Wanneer bepaal jij of het tijd is voor een nieuwe baan? Zodra je een berichtje krijgt van een recruiter? Of als je een slecht gesprek hebt gehad met je leidinggevende? Of heb je jouw loopbaan al helemaal uitgestippeld?

Het is goed om aan het roer van jouw loopbaan te (kunnen) staan. Het geeft je namelijk controle, vertrouwen en energie. Tenminste; als je aan de juiste knoppen draait. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Inzetten op sterke punten

Uit onderzoek blijkt dat mensen die op hun talenten worden aangesproken beter presteren. Mensen die vooral ingezet worden op taken waarbij zij hun kwaliteiten kunnen benutten, zijn gelukkiger, ervaren minder snel spanning, voelen zich gezonder en hebben meer energie.

Jobcraften betekent dat je sleutelt aan je huidige baan met als doel deze beter aan te laten sluiten op jouw behoeftes, sterke punten en ambities. Je geeft je functie dusdanig vorm dat die beter bij je past en je werkgeluk toeneemt. Je verandert je baan zonder van baan te veranderen.

Niet elke functie is altijd geschikt om af te stemmen op jouw kwaliteiten. Maar het loont wel om na te denken over jouw sterke punten en hoe dit past bij de functie. Op die manier kun je ook beter beslissen of jouw baan hier nog goed op aansluit.

Loopbaanontwikkeling

Vragen die betrekking hebben op jouw loopbaan gaan over jou. Het heeft dus ook geen enkele zin jouw punten met die van anderen te vergelijken. Bovendien is het gras bij de ander altijd groener. Loopbaanontwikkeling is heel persoonlijk en moet je aanpassen aan de omstandigheden, dus jouw functie, het bedrijf waar je werkt en hoe het met jou gaat.

Om écht aan het roer te kunnen staan van jouw loopbaan is het nodig de volgende stappen te doorlopen (gebaseerd op Onno Hamburger – Gelukkig Werken Kompas):

  1. Zelf verantwoordelijkheid nemen; het gaat om jouw loopbaan en die van niemand anders.
  2. Ken jezelf. Het is belangrijk om te weten wie je bent, waar je voor staat, wat jouw kernkwaliteiten (en valkuilen) zijn.
  3. Bepaal wat voor jou belangrijk is en wat je persoonlijke waarden zijn. Bekijk vervolgens hoeveel je hiervan gemeen hebt met je werkgever. Is er veel of weinig overlap? Vind je meer dan drie kernwaarden niet terug bij je werkgever, dan is het mogelijk tijd voor een nieuwe baan.
  4. Zet in op je sterke punten. Schrijf eens op wat jou gelukkig maakt op je werk en wat energie kost. Wordt er voldoende beroep gedaan op je competenties?
  5. Wees ambitieus en stel doelen. Waar wil je zijn over een X aantal jaar? Wat wil je bereiken en hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Wees creatief in de uitoefening van je werk en spar eens met je leidinggevende over de doelen en taken die je dagelijks uitvoert.
  6. Wees open over dat wat er speelt en waar je tegenaan loopt. Wat zijn je worstelingen, misschien zelfs privé. Vraag hulp aan je collega’s en doe ook vooral (vaker) leuke dingen met ze.
  7. Zorg goed voor jezelf. In het vliegtuig wordt niet voor niets gezegd dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten om vervolgens je kinderen of anderen te helpen. Zo werkt het ook in het dagelijkse leven. Eerst voor jezelf zorgen door goed te slapen en voldoende te bewegen. Maar ook door jezelf wat vaker ‘uit’ te zetten en vooral meerdere keren per dag te lachen.

Loopbaanontwikkeling vraagt aandacht van jezelf. Vooral omdat het heel duidelijk moet zijn waar jij blij van wordt en wat je energie geeft. Maar ook: keuzes (durven) maken als blijkt dat het werk of de organisatie niet meer bij je past.

En als dan een recruiter een bericht aan je stuurt, dan weet je ook veel beter waar je ja of nee tegen kunt zeggen.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

E-LP

Andere interessante blogs

Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.

Download hier het E-book over Recruitment Marketing Automation

/
Download hier het E-book Recruitment Marketing Automation: Dit is jouw gids om kennis te maken met marketing automation toegepast op recruitment
Header - Q&A

Antwoord op al jouw vragen over de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie!

/
Wij hebben Marion de Vries - docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie - vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Rapport verloopcijfers 2023

Download rapport 'Verloopcijfers 2023'

/
Download hier het rapport 'Verloopcijfers 2023'
Blog - 10 tips voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie

Download Whitepaper '10 tips voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie'

/
Download hier de gratis whitepaper '10 tips voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie in 2024'
meest gelezen blogs 2023

Top 5 meest gelezen blogs 2023: Terugblik Academie voor Arbeidsmarktscommunicatie

/
Het jaar 2023 zit er bijna weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header winnend plan

Zo schrijf je een winnend arbeidsmarktcommunicatieplan

/
‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Header-vierluik-eb

Waarom deze tatoeage een masterclass in employer branding is

/
Goede employer branding begint en eindigt met rugdekking van je mensen; zonder dat val je door de mand.