Recruitment Process Automation (RPA) is de term die wordt gebruikt om het proces van het automatiseren van wervings- en selectietaken te beschrijven, aan de hand van recruitmenttooling. De grote meerderheid (61%) van ondervraagde recruitmentprofessionals geeft aan dat ze in 2023 meer tooling verwachten te gaan gebruiken ten opzichte van 2021, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023

Tooling van bijrol naar hoofdrol

Er is al jaren veel aandacht voor recruitmenttooling. In alle soorten en maten. Maar de werkelijke adoptie ervan? Die bleef toch lang achter. Misschien zijn recruiters toch wat conservatiever of minder tech savvy dan ze zelf soms denken, misschien schoot de technologie tot nu toe ook nog wel tekort om echt het verschil te maken, wie zal het zeggen? Maar als de voortekenen niet bedriegen, komt de revolutie van Recruitment Process Automation die Kevin Wheeler al jaren voorspelt, dit jaar toch echt dichterbij.

Recruitmentprofessionals zien namelijk steeds meer heil in alle technologische toepassingen. Die tools beloven vooral één ding: meer efficiëntie in het werkproces voor recruitmentprofessionals, zodat die zich meer en beter kunnen focussen op wat écht belangrijk is: het persoonlijke contact met kandidaten. Terwijl recruitmenttooling in 2021 door 38% als belangrijk onderwerp werd gezien, is dat percentage in 2023 gestegen naar 45%.

Uit de Stand van Werven blijkt dat meer tooling echter geen doel op zich is, maar dat het vooral draait om wat de tooling kan doen voor het proces. Automatisering en robotisering is daarnaast hét onderwerp geworden dat de grootste groei zag ten opzichte van twee jaar geleden. Terwijl het in 2021 voor 21% van wervingsprofessionals op de agenda stond, is dat nu maar liefst 41%.

Recruitment Process Automation

Recruitment Process Automation (RPA) omvat het gebruik van technologieën, zoals data, machine learning en Artificial Intelligence (AI) om bepaalde taken te automatiseren. Denk aan het screenen van cv’s, de eerste interviews met kandidaten en het plannen van sollicitatie- en vervolgafspraken.

Om dat proces dus gedeeltelijk — of helemaal — te kunnen automatiseren, heb je de juiste tooling nodig. De grote meerderheid (61%) van de ondervraagde recruitmentprofessionals geeft aan dat ze in 2023 meer tooling verwachten te gaan gebruiken ten opzichte van 2021. Dat is consistent met de bevindingen over 2021, waarin 53% ook al aangaf meer recruitmenttools te hebben gebruikt ten opzichte van het jaar ervoor.

Automatisering gaat stapsgewijs

Er bestaan echter nog wel de nodige verschillen wanneer we dieper inzoomen op de mate waarin er geautomatiseerd wordt.
De twee uitersten: een kwart geeft aan niets verder te willen automatiseren, terwijl één respondent voor een volledige automatisering gaat van het recruitmentproces. Toch staan recruitmentprofessionals in Nederland over het algemeen welwillend tegenover de automatiseringskansen. Een stapsgewijze strategie lijkt echter de voorkeur te hebben. Het overgrote deel (59%) van professionals geeft aan dat dát de way forward zal zijn.  25% van de respondenten geeft aan niets te automatiseren.

Automatisering

Download de Stand van Werven 2023

De Stand van Werven is een rapport dat de basis kan vormen van elk arbeids- marktcommunicatie- en recruitmentplan. Wat doen andere bureaus of corporates? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke kanalen zijn nu effectief om snel mensen te werven? Hoever zijn anderen met digitalisering en automatisering? Download de hele Stand van Werven 2023 via onderstaande button:

RMA-algemeen

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.