In deze krappe arbeidsmarkt is het nog belangrijker om goed te weten wat voor organisatie je wilt zijn. Om je te onderscheiden van de rest, maar vooral om de juiste mensen aan te trekken én aan je te blijven binden.

Kernwaarden zijn de basis voor het bestaan van jouw organisatie. Daarom is het ook zo belangrijk goed te weten wat de kernwaarden zijn en dit in alle elementen van het HR-beleid terug te laten komen. Zo zijn kernwaarden relevant voor instroom, doorstroom en uitstroom. Op welke manier lees je in dit artikel.

Terug naar de basis

Waarom bestaat jouw organisatie en waar wil je over 25 jaar op terugkijken? Hoe wil jij dat medewerkers met elkaar omgaan en wat moeten klanten ervaren?

Is dat bijvoorbeeld betrokkenheid en wat bedoel je daar precies mee? Een woord kiezen uit een lijst met kernwaarden is niet genoeg. Welke ervaring moet een medewerker krijgen als de beschrijving bij de kernwaarden wordt gelezen?

De kernwaarden moeten terugkomen in de strategie en visie van het bedrijf. Waarom doen jullie wat je doet en wat onderscheid je van anderen? Als je de kernwaarden nog niet scherp hebt, ga dan met een aantal key-spelers uit de organisatie brainstormen over dat wat jullie anders maakt dan de anderen. Vraag waarom zij bij je organisatie werken en wat het zo bijzonder (of juist normaal) maakt.

Definieer dan de kernwaarden en voeg daar een beschrijving aan toe.

Kernwaarden als basis van je recruitmentstrategie

Het aantrekken van de juiste mensen vraagt om eerst goed te weten wat je nodig hebt. Terug naar de tekentafel en bepalen over welke competenties iemand moet beschikken, wat het team nodig heeft en welke taken iemand moet gaan doen. Maar dat kan pas als je weet wat de nieuwe collega moet ‘ademen’. Wat moet als normaal zijn voor deze kandidaat, wat is voor de kandidaat de normaalste zaak van de wereld en sluit dit aan bij de kernwaarden?

Houd bij de werving rekening met de kernwaarden en de competenties die aansluiten bij die kernwaarden. Zo kun je gerichter selecteren en daarmee een juiste match maken.

Auteur van deze blog

Diana van Asten-Kooij

Diana van Asten-Kooij

HRM-expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

LSR-algemeen

Kernwaarden voor de doorgroei

Voor het binden van de medewerkers zijn het helder formuleren van kernwaarden ook relevant. Als medewerkers het gevoel hebben bij te kunnen dragen aan een groter geheel en als de normen en waarden van de organisatie aansluiten bij die van hen, groeit het werkgeluk. En daar heb je als organisatie profijt van.

Als je heldere kernwaarden en kerncompetenties per functie hebt kunnen definiëren, helpt dit ook bij het bespreken van de doorgroei van medewerkers. Wat moet iemand laten zien bij een volgende stap? Wat is relevant en belangrijk bij deze nieuwe functie en hoe ziet het groeipad er binnen de organisatie eruit. Daarnaast kun je de strategische personeelsplanning ook veel beter vormgeven, omdat duidelijk is wat er nodig is om de organisatiedoelen te behalen. Welke medewerker past er bij de kernwaarden, wie heeft nog ontwikkeling nodig en wie past niet. Vragen die je je als manager regelmatig moet stellen én bespreekbaar moet maken.

Kernwaarden voor uitstroom

Net als voor doorgroei en het binden van medewerkers kunnen kernwaarden ook relevant zijn voor potentiële uitstroom. Medewerkers die niet meer passen bij de kernwaarden en koers van de organisatie kunnen hun waarden beter op een andere plek inzetten.

Ga daarom regelmatig met elkaar in gesprek over de fit met de organisatie en de waarden. Evalueer dit ook regelmatig, zodat je zeker weten dat de juiste persoon op de juiste plek (blijft) zit(ten).

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.