We zien nu dat er een kruis gaat door de werving of iedere vacature moet worden goed gekeurd door de directie. Toch moet je door met arbeidsmarktcommunicatie om de problemen op de lange termijn te voorkomen. Hoe doe je dat in verschillende scenario’s?

In welk scenario zit jouw organisatie?

In de huidige crisis is het soms noodzakelijk om afscheid te nemen van medewerkers en bij goede arbeidsmarktcommunicatie is het zaak om het medewerkers die blijven uit te leggen waarom andere teamleden de organisatie verlaten. Daarentegen kan het zijn dat je van niemand in het team afscheid hoeft te nemen en zelfs mensen moet aannemen (denk aan de vitale sectoren). Ook dan is het belangrijk om het team uit te leggen waarom deze keuzes gemaakt worden en ze daarin mee te nemen.

Kortom, in tijden van corona kunnen zich verschillende situaties voordoen en voor het behoud van een goede werksfeer en een lage doorloop speelt goede arbeidsmarktcommunicatie een grote rol!

Hoe speel je in op verschillende scenario’s met arbeidsmarktcommunicatie?

Iedereen is aan het plannen: worst case scenario, best case scenario of geen scenario? Laten we je in de hoofdlijnen meenemen in de 4 mogelijke scenario’s die zich kunnen voordoen en welke tips op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie je dan het beste kunt toepassen.

Meer vacatures

Wanneer je als organisatie in deze tijd juist meer vacatures hebt, zoals in de vitale sectoren, leg dan de focus op de korte termijn en opschalen.
Kijk of je gebruik kunt maken van uitzendbureaus, interimmers en je referral netwerk om het gat op te vullen, de focus ligt immers op de korte termijn. Vergeet niet om recruitment PR in te zetten: Het is uitzonderlijk dat je vacatures hebt, omdat de meeste bedrijven nu minder vacatures hebben. Doe dit wel genuanceerd. Maak er geen misbruik, maar gébruik van.

Voor de zorg sector is het belangrijk om na te denken over hoe je begeleiding van nieuwe medewerkers en stagiaires goed blijft geven onder deze hoge druk. Schrijf een plan om te voorkomen dat nieuwe medewerkers en stagiaires links blijven liggen.

Zelfde aantal vacatures

Bouw in dit scenario aan een talentpool, blijf zichtbaar, haal specifieke vacatures van de website en vervang deze door algemene vacatures voor de organisatie.
Denk niet alleen extern maar ook intern. Speel online spelletjes met je team, organiseer virtuele of 1,5 meter vrimibo’s en geef online inhouse dagen. Dit zegt namelijk veel over jou als werkgever en is goed voor de employer branding.

Minder vacatures

In dit scenario is de middellange termijn belangrijk. Leg de focus op het beleid van corona en plaats dit overal op jouw werkenbij website. Vaak komen mensen via zoekmachines, social media, etc. direct op de vacaturepagina. Dan is het niet genoeg als je maar één beleidspagina over corona op jouw website hebt staan. Verwijs in de vacaturepagina’s ook naar het beleid of schrijf er een kort stukje over. Zelfs als je geen last hebt van het coronavirus, willen mensen lezen dat je geen last hebt van het coronavirus.
Bouw toch aan een talentpool, de vacatures zijn namelijk nu alweer aan het terugkomen. Denk aan vacaturenamen als: “Aan de slag na de coronacrisis?” Zo ben je de toekomst voor!

Geen vacatures

In dit scenario neemt de organisatie afscheid van medewerkers en is met die reden mobiliteit een hot topic is. Kijk in je eigen netwerk of er vacatures zijn waar je medewerkers kan herplaatsen en schrijf referenties. Zo help je jouw (ex)medewerkers en neem je goed afscheid.
Daarnaast zijn relatiemanagement en talentpooling belangrijke facetten. Doe dit heel gericht, één op één of met direct e-mailing. Grote zichtbare of betaalde campagnes geven in dit scenario’s een scheefbeeld.

Laat ook zien wat je als organisatie doet wanneer er geen vacatures zijn. Het belangrijkste om te doen in deze tijden van crisis is communiceren, communiceren en communiceren. Zelfs als je het niet weet, communiceer dan dat je het niet weet.

Jobpal heeft een onderzoek gedaan naam de vragen die mensen nu hebben tijdens de corona crisis met betrekking tot de arbeidsmarkt. En de mensen zijn het meest benieuwd naar wat de impact is van corona op de organisatie.

Laat de recruiters die blijven nadenken over vragen die al een tijdje op de plank liggen:

  • Hoe zit het met de stages vanaf september?
  • Hoe zit het met de vakantiekrachten?
  • Corona maatregelen, hoe toe te passen?

Speel in op jouw scenario

Breng in kaart welk scenario op jou van toepassing is en maak een arbeidsmarktcommunicatieplan daarop. Zo ben je goed voorbereid op de huidige situatie, wat er gaat komen en de lange termijn!