Het moge duidelijk zijn dat de rol van recruiters niet alleen het invullen van vacatureteksten behelst. Steeds meer recruiters zetten marketingtechnieken in om talent te werven. Denk aan het inrichten van funnels om een structurele stroom aan kandidaten te genereren. Ook moeten recruiters zich bezighouden met een positief werkgeversmerk, ook wel employer brand. De tools die ingezet worden om voor het sollicitatiemoment al te interacteren met geïnteresseerden hebben steeds meer weg van marketingtools. Enkel het werven en selecteren door recruiters is bijna niet meer van deze tijd. De beste A-kandidaten komen met behulp van strategische recruitment marketing eerder boven water.

Succesverhalen recruitment marketing

Wat is de toegevoegde waarde van recruitment marketing? Wat levert deze manier van werven op? En waarom wordt marketing steeds belangrijker in het recruitmentvak? Recruitment marketing richt zich meer op de lange termijn. Het gaat om een proces waarbij een band opgebouwd wordt met kandidaten, die voor het moment van solliciteren al meermaals met jou als bedrijf in aanraking komen. Dit creëert (on)bewust interesse, nieuwsgierigheid en biedt een beeld van het type bedrijf. De essentie van werken bij jouw bedrijf wordt alvorens een positie vrijkomt bij kandidaten duidelijk gemaakt. Wanneer er een passende vacature vervuld moet worden hoeven kandidaten enkel aangetrokken te worden tot solliciteren.

Onlangs heeft HR Technologist vijf succesverhalen van recruitment marketing gedeeld. Wat kunnen we leren van de bedrijven die deze strategische recruitment marketing-campagnes hebben opgezet? We zetten de leerpunten voor je op een rijtje.

#1 Hoe contests bijdragen aan wervingscampagnes

Een wedstrijdelement werkt goed in wervingscampagnes. Door een contest te ontwikkelen win je veel (media)aandacht. Daarnaast kan je kandidaten beoordelen op hun kunnen in een dergelijke test. Een bijkomend voordeel is dat er vele online manieren zijn om contests vorm te geven. Vooral voor IT-functies is deze marketingtechniek interessant. Een voorbeeld van een bedrijf die dit succesvol inzette is Ogilvy & Mather die in 2010 op zoek gingen naar de 'World's best sales person' en hun doelgroep aanzette om een baksteen in een YouTube video te verkopen.

Ook LEGO maakte slim gebruik van een wedstrijdelement door middel van gamification in de zoektocht naar Master Model Builders. Op één dag streden 20 deelnemers tegen elkaar om deze functietitel achter hun naam te kunnen plaatsen. Een mooie manier van enerzijds je werkgeversmerk versterken en anderzijds de beste kandidaten te selecteren.

#2 Spreek je doelgroep aan

Direct contact zoeken met je doelgroep is lastiger dan het lijkt. Het begint namelijk bij grondige doelgroepkennis. Zonder te weten wie je doelgroep exact is, waar de interesses liggen en wat ze in een specifieke functie zoeken, kun je niet op de emotie van je doelgroep inspelen. Daarbij komt ook dat een vacaturetekst amper een impactvolle manier is om de doelgroep in emotie te raken. Marketing kan je hier een handje bij helpen door ook creativiteit, intelligentie en copywriting aan de wervingscampagne toe te voegen. Het Britse leger heeft op deze manier succesvol de millennial-doelgroep bereikt, het segment dat ze wilde prikkelen voor openstaande functies. Zo werden "selfie-verslaafden" en "binge-gamers" op een andere wijze aangesproken, namelijk met "het leger heeft jou nodig". Interesses van de kandidaten worden in de communicatie direct aangesproken. Het resultaat? Binnen enkele dagen 2.700 sollicitanten en na een maand steeg dit aantal zelfs naar 4.000 sollicitanten. Toch leverde de campagne in Engeland wel de nodige kritiek op, maar effectief was de campagne zeker.

#3 Zet huidige medewerkers in voor je wervingscampagne

Niet alleen heb je jouw werknemers nodig om de organisatie draaiende te houden, medewerkers zijn ook ambassadeurs van jouw werkgeversmerk. Door huidige medewerkers in te zetten voor je wervingscampagne creëer je dus een uniek beeld van jouw organisatie. Cisco zette deze marketingtactiek in met de boodschap "Be you, with us". Ze gebruikten hiervoor geen acteurs, maar eigen medewerkers.

Bouw je eigen recruitment marketing succesverhaal!

Bij recruitment marketing gaat het niet zo zeer om de tools die je inzet, het gaat meer om hoe jouw werkgeversmerk een unieke positie claimt. Recruitment marketing helpt je om jouw unieke boodschap over te brengen aan je doelgroep. Op basis daarvan wordt het succes van je wervingscampagne bepaald. Om tot de perfecte formule voor je wervingscampagne te komen, moet je allereerst deze vragen kunnen beantwoorden:

  • Wat is je doel?
  • Hoe ziet de ideale kandidaat eruit?
  • Waar is deze kandidaat te vinden?
  • En welke toegevoegde waarde kun je deze kandidaat als werkgever bieden?

Alles weten over recruitment marketing?

Donderdag 12 december vindt de Masterclass Recruitment Marketing plaats. Hier leer je alles over het effectief vinden en verleiden van (latente) kandidaten met behulp van analyse van doelgroepdata, hoe je de modernste sourcingstechnieken toepast en hoe je kandidaten positief kunt verrassen als je hen benadert of bereikt. Meer weten? Of meteen inschrijven? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar...

Bron: Werf&