In de huidige krappe arbeidsmarkt is het noodzakelijk om werkzoekenden te verleiden en personeel te verbinden. Maar via welke kanalen doet u dat nu eigenlijk? Uit het jaarlijks onderzoek de Stand van Werven blijkt dat referral recruitment hierbij een steeds belangrijkere rol speelt.

Referral recruitment effectiever dan LinkedIn

Vorig jaar was het belang van referral recruitment nog met 5 procent gedaald, dit jaar steeg het met 12 procent. Daarmee is het de grootste stijger in wervingsmiddelen voor wervingsprofessionals. Alleen LinkedIn is nog belangrijker, maar tegelijkertijd wel de grootste daler (-8 procent). Maar als we kijken naar het percentage sollicitanten dat wordt aangenomen en het aantal outperformers is referral recruitment zelfs al effectiever dan LinkedIn.

Deze verschuivingen wijzen op het groeiende besef dat er meer brede doelgroepgerichte middelen nodig zijn, onder andere gericht op de latente baanzoeker. De toename van referral recruitment wijst ook op het belang van verbinden: wanneer de employee journey positief is, worden werknemers oprecht (en ongevraagd) ambassadeur van de organisatie. Dit maakt het veel makkelijker om sollicitanten te interesseren voor een baan.

Wervingsmiddelen 2018

Employer branding en goede arbeidsmarktcommunicatie te weinig gebruikt

Afgelopen jaren is er beperkt aandacht geweest voor een sterk employer brand en goede arbeidsmarktcommunicatie, omdat dat in de werkgeversmarkt niet nodig was. Nu de markt in jaren niet zo krap is geweest en we in een kandidatenmarkt zitten, krijgen deze middelen prioriteit. Niet zo gek dat wervingsprofessionals aangeven hier in 2018 meer mee te doen dan in de afgelopen jaren.

Social media en video steeds belangrijker

Men kijkt tegenwoordig liever filmpjes dan dat men teksten leest. Vooral op social media is video effectief. Het is daarom geen verrassing dat dit ook steeds meer wordt ingezet als wervingsmiddel. Video wordt door organisaties gebruikt om (potentieel) talent een beeld te geven van de organisatie: van algemene filmpjes op de recruitmentsite, tot persoonlijke videoboodschappen en Virtual Reality-ervaringen. Toch wordt video nog niet optimaal benut. Het percentage in aannames en outperformers is erg laag.

Eigen recruitmentsite blijft belangrijk

Ook de eigen recruitmentsite moet zeker niet worden vergeten. Deze staat nog steeds in de top 5 van meest gebruikte wervingsmiddelen. Ook hier is het aantal aannames en outperformers bovengemiddeld. De recruitmentsite moet worden gezien als de ruggengraat van succesvol werven en verleiden waarin blijvend moet worden geïnvesteerd.

De belangrijkste wervingsmiddelen op een goede manier inzetten?

Volg dan de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Donderdag 11 oktober starten we met de 24e editie. Tijdens een telefonische intake, 4 e-trainingen, 4 opleidingsdagen en een eindpresentatie op dag 5 ontdekt u hoe u arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor uw eigen organisatie. Van werving tot employee relationship management en van employer branding tot arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Download de factsheet voor meer informatie, lees meer en/of schrijf direct in >>

Aan de slag met referral recruitment?

Op 9 april 2019 vindt de masterclass Referral recruitment plaats. Deze dag vertelt Heleen Stoevelaar hoe je structureel kan werven via jouw eigen medewerkers. In deze masterclass Referral recruitment krijg je aan de hand van een checklist en concrete cases handreikingen en input voor een duurzame opzet van een referral strategie. Zowel succesvol op de korte als op de lange termijn. Best practices en inspirerende voorbeelden passeren de revue om te laten zien hoe je succesvol kan zijn met referral recruitment. Lees meer en/of schrijf direct in >>

De Stand van Werven 2018

In januari en februari 2018 is een online enquête uitgezet onder de (nieuwsbrief)lezers van www.werf-en.nl en de contacten van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Intelligence Group en Nr29. Verder is de enquête actief gepromoot op social media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Na schoning hebben in totaal 245 personen de vragenlijst correct en volledig ingevuld. Het gehele onderzoek kunt u hier downloaden. Voor inhoudelijke vragen kunt u  contact opnemen met Adwin van Gerven 088 730 28  86.