Podcast hebben zich de laatste twee decennia een vaste plaats verworven in het medialandschap. In 2021 luisterden maar liefst 6,4 miljoen Nederlanders naar ten minste één podcast en besteedden daar per week gemiddeld maar liefst 100 minuten aan. Afgaande op de podcasts in ons vakgebied zitten daar ook de nodige recruiters en amc-deskundigen tussen. Steeds vaker zetten zij ook de stap van alleen luisteren naar het ook inzetten van de podcast als recruitment-/arbeidsmarktcommunicatie tool.

Podcasts voor recruitment-/ en arbeidsmarktcommunicatieprofessionals

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied terwijl je onderweg bent, de hond uitlaat of een stukje gaat joggen. Het aantrekkelijke van een podcast is natuurlijk dat je er iets naast kunt doen. De meeste recuitmentpodcasts hebben een vergelijkbaar format: een interview of rondetafelgesprek. We lichten 3 Nederlandstalige en 3 Engelstalige uit.

  1. Hier is AMC. Marcel van der Quast van WerkMerk maakt deze podcast al sinds 2017, dus er staan al heel wat afleveringen online. Marcel laat de breedte van het vakgebied zien door middel van interviews met professionals uit AMC, employer branding en recruitment marketing. Dit doet hij met diverse gasten uit het vakgebied recruitment.
  2. Het Recruitment Café.  Een podcast voor en door recruiters. Wel eentje na de werkdag met een wijntje, biertje of Spaatje rood. Luister voor tips, tricks, trends en tools om jouw werk leuker en makkelijker te maken.
  3. Blik op de maand. Peter Boerman (hoofdredacteur Werf&) en Martijn Hemminga (mede-oprichter Werf& en expert arbeidsmarktcommunicatie) bespreken het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.
  4. Recruiting Brainfood. Langlopende podcastserie van Hung Lee. Hij laat geen onderwerp onbesproken dat gelieerd is aan recruitment en durft ook ‘lastige’ vragen te stellen. Met elke week interessante gasten.
  5. Recruiting Future. Matt Alder is al sinds 2015 de host van deze podcastserie, die vooral inzoomt op innovatie en de toekomst van hr en recruitment. Alder interviewt opinieleiders en praktijkmensen die de industrie beïnvloeden en veranderen.
  6. The Recruitment Mentors Podcast. Twee afleveringen per week en zeer hoge waarderingscijfers. Hishem Azzouz interviewt succesvolle recruiters over hun carrière.

Podcast als recruitment-tool

Je kunt als recruiter veel leren van podcasts, maar je kunt ze ook inzetten voor employer branding of directe werving. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom een corporate recruitment podcast een goede aanvulling zou kunnen zijn op de middelen die je al inzet op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Ten eerste opent het de mogelijkheid om een publiek te bereiken dat je nu moeilijk of niet bereikt. Een professionele podcast met goed gekozen onderwerpen is immers niet alleen voor actief werkzoekenden interessant. Je kunt ook mensen ermee bereiken die niet actief op zoek zijn naar een baan en door de podcast in aanraking komen met jouw organisatie als werkgever. Daarnaast bereik je wellicht kandidaten die geen tijd hebben voor video en geen zin in tekst.

Echte mensen aan het woord

Een podcast geeft je verder de mogelijkheid om je te profileren als werkgever, maar ook om een oersaaie functiebeschrijving tot leven te wekken. Geen bullet points, maar echte mensen aan het woord die zomaar je toekomstige collega’s kunnen zijn. Video biedt die mogelijkheid natuurlijk ook, maar daarbij liggen de productiekosten vaak hoger.

Podcasts kunnen natuurlijk ook uitstekend gericht zijn op zowel een externe als een interne doelgroep. Dat kan leiden tot een beter gevoel bij je medewerkers (trots!) en als gevolg daarvan meer referral en meer retentie.

Praktijkvoorbeeld:

Zo’n beetje iedereen weet waar Netflix voor staat, maar wat heeft het bedrijf kandidaten te bieden als werkgever? Als onderdeel van een grote internationale wervingsactie begon Netflix in 2018 met de podcast WeAreNetflix om de informatie over hun bedrijfscultuur beter te kunnen verspreiden en sturen. Elke aflevering geeft inzicht in een afdeling of vakgebied binnen Netflix. Medewerkers van het bedrijf praten over werken bij Netflix en over de specifieke ‘Netflix-aanpak’. Dat format spreekt een veel breder publiek aan dan alleen actieve werkzoekenden, en ook mensen buiten de entertainmentindustrie zullen waardevolle inzichten uit de podcast halen. De professionele aanpak en de onderwerpkeuze zullen er toe bijdragen dat de podcast ook regelmatig wordt gedeeld.

Zelf aan de slag?

De investeringen om zelf te beginnen met podcasten zijn beperkt. De bottleneck zal eerder liggen bij het goed afbakenen van je doelgroep en het kiezen van (voldoende) onderwerpen die deze doelgroep aanspreken. Denk daarbij ruim vooruit, zodat je niet stilvalt als je net lekker op gang begint te komen. Veel succesvolle podcasts zijn gemaakt volgens een redelijk vast format. Kies je voor interviews, kies dan voor een goede host met een prettige presentatie en veel kennis van zaken.

Wist je dat?

Wist je dat humor het meest populaire podcast genre is? Niet onvoorstandig dus om humoristische content toe te voegen aan jouw eigen arbeidsmarktcommunicatie podcast om zoveel mogelijk luisteraars aan te trekken!

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.