Zet jij als recruiter vooral in op arbeidsmarktcommunicatie? Dan is het tijd om je horizon te verbreden. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in sourcing. Een manier van werven die zo oud is als de weg naar Rome, maar door de inzet van moderne technologie een ander gezicht heeft gekregen. Het goede nieuws is dat je helemaal geen whizzkid hoeft te zijn om die technologie voor jou te laten werken!

Wat is sourcing?

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie hanteert de volgende definitie van sourcing:

“Het identificeren, benaderen, overtuigen en binden van niet-actief werkzoekenden binnen jouw doelgroep”.

Waar arbeidsmarktcommunicatie en employer branding vooral gebouwd zijn op de hoop dat je ideale kandidaat op zoek gaat naar jou, zoek je bij sourcing actief naar jouw ideale kandidaat. Beide manieren van werven vullen elkaar dan ook uitstekend aan.

Begin bij jezelf

Als je onbekend terrein gaat verkennen, dringt al snel de vraag zich op waar je moet beginnen. Je eigen netwerk is daarbij een goed uitgangspunt. Daarbij kijk je uiteraard verder dan je actieve contacten. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van ‘the six degrees of separation’, de hypothese dat iedereen maximaal zes stappen verwijderd is van een willekeurige andere persoon waar dan ook ter wereld. Laten we zeggen dat je 300 actieve contacten hebt en dat elk contact gemiddeld 100 nieuwe contacten voor jou heeft. Dan zijn er 30.000 mensen slechts één stap van jou verwijderd en maar liefst 3 miljoen op twee stappen. Succesvol sourcen begint met het in kaart brengen van je uitgebreide netwerk en het identificeren van potentiële kandidaten. Stap twee is bepalen hoe je de potentiële kandidaten in je netwerk kunt benaderen en verleiden.

Sourcing-tool #1: LinkedIn

LinkedIn is opgebouwd rondom het concept van ‘degrees of separation’. Daarmee is het een snel inzetbare sourcing tool voor recruiters. Het geeft veel informatie over de arbeidsmarktsituatie van leden en in de betaalde versie kun je kandidaten direct benaderen. Hoe persoonlijker de manier waarop je de kandidaat benadert, hoe groter de kans op succes zal zijn. Als iemand uit jouw netwerk je introduceert bij een relatie geeft dat uiteraard meer vertrouwen dan wanneer je uit het niets een mailtje ontvangt. Met LinkedIn’s eigen InMail kun je snel veel kandidaten bereiken, maar de kans dat je bericht wordt geopend is beperkt. Als je kandidaten op een persoonlijkere manier wilt bereiken zul je meer gegevens van ze moeten achterhalen.

Plug-ins en tools

Zoek in Google naar sourcing plug-ins en tools en laat je verrassen door de vele hulpmiddelen die er – soms gratis – beschikbaar zijn in de vorm van plug-ins, apps en platforms. Zo zijn er diverse tools om contactgegevens te achterhalen (SignalHire, Contactout, Aeroleads, Leadfeeder, Lusha) en (vele) platforms voor het matchen van werkgevers en werkzoekenden en het selecteren van cv’s. Sommige tools richten zich specifiek op het zoeken binnen bepaalde social media of sites, bijvoorbeeld LinkedIn (Recruit’em) of Facebook (StalkFace) en Github (OctoHR).

Optimaal sourcen van talent

Boolean Search

Het lijdt weinig twijfel dat Google ook voor recruiters een goudmijn is. Op geen enkele andere plek vind je zoveel informatie over potentiële kandidaten én hun contactgegevens. Maar dat kan ook een valkuil zijn. Zoekopdrachten die te breed zijn overstelpen je met niet relevante resultaten. Met zogenaamde Boolean operators en search modifiers kun je je zoekopdrachten verfijnen met een gunstig effect op de kwaliteit van je zoekresultaten. Waarschijnlijk heb je al wel eens gebruik gemaakt van dubbele aanhalingstekens in je zoekopdracht (“”) om aan te geven dat de resultaten een specifieke zoekwoordcombinatie moet bevatten. Dat is waarschijnlijk de meest gebruikte search modifier. De asterisk (*), die je als joker kunt inzetten, en () zijn de andere search modifiers. Met behulp van haakjes kun je zoekwoorden groeperen. Je gebruikt ze in combinatie met de Boolean operators AND (beide zoektermen moeten in resultaten voorkomen), OR (minstens één van de zoektermen moet in de resultaten voorkomen) en NOT (zoekterm mag niet in de resultaten voorkomen).

Een voorbeeld: (directeur OR manager) AND (hr OR human resources OR personeelszaken). Door de operators slim te combineren met je zoektermen krijg je veel meer controle over je zoekresultaten en kun je zoeken op zeer specifieke combinaties van opleiding, skills en ervaring.

Sourcing games

In Full Stack Recruiter geeft de Tsjech Jan Tegze ons een indrukwekkende kijk in de wereld van sourcing en recruitment. Hij is ook de grondlegger van sourcing.games, een website met games waarin jij je sourcing skills kunt testen. De games zijn opgebouwd uit vragen en opdrachten waarvan het antwoord je naar een volgend level brengt. Je moet bijvoorbeeld aan de hand van steekwoorden de naam van een persoon achterhalen en vervolgens het bedrijf waar hij of zij in een bepaald jaar werkzaam was. Je zult regelmatig alles uit de kast moeten halen om door te gaan naar het volgende level en oefent (of test) op een onderhoudende manier jouw vaardigheden. Werf& besteedde in 2021 al aandacht aan sourcing games, die volgens sommige recruiters hun loopbaan heeft veranderd.

Jouw sourcing skills verbeteren?

De tweedaagse training ‘Optimaal sourcen van talent’ gaat in op alle aspecten van sourcing & search. Hoe je kandidaten vindt, maar ook hoe je ze kunt benaderen en succesvol kunt verleiden. Want sourcing stopt niet bij het in kaart brengen van de ideale kandidaat. Als recruiter wil je kandidaten immers ook aan jouw organisatie binden.  De training is sterk gericht op de praktijk en biedt handvatten om een sourcing-strategie uit te zetten voor jouw organisatie.

Andere interessante blogs

Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.
blog-schaarste

Recruiters blijven extreem schaars

/
Recruiters blijken enorm schaars te zijn, meldt recent onderzoek. Is er nog wel hoop voor wie op zoek is naar recruiters?
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header-WhatsApp

5 voordelen van WhatsApp gebruiken in je werving

/
Bellen vinden kandidaten tegenwoordig al snel een struikelblok. WhatsApp kan dan een oplossing zijn. Maar wat zijn precies de voordelen van WhatsApp in je werving en selectie? In dit artikel benoemen we er 5. 

Win een gratis e-learning!

/
Win een gratis e-learning tijdens Demo_Day op donderdag 9 juni.
Header - werkgeluk

De relatie tussen werkgeluk en employer branding

/
Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt.
Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.