv. Dit keer gaan we nog een stukje verder, namelijk geheel anoniem solliciteren. En hoe ziet zo’n cv er dan uit?

In het dagelijks leven ga je waarschijnlijk niet anoniem door het leven. In Werkend Nederland is dit de laatste tijd wel in opkomst. Wat betreft solliciteren althans. Een aantal bedrijven heeft de trend ‘open hiring’ aangenomen waarbij je een baan krijgt zonder sollicitatiegesprek. Met de opkomst van de thema’s diversiteit en inclusie zien we ook steeds meer vraag naar anonieme cv’s. De kans om te oordelen over een naam of foto op een cv wordt hiermee ontnomen. Vooral recruiters en uitzendbureau’s maken het cv anoniem.

Kenmerken van een anoniem cv

Als je dan toch anoniem wilt solliciteren, zorg dan dat er zo min mogelijk op je cv staat. Op je cv staat in ieder geval geen foto, geen NAW-gegevens en is niet te herleiden wie je bent. De jaartallen van je genoten opleidingen kun je ook maar beter weghalen, want een goede recruiter kan dan meteen uitrekenen hoe oud je bent.

In 2018 is de week van het anonieme cv geïnitieerd. Het was een project tegen discriminatie. De drijfveer was dat een sollicitatie moet gaan om onder andere talent en drijfveren van de kandidaat. Niet het geslacht, leeftijd of afkomst moeten doorslaggevend zijn in de aanname. De deelnemende bedrijven zijn vrij snel na deze week gestopt met anoniem solliciteren, omdat het geen merkbaar effect had.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van anoniem solliciteren is dat iedereen in principe een gelijke kans heeft om aangenomen te worden. De recruiter kan niet op basis van vooroordelen over naam, woonplaats of achtergrond een keuze maken.

Het complete plaatje telt ook mee in het selecteren van de beste kandidaat. Past een starter beter dan een meer senior kandidaat of andersom? Wat heeft het team nodig? Het niet kennen van het volledige plaatje zorgt er mogelijk ook voor dat er een goede kandidaat wordt gemist.

Een gemiste kans?

Of het een oplossing biedt voor een meer diverse personeelssamenstelling betwijfel ik. Waarom kies je niet de kandidaat die de beste competenties heeft? Daar kun je toch het beste achter komen tijdens een gesprek, zodat van beide kanten duidelijk wordt of iemand echt bij je organisatie past. Het is de blik van de recruiter of hiring manager die aangepast moet worden. Daar lost een anoniem cv niets mee op.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

LREC algemeen

Andere interessante blogs

Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.

Download hier het E-book over Recruitment Marketing Automation

/
Download hier het E-book Recruitment Marketing Automation: Dit is jouw gids om kennis te maken met marketing automation toegepast op recruitment
Header - Q&A

Antwoord op al jouw vragen over de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie!

/
Wij hebben Marion de Vries - docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie - vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Rapport verloopcijfers 2023

Download rapport 'Verloopcijfers 2023'

/
Download hier het rapport 'Verloopcijfers 2023'