Efficiënte recruitment begint met een goede basis. Het in kaart brengen van de behoeften van het bedrijf waarvoor je werft en deze laten aansluiten op het recruitmentproces. Alleen zijn de behoeften van januari nu compleet anders door de huidige situatie. Slim om deze weer even op een rijtje te zetten en aan de slag te gaan met jouw recruitment efficiëntie!

Plaats de missie en visie van jouw bedrijf in de nieuwe situatie

Begin bij de kern: wat is de missie en visie van het bedrijf? De (nieuwe) werknemers moeten aligned zijn met de initiatieven en doelen van het bedrijf. Hoe kun jij deze missie en visie plaatsen in de huidige situatie?

Gebruik deze revisie vervolgens om toe te passen op:

 • De bedrijfsdoelen
 • Redesigns van de vacatures
 • Herstructureren van de workforce
 • Implementeren van nieuwe onboarding programma’s

Alles is tenslotte naar online verschoven en we moeten de 1,5 meter afstand houden.

Goede basis neerleggen?

Neem deel aan onze Leergang Recruitment waar we een goede basis leggen voor recruitment in de huidige situatie en daarna. We leren je goede interviewtechnieken (en oefenen deze met je), hoe je een goed voorstel maakt voor jouw hiringmanager of opdrachtgever en geven een crash course sourcen en searchen. Sluit je aan voor 8 juni! Wees snel want we zijn bijna vol en laten maximaal 16 personen deelnemen, uiteraard rekeninghoudend met de huidige regels van het RIVM en Rijksoverheid:

Aanpassen van de interviewtechnieken

Een half jaartje geleden zat de kandidaat nog face 2 face tegenover je en nu bellen ze in via een videocall programma. Dat is even schakelen! Paar tips om dit goed op te pakken:

 • Kandidaten zijn door deze verandering wat nerveuzer dan normaal. De kandidaten zijn wat onwennig met de software, zien zichzelf terug op het scherm en horen hun eigen stem. Dat is even schrikken en onwennig. Geef aan dat je begrijpt dat het spannend is en maak een luchtige opmerking om het ijs te breken.
 • Start een kwartier van tevoren op. Je werkt met software, dus er kan van alles misgaan. Check of je webcam het doet, je microfoon aanstaat en of het lukt met inloggen op de videocall software.
 • Bereid een agenda voor en houdt een structuur aan. Door het scherm krijg je minder lichaamstaal mee en hoe gek het ook klinkt, daardoor kan een videosollicitatie uitlopen. Het hebben van een agenda voorkomt dit en zet ook een duidelijke verwachting bij de kandidaat. Dit zorgt ook weer voor meer rust in het videogesprek.

Lees meer tips in onze blog over Remote Recruitment:

Wetgeving voor online recruitment

De wetgeving rondom de GDPR en AVG waren al belangrijk, maar nu al helemaal. De privacy staat door de digitalisering in de huidige periode op scherp. Kun jij de privacy van de Zoom sollicitaties met kandidaten waarborgen? Waar sla je alle data van kandidaten op?

Plan een meeting in en loop met je team door het volgende:

 • Cookies
 • Sollicitatieformulieren
 • Mailinglijsten
 • Type software waar data van kandidaten, medewerkers, prospects, etc. opgeslagen worden

Vergeet dit niet voor te bereiden om een goede meeting te hebben. Op de website van de Rijksoverheid kun je alle eisen terugvinden waarmee je rekening moet houden.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen wij ons voorstellen. Graag helpen wij je met het organiseren van jouw recruitment, in welke categorie dan ook. Bekijk het aanbod van onze opleidingen om dit gericht aan te pakken: