Het invullen van vacatures is en blijft een topprioriteit in deze krappe arbeidsmarkt. De manier waarop vacatures worden ingevuld door werkgevers (profit en non-profit), is anno 2018 vooral door ‘arbeidsmarktcommunicatie’ en ‘employer branding’. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek De Stand van het Werven 2018.

Arbeidsmarktcommunicatie en employer branding prioriteiten 2018

De corporate wervingsprofessionals (werkzaam bij werkgevers) stellen dat in 2018 ‘employer branding’ en ‘arbeidsmarktcommunicatie’ de grootste prioriteit hebben. Hierdoor zien we dat de wervingsprofessionals terugvallen op de basis van het wervingsvak: een goed employer brand en goede arbeidsmarktcommunicatie zorgen voor een grotere verleidingskracht van (potentieel) talent; iets wat in deze krappe markt essentieel is. De directie vindt het vooral belangrijk dat vacatures worden vervuld maar beaamt ook dat een goed employer brand en goede arbeidsmarktcommunicatie belangrijk zijn: deze drie staan dan ook het hoogste op de agenda in 2018.

Candidate experience gevolgd door employee experience

Ook de verrasmomenten van de kandidaat krijgen prioriteit, wat zich vooral uit in het ‘verbeteren van de candidate experience’: hoe kan de kandidaat constant verrast worden en hoe kan ervoor gezorgd worden dat de gehele reis (candidate journey) een beleving an sich is? Steeds meer wervingsprofessionals, maar nog steeds minder dan een kwart, verwachten hoge ogen te kunnen gooien bij de directie met het ‘verbeteren van de candidate experience’. Het ‘vasthouden van medewerkers’ is in 2018 minstens zo belangrijk: naast de candidate experience moet de employee experience goed zijn want “buiten winnen, is binnen beginnen”. Bij een goede candidate experience maar slechte employee experience, komt er één kandidaat via de voordeur de organisatie binnen maar verdwijnen twee medewerkers via de achterdeur. De beleving moet dus ook voor de huidige medewerkers positief zijn, iets dat ook positief werkt bij een referralstrategie en verklarend is voor het sterk toenemende belang van verbinden.

Ook aan de slag met uw arbeidsmarktcommunicatie en employer branding?

Donderdag 21 en vrijdag 22 juni organiseren wij de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Samen met de twee docenten Marion de Vries en Marieke van Heek werken de deelnemers deze twee dagen intensief aan de arbeidsmarktcommunicatie van de eigen organisatie en updaten ze hun kennis. Interesse? Er zijn nog maar 2 plaatsen beschikbaar dus schrijf tijdig in. Download de factsheet voor meer informatie, lees meer en/of schrijf direct in >>

Liever nog wat dieper in de arbeidsmarktcommunicatie materie duiken? Donderdag 11 oktober start alweer de 24e editie van de succesvolle Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Tijdens een telefonische intake, 4 e-trainingen, 4 opleidingsdagen en een eindpresentatie op dag 5 ontdekken de deelnemers hoe zij arbeidsmarktcommunicatie het beste kunnen inzetten voor hun eigen organisatie. Van werving tot employee relationship management en van employer branding tot arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Download de factsheet voor meer informatie, lees meer en/of schrijf direct in >>

De Stand van Werven 2018

In januari en februari 2018 is een online enquête uitgezet onder de (nieuwsbrief)lezers van www.werf-en.nl en de contacten van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Intelligence Group en Nr29. Verder is de enquête actief gepromoot op social media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Na schoning hebben in totaal 245 personen de vragenlijst correct en volledig ingevuld. Het gehele onderzoek kunt u hier downloaden. Voor inhoudelijke vragen kunt u  contact opnemen met Anja van Kemenade, 088 730 28  88.