Je kunt je nog tot 7 augustus aanmelden voor 'Het event voor aanstormend spreektalent'. Tijdens dit event krijgen nieuwe en beginnende sprekers een podium om over hun favoriete onderwerp binnen recruitment, arbeidsmarktcommunicatie of mobiliteit te praten. Wij hebben docent Melle Tuik gevraagd naar zijn eerste event en de tips die hij voor aankomend spreektalent heeft.  

Wie is Melle?

Melle is docent bij de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie en de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Wist je dat Melle niet alleen spreker is op recruitment/arbeidsmarktcommunicatie events, maar dat hij ook allerlei andere presentatieklussen doet? Zo heeft Melle wel eens een groot hockeytoernooi gehost, een jazzfestival gepresenteerd, is hij nieuwslezer en presentator bij de regionale omroep RadioWest en elke donderdagochtend te horen bij Ice Radio en vrijdags op Radio Sleutelstad (de radiozender voor Leiden).

Hoe heb je jouw spreektalent ontdekt?

'Spreken heb ik altijd heel leuk gevonden en ik heb het ook veel gedaan. Ik presenteerde al vroeg allerlei avondjes, ik was DJ en tijdens mijn studententijd moest ik regelmatig een 'lullepot' houden. Het eerste vakgebied gerelateerde event was volgens mij in 2003. Het was een carrière event in een studentenstad. Ik hield daar een presentatie namens het bedrijf waar ik toen werkte.'

‘Ik heb nog nooit een verhaal op een event van Werf& mogen vertellen. Dat is natuurlijk wel het summum binnen ons vakgebied. Het lijkt me erg leuk om daar nog eens te spreken, maar dan moet ik natuurlijk eerst een award winnende campagne ontwikkelen of iets baanbrekends bedenken..;).’

De spreektips van Melle

Voorbereiding is key

'Je moet goed weten wat je gaat vertellen en aan wie. De inhoud van je verhaal is erg belangrijk', aldus Melle. 'Je doet afbreuk aan je verhaal als je het niet goed overbrengt. Ik heb wel eens presentatiecursussen gegeven en daarbij vertel ik altijd dat je het verhaal in drie delen kunt opdelen:

  1. Vertel wat je gaat vertellen (inleiding)
  2. Vertel het (verhaal)
  3. Vertel wat je verteld hebt (samenvatting)

Ik trap zelf nog wel eens in de val dat ik teveel wil vertellen, pas daar voor op. Less is more.’

Spanning is niet erg

‘Het is niet goed om zenuwachtig of nerveus te zijn, dat kan belemmerend of verlammend werken. En met een goede voorbereiding hoeft dat ook niet. Iets spannend vinden daarentegen is niet erg. Dat heeft vaak een goede uitwerking, het maakt je scherp en alert.’

Meer tips

Daarnaast heeft Melle nog een aantal tips benoemd die wij hieronder voor je hebben opgesomd:

  • Zorg dat je naar de zaal kijkt en niet naar je scherm, maak oogcontact met je publiek
  • Praat duidelijk, drink water (geen koffie!)
  • Laat af en toe een pauze vallen, haal adem, ratel niet continu door
  • Check bij het publiek of ze nog geboeid zijn
  • Wees niet te statisch – loop bijvoorbeeld heen en weer, maar ga niet ijsberen
  • Zorg dat de technische hulpmiddelen in orde zijn (controleer dit voor het event)
  • Reguleer de temperatuur in de zaal, het moet niet te warm zijn, maar ook zeker niet te koud
  • Oefen met spreken, dit kun je doen onder de douche of in de auto
  • Zorg dat je de juiste presentatie bij je hebt en niet degene waar jouw vakantiekiekjes voorbij komen

Heb je nog een leuke anekdote of blunder?

'Ik heb wel eens op een event gestaan waar er iemand inbrak op mijn microfoon. De technicus had het op een verkeerde frequentie gezet, waardoor ineens iemand anders te horen was door de luidsprekers. Achteraf kan je er om lachen, maar je snapt dat dat niet zo was op het moment dat het gebeurde.'

'Het is ook wel eens gebeurd dat er een fout was gemaakt in het schema. Toen stond ik voor een zaal met mensen die dachten dat ze een presentatie zouden krijgen van een hip modemerk. Daar stond ik dan met een presentatie over een advocatenkantoor op de Zuidas.'

Welke spreker inspireert jou?

‘Op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie leer ik veel van collega's, zowel qua inhoud als vorm en presentatie. Ik kan niet zo snel iemand benoemen, maar op ieder event waar ik kom, pik ik wel iets nieuws op.'

'Daarnaast vind ik Jan Rotmans een bijzondere spreker. Hij is hoogleraar transitieleer aan de Erasmus Universiteit. Hij vertelt heel boeiend over de digitale revolutie en wat dat betekent voor de samenleving. Daar kun je alles aan ophangen, zoals veranderingen op de arbeidsmarkt en klimaatverandering.’

De uitsmijter van Melle

'Als je tóch zenuwachtig of nerveus bent, bedenk dan dat jij vaak meer van het onderwerp weet dan welk individu dan ook in de zaal, je staat er immers niet voor niets!'

Net als Melle spreken op een event?

Ben jij nieuw of beginnend spreker en wil jij net als Melle spreken op events? Schrijf je dan in voor Het event voor aanstormend spreektalent. Het event vindt plaats op 23 september van 14:00 uur tot 16:00 uur. De winnaar van het event bemachtigt een spreekplek op een event van Werf& en krijgt de mogelijkheid om te spreken als gastdocent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Over Melle Tuik

Melle Tuik

Melle Tuik

Docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en Manager Recruitment & Employer Branding a.i bij BrandMR

Melle is 5 jaar verbonden aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie als docent bij o.a. de succesvolle Leergang en Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie.

Melle is sinds begin deze eeuw actief in de wereld van recruitment, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie, voornamelijk aan de corporate kant.

Door de jaren heen heeft Melle, vaak samen met externen, meerdere employer branding trajecten gedaan, werkenbij-sites opgezet, systemen ingericht en campagnes ontwikkeld. Zijn kracht is om binnen organisaties draagvlak te creëren, recruitment op de kaart te zetten en vervolgens het employer brand middels uitgekiende arbeidsmarktcommunicatie op creatieve wijze te ‘verkopen’. Hij houdt van het vak, omdat hier HR, Marketing en Communicatie samenkomen en hij zijn creativiteit, drang naar procesoptimalisatie en interesse in mensen kwijt kan.

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.