De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. Hoe moet je ze aanspreken? En welke gewoontes kun je beter afzweren? In deze blog delen wij 5 inzichten die je hier hopelijk bij kunnen helpen.

Op generatiedenken valt vaak veel af te dingen. Het is een terrein van mythes, stereotypen en clichés. De verschillen binnen generaties zijn bovendien vaak groter dan tússen generaties. Maar het is desondanks ontegenzeglijk waar dat er met Generatie Z een heel nieuwe groep de arbeidsmarkt op komt. De oudste van de generatie, die ook wel ‘Zoomers’ wordt genoemd, worden dit jaar 25. Wat moet je van hen weten als je hen succesvol wilt aanwerven? In deze blog delen wij een overzicht van 5 opmerkelijke inzichten en onderzoeksresultaten.

#1. Diversiteit telt

Diversiteit is voor deze generatie een vanzelfsprekendheid. Als gevolg daarvan zegt van generatie Z:

  • 86% dat de betrokkenheid van een bedrijf bij diversiteit voor hen een belangrijke overwegingsfactor is.
  • meer dan 2 op de 3 een aanbod waarschijnlijk af te slaan, als ze tijdens het sollicitatieproces geen mensen ontmoeten uit een ondervertegenwoordigde groep.
  • 78% dat ze, eenmaal aangenomen, een andere baan zouden overwegen als ze er dan achter kwamen dat de werkgever helemaal niet zo toegewijd is aan het onderwerp als was voorgespiegeld.
  • 70% vooral te letten op diversiteit in ‘persoonlijkheden’ (tegen 48% van alle ondervraagden).

Een lekker Amerikaans voorbeeld hiervan is te vinden in deze recruitmentvideo van Anthem:

#2. Ze vragen veel aandacht

Welk onderzoek je er ook op naslaat, steeds komt terug: generatie Z wil graag leren. En daarom willen ze ook graag en vaak feedback, aandacht van hun manager, en steun en stimulans, zo blijkt onder meer uit een studie van het Amerikaanse bureau Kforce. ‘Het gaat voor Gen Z om transparantie’, aldus Jessica Schwaller, senior director bij Kforce. ‘Daarbij zijn diverse kanalen van communicatie belangrijk: sms, e-mail, whatsapp, chat, naast minimaal wekelijkse face-to-face communicatie, waarbij je heldere verwachtingen schetst, naast eerlijke feedback op de geleverde prestaties.’

#3. Ze willen níet remote

Misschien heeft het te maken met het vorige punt, maar niettemin toch opvallend: in een recente studie van Skynova blijkt generatie Z helemaal niet zo’n voorstander van remote werken. Velen zijn de afgelopen 2 jaar voor het eerst gaan werken – en zullen dus in de praktijk vaak niet eens het kantoor van hun werkgever van binnen gezien hebben. Maar deze jonge tech-savvy generatie blijkt dus toch nogal eager om ‘terug’ naar kantoor te gaan.

61% zegt het moeilijk te vinden om vrienden te maken tijdens al dat online werken.

Zo zegt 61% het moeilijk te vinden om vrienden te maken tijdens het online werken, en 39% geeft aan remote lastig een mentor te vinden en te netwerken met andere professionals in hun werkterrein. Bijna een kwart van de ondervraagden zei bovendien online te worstelen met het verwerven nieuwe skills. Met als resultaat dat meer dan de helft zegt als het even kan volgend jaar de remote job te willen verruilen voor een hybride of volledige in-person werkplek.

#4. Dubbel zoveel milieu

Dat de nieuwe generatie zich meer dan vorige laat leiden door milieu, welzijn en sociale issues, dat is bekend. Maar het verschil kan wel eens groter zijn dan je misschien zou denken. Zo meldt zeer recent onderzoek van de Britse verzekeraar Bupa dat ruim 30% banen zou afslaan in bedrijven met een slechte milieu-impact, en dat 54% bereid is om (tot meer dan een kwart) minder loon te aanvaarden als de werkgever handelt in overeenstemming met de eigen normen en waarden.

59% van Gen Z zegt langer te zullen blijven in een bedrijf dat het ethisch op orde heeft.

Van de door hen ondervraagde Zoomers voelt 63% de druk van klimaatverandering op de schouders (tegen 37% van Gen X en 28% van de Boomers). En 60% verwacht dat deze zorgen nog toenemen in de toekomst (tegen 46% van Gen X en 40% van de boomers). En dat is belangrijk op de arbeidsmarkt, want 59% van Gen Z zegt langer te blijven in een bedrijf dat het ethisch op orde heeft. ‘Ons onderzoek laat zien dat milieu-commitments niet meer optioneel zijn, maar snel kritisch voor succes worden’, aldus Sally Pain, Chief Sustainability Officer bij Bupa.

#5. Lui? Allesbehalve!

Mensen die denken dat de nieuwe generatie alleen maar cappuccinodrinkende en avocado-etende jongeren zijn, die alles op een presenteerblaadje krijgen aangereikt? Think again. Uit een onderzoek van Kronos blijkt zelfs dat nog nooit eerder een generatie zichzelf als zo hard werkend heeft beschouwd. Niet alleen vindt ruim een derde zich de ‘meest hard werkende generatie ooit’, ook zegt 36% dat geen enkele generatie voor hen ooit zo moeilijk heeft gehad om de arbeidsmarkt op te komen.

Slechts 40% heeft het gevoel dat hun opleiding hen goed heeft voorbereid op het werkzame leven.

Ook handig om te weten: slechts 40% heeft het gevoel dat hun opleiding hen goed heeft voorbereid op het werkzame leven. Daar liggen dus kansen voor werkgevers die hen willen aantrekken: zorgen dat die voorbereiding alsnog goed komt.

Generatie Z

Andere interessante blogs

Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.
blog-schaarste

Recruiters blijven extreem schaars

/
Recruiters blijken enorm schaars te zijn, meldt recent onderzoek. Is er nog wel hoop voor wie op zoek is naar recruiters?
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header-WhatsApp

5 voordelen van WhatsApp gebruiken in je werving

/
Bellen vinden kandidaten tegenwoordig al snel een struikelblok. WhatsApp kan dan een oplossing zijn. Maar wat zijn precies de voordelen van WhatsApp in je werving en selectie? In dit artikel benoemen we er 5. 

Win een gratis e-learning!

/
Win een gratis e-learning tijdens Demo_Day op donderdag 9 juni.
Header - werkgeluk

De relatie tussen werkgeluk en employer branding

/
Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt.
Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.