Exacte cijfers zijn lastig te vinden, maar volgens Gallup is slechts 13% van de werkenden bevlogen. Dit betekent dat ‘slechts’ een klein deel van de werkenden een baan heeft waar hij/zij gepassioneerd over is en net dat stapje harder zet. En meer betrokken zijn bij de organisatie en minder verzuimen én productiever zijn.

Organisaties hebben veel baat bij meer bevlogen medewerkers, maar medewerkers zullen zich ook beter voelen als zij dat kunnen doen waar zij goed in zijn. In dit artikel staan we stil bij een aantal vragen die je als leidinggevende kunt stellen om met loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers aan de slag te gaan.

Vergroten van duurzame inzetbaarheid

Voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers is het belangrijk dat zij zich op hun plek voelen en dat er mogelijkheden zijn om zich te ontwikkelen. In de huidige, krappe arbeidsmarkt zijn medewerkers kritischer geworden. Daarnaast spelen generatieverschillen ook een belangrijke rol.

Medewerkers zijn vaker op zoek naar doorgroeimogelijkheden, ontwikkelingskansen en stellen zich steeds meer bewust de vraag of het werk en de omgeving hen gelukkig maakt. Door middel van loopbaanontwikkeling zorg je ervoor dat medewerkers het beste uit zichzelf halen en (weer) werkgeluk ervaren. Daarnaast brengt het voor de organisatie de mogelijkheden en de ambities van de medewerkers in kaart. Het is daarom een absolute must medewerkers loopbaanontwikkeling te bieden en hierover in gesprek te gaan.

Zet in op loopbaanontwikkeling

Probeer eens op een andere manier met de medewerker in gesprek te gaan. Want als jouw medewerkers goed weten waar zij goed in zijn, zullen ze zelf al veel beter kunnen bepalen aan welke competenties zij voldoen en waar ze beter in willen (of kunnen) worden. Hierdoor leg je de regie over de loopbaan meer bij de medewerker(s) en kun je beter met elkaar in gesprek gaan over de ontwikkeling binnen (of buiten) de organisatie.

De onderstaande punten kunnen behulpzaam zijn in de gesprekken met medewerkers om zo eventuele loopbaanstappen te kunnen concretiseren.

  • Beschikt de medewerker over voldoende zelfkennis, of is hier nog reflectie nodig?
  • Passen de gevraagde competenties in de huidige functie bij de persoonlijkheid van de medewerker?
  • Bespreek de top vijf van de taken van de medewerker die graag doet en met minder plezier doet. Wat betekent dit voor de dagelijkse werkinvulling?
  • Wat zou de medewerker willen verbeteren of anders willen in zijn huidige functie? Concretiseer deze punten en bespreek of de medewerker hier zelf invloed op heeft, of hierbij hulp van anderen nodig is en zo ja van wie.
  • Is er een goede werk-privé balans en/of zijn er belangrijke zaken veranderd in werk of de privé situatie die invloed hebben op de loopbaan?
  • Wat zijn belangrijke werkwaarden/drijfveren voor de medewerker en vindt hij deze terug bij de collega’s / in de organisatie?
  • Welke acties zijn nodig om de wensen van de medewerker in zijn loopbaan te kunnen behalen en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid?

Probeer de acties en stappen zo concreet mogelijk te beschrijven en evalueer dit regelmatig.

Soms kan het helpen om tijdens de gesprekken een bepaalde tool of test in te zetten om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld drijfveren, competenties, interesses, werkstijlen, persoonlijkheid of duurzame inzetbaarheid. Dit is echter heel afhankelijk van de loopbaanvraag en dient niet te worden ingezet als doel op zich, maar als hulpmiddel om uiteindelijk tot concrete stappen te kunnen komen in de loopbaan.

Maak werk van jouw loopbaan.

Het ontwikkelen van de loopbaan van jouw medewerkers vraagt tijd en aandacht van de leidinggevende, maar belangrijker nog van de medewerker zelf. Het moet duidelijk zijn waar de medewerker blij van wordt en wat hem/haar energie geeft. Maar ook: keuzes (durven) maken als blijkt dat het werk of de organisatie niet meer bij je past.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met loopbaancoach Jessica den Ouden (www.jescoachingenadvies.nl).

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

E-learning arbeidsmarktgedreven loopbaanpro

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.