Het hebben van een goed netwerk is voor arbeidsmarktprofessionals een belangrijk element in hun werk. Het persoonlijke contact, kennen van de contactpersonen bij interessante bedrijven of het ontmoeten van mede-experts in jouw vakgebied is handig! Nu is het zo dat je voorlopig niet meer naar netwerkbijeenkomsten kunt. Wat kan je nu wel op het gebied van netwerken: online netwerken!

Meer leren over online netwerken? Op 10 juni geven start onze Tweedaagse Professioneel Jobhunten. Lees hier meer:

Online netwerken

Hoe houd je in de huidige tijd je netwerk goed bij? Gelukkig zijn er veel online kansen om je netwerk te onderhouden en te inspireren. We nemen je mee door een aantal ideeën.

Like, share en comment

Ga de interactie aan met online content die jouw doelgroep plaatst. Dat is een mooie opstap naar het persoonlijke gesprek en het is een snelle manier om even die persoonlijke aandacht te geven.

Stuur DM’s, voice memo’s en persoonlijke video’s

Ga proactief aan de slag met het sturen van berichten op de online kanalen. Redt iemand het nu wel met de kids? Of zit iemand nu wel lekker in zijn proeftijd? Mooi moment om even in te checken. Het sturen van een voice memo of persoonlijke video maakt het net wat specialer en laat zien dat jij graag moeite doet voor jouw netwerk.

Wees een gast bij podcasts

Je hebt vast wel mensen in jouw netwerk zitten die een podcast hebben. Deze mensen zijn vaak op zoek naar interessante gasten om de podcast te vullen. Stuur een berichtje met een goede reden waarom jij in hun show te gast moet komen en vertel over je expertise.

Zet virtuele koffie chats op via Zoom

Real life koffie’tjes kunnen nu even niet meer, maar dat kan ook prima via Zoom! Nodig prospects uit om een virtueel low key koffie’tje of thee te doen ter kennismaking. Houd het luchtig en het is een leuke ervaring! Meer dan ooit willen mensen nu interactie, iedereen zit immers thuis en zien veel dezelfde mensen.

Stuur gift cards voor een koffie van de lokale koffiebar

Net iets extra’s toevoegen aan jouw koffie chat? Stuur belangrijke prospects een gift card van de lokale koffiebar en met de vraag om deze te halen voor een koffie chat met jou! Daarnaast steun je zo toch een beetje de lokale horeca.

Zet een groepsvideocall op en laat jouw netwerk met elkaar connecten
Ook nu kun je mensen aan elkaar koppelen middels een groepsvideocall. Kijk welke mensen in jouw netwerk bij elkaar passen, maar elkaar nog niet kennen. Verzin een leuke reden om met elkaar te videocallen en zo maak jij reputatie als de verbinder!

Start een online boeken- / documentaire- / blogclub op in jouw vakgebied

Een online club starten over relevante content in jouw vakgebied is goud! Zo kom je met een goede reden geregeld bij elkaar en houd je gezamenlijk de vakkennis up-to-date. Heb je een lijst nodig voor goede recruitment boeken om de club te starten? Werf& heeft hier een handige blog over geschreven.

Online netwerken voor introverts

Vind je proactief contact opzoeken met je netwerk toch nog een beetje spannend? Of zie jij jezelf helemaal niet een persoonlijke video maken? Gelukkig zijn er meer opties om je online netwerk te onderhouden!

Meld je aan voor kwalitatieve toegewijde communities

Op LinkedIn zijn er veel groepen waarbij hoogwaardige content wordt gedeeld en interessante discussies worden gevoerd. Geef jouw feedback op deze content en neem deel aan deze discussies! Ook zijn er Slack groepen waarin recruiters met elkaar interessante profielen delen (met toestemming van de kandidaat), goed om daar in te zitten.

Log ruim van tevoren in op de videocall

Ga je toch meedoen aan een netwerk videocall? Log ruim van te voren in om alles goed op te zetten. Werkt de camera en het geluid goed? Begrijp je de software? Dit zorgt ervoor dat jij relaxter de videocall ingaat en kun jij je focussen op het netwerken.

Zorg voor 1-op-1 videocalls

Veel mensen tegelijkertijd in videocalls kunnen heftig zijn, zeker wanneer je introvert bent. Kijk of je 1-op-1 videocalls kunt regelen met interessante kandidaten, prospects en mede-professionals.

Follow-up met personen die goed zijn in schrijven en lezen

Kijk in je netwerk wie er meer van het schrijven en lezen zijn dan het videobellen en leg met hun contact. Dit verlaagt de drempel en leg je toch contact binnen je netwerk.

Ga voor de lange termijn

Doordat het wat spannender is om proactief contact te zoeken en te videobellen, moet je je focussen op de lange termijn. Dat klinkt vervelend, maar zorgt ook voor duurzamere relaties!

Meer leren over personal branding?

(Online) Netwerken is onderdeel van onze tweedaagse opleiding Professioneel Jobhunten. Lees meer informatie over deze opleiding en graag ontvangen wij jou in deze opleiding om samen de volgende stap te zetten: