Door corona zijn er een kwart minder vacatures, behalve in de sectoren ICT, bouw en onderwijs. Deze daling is de eerste en meteen de sterkste daling van de afgelopen 7 jaar. Het corona virus heeft ook impact op de vacatures die wel worden geplaatst. Het gekke is dat er in die vacatures vrij weinig gemeld wordt over corona en vooral hoe de organisatie om gaat met corona. En dit terwijl communicatie essentieel is in crisistijd, zelfs als je geen maatregelen hoeft te nemen. Hoe dit aan te pakken? Lees het in deze blog!

Banner - schrijven van vacatureteksten

Wil jij echt concrete voorbeelden over hoe andere organisaties dit aanpakken? Bekijk het webinar Trendwebinar Vacatureteksten gegeven door Martijn Hemminga.

Gebruik geen verzamelvacatures

Vanuit het oogpunt van doelgroepgericht werven gebruik ook nu géén verzamelvacatures. Je laat hierdoor elementen die specifiek zijn voor de ene vacature liggen, omdat het niet bij de andere vacaturse past die je allemaal opneemt in de verzamelvacature. Er zijn nog meer redenen om nu geen verzamelvacatures te gebruiken:

 • Je krijgt teveel aanmeldingen
 • Je moet veel kandidaten afwijzen omdat ze geen match zijn
 • Talent en geschikte kandidaten stoot je af met te generieke vacatures.

Met andere woorden, het is eigenlijk nooit een goed idee om verzamelvacatures in te zetten.

Krijg talent in beweging

Talent heeft vaak al een baan en valt onder de passieve baanzoekers. Door corona zit deze doelgroep extra vast, omdat ze de arbeidsmarkt bestormd zien worden. Met die reden gaan voor zekerheid en blijven ze bij hun huidige baan ookal zijn ze daar ontevreden. Hoe krijg je deze doelgroep in beweging? Door het volgende op te nemen in jouw vacaturetekst:

 • Bied een vast contract
 • Wees duidelijk wat de impact is van corona
 • Haal drempels weg om te solliciteren
 • Benoem beweegmotieven van de doelgroep

Op zoek naar concrete voorbeelden? In het webinar Trendwebinar Vacatureteksten wordt er dieper in gegaan op deze tips.

Ga in op beweegmotieven van jouw doelgroep

Wat beweegt jouw doelgroep om te solliciteren voor jouw vacature? Ontzettend belangrijk om op te nemen in de vacaturetekst. Het doelgroependashboard van Intelligence Group geeft aan dat dit de top 3 arbeidsvoorwaarden zijn van een verpleegkundige niveau 4 met medior ervaring uit Noord-Holland:

 1. Onregelmatigheidstoeslag
 2. Pensioenregeling
 3. Dertiende maand

Dit voorbeeld is zo specifiek, omdat er geen generieke voorkeuren zijn voor arbeidsvoorwaarden en dit verschilt per vacature en doelgroep. Het is dus belangrijk om per doelgroep te kijken wat hij of zij verlangt.
Als we kijken naar de pullfactoren van deze verpleegkundige dan zijn dat:

 1. Vast contract
 2. Werksfeer
 3. Goed salaris

Cruciaal om mee te nemen in de vacaturetekst. Heb jij dit al inzichtelijk en neem je dit al zo specifiek mee in jou vacaturetekst?

Wees specifiek over de functie

Tot slot raden we het echt af om generieke vacatureteksten te schrijven. Wat maat de vacature uniek bij jouw organisatie, zeker wanneer je kijkt naar dezelfde vacature bij andere organisaties. Benoem de fijne kneepjes van het vak van de vacature en met wie de sollicitant komt te werken wanneer hij of zij wordt aangenomen. Dit zorgt ervoor dat je minder sollicitaties krijgt, maar wel de juiste!