Op 23 september organiseren wij 'Het event voor aanstormend spreektalent'. Tijdens dit event krijgen nieuwe en beginnende sprekers een podium om over hun favoriete onderwerp binnen recruitment, arbeidsmarktcommunicatie of mobiliteit te praten. Wij hebben docent Marieke van Heek om tips gevraagd.

Jouw eerste event

‘Het eerste event waar ik ooit heb gesproken was in mijn studietijd. Toen hebben we zelf een congres georganiseerd. Dat ging over digitaal communiceren/presenteren. Natuurlijk vond ik het spannend, maar ik vond het ook heel erg leuk. Het eerste event voor de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie ging over Campus Recruitment, waarover ik op 9 juli 2021 toevallig ook een summerclass heb verzorgd.’

Heb jij nog tips voor beginnende sprekers?

Marieke heeft een aantal tips voor beginnende sprekers. Wij hebben ze voor je opgesomd:

  • Het is belangrijk om te spreken over iets waar je veel passie voor hebt en enthousiast over bent. Dan gaat het vanzelf en hoef je je bijvoorbeeld ook niet druk te maken om vragen waar je geen antwoord op hebt. Als je er veel mee bezig bent en het leuk vindt dan heb je vaak wel een antwoord.
  • Je moet het ook gewoon doen – het is echt een kwestie van doen en over de drempel heen stappen.
  • Nieuwsgierig zijn. Het gaat niet om het beantwoorden van vragen, maar om oprecht nieuwsgierig zijn. Wanneer iemand een vraag stelt dan is het belangrijk om te weten waar de vraag vandaan komt. Dat maakt het voor de ander namelijk ook interessant en leuk. Je moet er vanuit gaan dat mensen iets vragen vanuit interesse. Als jij daar op dezelfde manier naar kijkt dan heb je altijd verbinding met de ander. En dat is waar het om gaat. 'Je bent succesvol als je in verbinding staat met de ander. Anders ben je in mijn ogen niet succesvol, dan draai je een kunstje af en zijn anderen ook niet geënthousiasmeerd', aldus Marieke.
  • Houd het dichtbij jezelf, blijf authentiek, blijf kwetsbaar. Dit zijn ook goede eigenschappen van een spreker.
  • Zorg dat je weet wie er in je zaal zitten, zorg dat je je doelgroep goed kent, weet tegen wie je praat en wat er bij hen speelt.

Welke spreker inspireert jou?

'Sprekers uit de sport vind ik altijd heel interessant. Ik kan niet een naam specifiek noemen, maar mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen en met anekdotes werken vind ik altijd interessant en leuk om te horen.'

'Als we kijken naar het vakgebied heb ik niet iemand die ik specifiek volg. In het vakgebied wordt natuurlijk vaak over Kevin Wheeler gesproken. Ik vind Kevin Wheeler wel een hele inspirerende spreker, omdat hij echt een toekomstvisie heeft en je daarin meeneemt. Niet altijd heel praktisch, maar wel leuk.'

'Je bent succesvol als je in verbinding staat met de ander.'

'Ook volg ik TEDx en ik zou BNR (podcast) volgen als het gaat om werven in Nederland. Als het gaat om inspirerende sprekers volgen dan is het luisteren van podcasts een goede manier.'

Heb je nog een blunder of leuke anekdote?

'Meer een tip dan een blunder: zorg dat je altijd goed bent voorbereid op de techniek. Ik kan me een optreden herinneren in een theater in Utrecht. Ze hadden daar allemaal snoeren op het podium liggen. Daar had ik wel eerder op moeten anticiperen. Ik ben echt een beweeglijk type en ik hou er niet van om stil te staan. Dat zijn dingen die je als spreker van tevoren goed moet weten, zodat je je daarop kunt instellen. Het heeft niet geleid tot een blunder, maar ik had wel een visioen dat ik over de snoeren zou struikelen en onderaan het podium zou eindigen.'

Wat is het gaafste event waar je hebt gestaan of nog wilt staan?

‘De Recruitment Tech jury vond ik altijd erg gaaf om te doen en ik heb een aantal sessies als moderator gedaan, waar je alles aan elkaar praat. En wat ik ook erg leuk vond was de presentatie van de Webinar Week. Toen kreeg ik een soort Eva Jinek gevoel. Ik vind haar een inspirerend voorbeeld. Zo’n tafeldiscussie lijkt me super gaaf; een soort talkshow hosten.’

Net als Marieke spreken op een event?

Ben jij nieuw of beginnend spreker en wil jij net als Marieke spreken op events? Schrijf je dan in voor Het event voor aanstormend spreektalent. Het event vindt op 23 september plaats van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Over Marieke van Heek

Marieke van Heek

Marieke van Heek

Docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en Managing Consultant bij Schaal X

Marieke is sinds 2010 verbonden aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Marieke verzorgt verschillende trainingen, waaronder de Masterclass Recruitment Marketing, de Leergang Strategisch Recruitment en Campus Recruitment.

Deelnemers omschrijven Marieke als een kei in haar vak die ontzettend passievol en enthousiast vertelt en met praktijkvoorbeelden goed tot de kern weet te komen.

Marieke is werkzaam als Managing Consultant bij Schaal X. Daarnaast werkt Marieke als adviseur en inspirator op het gebied van talent acquisition & development, vanuit Bloozm. Ook spreekt ze regelmatig op congressen om haar succes ­­cases te delen met andere recruiters.

Andere interessante blogs

_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager