De groei van freelancers op de arbeidsmarkt is sinds 2018 een stijgende lijn. Ook de populatie deeltijdwerkers wordt groter. Deze workforce behoort tot de Gig Economy. Maar, wat is de gig economy? Wanner ben je een gig worker? Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Leer het in deze blog!

Banner - Arbeidsmarkttrends

Wat is een Gig Economy?

Door de opkomst van Uber, Etsy, Amazon, Bol.com, Freelancer.com, Marktplaats, Ebay en andere online platformen, zie je dat steeds meer mensen part-time gaan werken, een side-hustle beginnen of gaan freelancen. Deze workforce neemt deel aan de zogenoemde Gig Economy. Maar wat is een Gig Economy?

Een Gig Economy wordt ook wel een flex economie of people first economy genoemd. Hierin kunnen mensen hun werktijd flexibel indelen en ligt de nadruk niet op geld verdienen met uren maken, maar met waarde toevoegen. Er zijn 2 groepen gig workers:

  • Independent
  • Contingent

De independent groep werkt helemaal zelfstandig op basis van tijdelijke klussen. Deze groep werkt als zelfstandige aan een project voor een bedrijf die op dat moment een gat te vullen heeft. De contigent groep werkt wel nog in dienst van een werknemer, maar doet daarnaast een project buiten dienstverband zoals het runnen van een webshop.

Wat zijn de voordelen van de Gig Economy?

Het grote voordeel van een gig worker zijn, is de flexibiliteit van je uren. Deze kun je zelf indelen en doen wat op dat moment echt nodig is, maar ook wat je echt leuk vindt. Dat is ook meteen het tweede voordeel: werkgeluk. Gig workers doen veel meer wat ze leuk vinden dan mensen in loondienst. Het 'moeten' van dingen is veel minder en je werkt voor waarde in plaats van aantal uren.

Technologie zorgt er ook voor dat gig workers overal kunnen werken. Onbeperkte data bundels, koffiezaakjes met wifi of co-working spaces maken het er leuker, maar ook socialer op. Co-working spaces is ook wel dé plek waar gig workers aan de slag gaan. Ze vergroten hiermee hun netwerk, maar ook werkplezier. Je status hoog houden voor je baas en collega's is er nier meer, waardoor je vrijer beweegt op het kantoor en vooral ook op de vrimibo's. Kortom genoeg voordelen om je aan te sluiten bij de Gig Economy.

Wat zijn de nadelen van de Gig Economy?

Als gig worker heb je geen zekerheid. Waar de mensen in loondienst op tijd uitbetaald worden, is dat bij de gig workers meer uitzondering dan regel. Ook is er niet altijd zekerheid op projecten of markt voor je product. Dit is iets waar je rekening mee moet houden en goed financieel moet incalculeren als gig worker.

Ook is de kans op eenzaamheid groter. Door het niet hebben van directe collega's, kan je sneller in een sociaal isolement komen. Gig workers werken overal en nergens, maar vooral veel thuis. Je privé- en werkleven kan hierdoor door elkaar lopen en je productiviteit dalen. Goede time management en overzicht is essentieel om hier goed mee om te kunnen gaan. Gelukkig zijn er co-working spaces in het leven geroepen om dit tegen te gaan.

Wat heeft de Gig Economy te maken met arbeidsmarktcommunicatie?

Door dat er een groep op de arbeidsmarkt is die graag flexibel werkt, moet je daar als organisatie rekening mee houden. Het aanbieden van werken op verschillende locaties, indelen van eigen uren en oppakken van werkzaamheden buiten iemands werkveld is het nieuwe 'nu'. Uiteraard moet je dit combineren met de behoeftes van de groep die meer behoefte heeft aan zekerheid. Ook heeft dit te maken met wie je werft en of deze groep binnen de Gig Economy valt of toch meer neigt naar een vast contract. Het doelgroependashboard van Intelligence Group kan hier inzicht in geven.