Volgens velen is het de toekomst van recruitment. Of kun je beter zeggen het heden? Want recruitment marketing automation is binnen veel organisaties inmiddels een feit. En zeker niet alleen voor organisaties die op jaarbasis tientallen of zelfs honderden vacatures uitzetten. Ook voor kleinere organisaties kan het interessant zijn een deel van de recruitment marketing activiteiten te automatiseren. We zetten hier de belangrijkste zaken op een rijtje.

Inbound en outbound recruitment marketing

In het verleden maakte recruitment marketing voornamelijk gebruik van middelen die onder outbound marketing vallen. Daarbij neemt de zender het initiatief om de ontvanger te overtuigen door de inzet van interruptieve media. Typische voorbeelden hiervan zijn:

  • advertenties (print, radio, tv, outdoor maar ook banners)
  • ongevraagde e-mail
  • telefonisch benaderen via headhunters
  • actieve verspreiding van flyers, folders en brochures.

Bij inbound recruitment marketing neemt de kandidaat het initiatief door een zoekactie te starten, doorgaans online. Typische voorbeelden zijn content marketing, zoekmachinemarketing en opt-in (e-mail) nieuwsbrieven. Ook digitale assistenten kunnen een vorm van inbound marketing zijn. De opkomst van (recruitment) marketing automation is sterk verbonden met de opkomst van inbound marketing.

Waarom inbound recruitment marketing?

Organisaties hebben steeds meer moeite om (voldoende) kandidaten te bereiken met outbound recruitment marketing. In veel sectoren op de arbeidsmarkt overtreft het aanbod van banen al jarenlang de vraag. Daarom is het noodzakelijk het bereik onder latente werkzoekenden – ook wel passieve kandidaten genoemd – te vergroten. Daarnaast is de gemiddelde duur van de arbeidsrelatie sterk afgenomen. Jongere generaties veranderen vaker van werkgever en tegelijkertijd is de kans toegenomen dat ze ooit op het oude nest terugkeren. Inbound marketing helpt om beide uitdagingen te tackelen omdat het meer gericht is op het bouwen van duurzame relaties. Het is de stap van zoeken naar verbinden.

En hoe past recruitment marketing automation in het plaatje?

Traditionele werving via outbound recruitment marketing had doorgaans een ad hoc karakter. De recruitment-afdeling kwam pas in actie op het moment dat er een concreet probleem was (een vacature). Automatisering leent zich natuurlijk vooral voor zaken met een repetitief karakter, waar ad hoc marketing niet toe behoort.

Het is inmiddels eerder regel dan uitzondering dat organisaties investeren in inbound recruitment marketing, bijvoorbeeld door de gecoördineerde inzet van social media, zoekmachinemarketing en de recruitmentsite. Het (deels) automatiseren is dan een logische volgende stap. Een groot deel van de online communicatie verloopt immers volgens vaste patronen. In veel gevallen in hoge mate gepersonaliseerd maar niet persoonlijk. Totdat kandidaten daadwerkelijk hun interesse in een functie kenbaar maken, verwachten ze dat ook niet. Waar het wel om draait, is relevantie. Het doel van inbound marketing is immers om een relatie op te bouwen. Daarvoor zul je kandidaten relevante informatie en een relevant perspectief moeten bieden.

RMA-algemeen

Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation?

Het grote voordeel van automatiseren is natuurlijk dat je tijd overhoudt die je aan andere zaken kunt besteden. Stel je voor dat je drie formulieren op je werkenbij-site hebt geplaatst en je alle inschrijvingen handmatig moet verwerken? Zonde van je tijd toch? Ook koppelingen met ATS- en CRM-systemen kunnen je helpen om tijd te besparen.

Recruitment marketing automation dwingt je ook om anders over recruitment te gaan denken: van het op ad hoc basis invullen van vacatures naar het continu opbouwen en onderhouden van relaties met actieve en passieve kandidaten (inclusief stagiairs en oud-medewerkers). Daarvoor zul je ook moeten nadenken over je employer brand en dat handen en voeten geven. Om een relatie met kandidaten te onderhouden zul je namelijk periodiek unieke, waardevolle content ter beschikking moeten stellen. Een ander groot voordeel van recruitment marketing automation is meetbaarheid. Vrijwel alles op het gebied van online marketing is meetbaar en kan dus inzicht bieden in waar je op moet targeten om je content en campagnes voortdurend te verbeteren.

Hoe begin ik met recruitment marketing automation?

De kans is groot dat je bepaalde delen van je recruitment marketing al geautomatiseerd hebt. Bijvoorbeeld in de vorm van een vacature-alert. Of in de vorm van een Google Ads-campagne die verwijst naar een landingspage waar je CTA’s hebt opgenomen die een automatische respons genereren. Of met je recruitment-accounts op social media die je onderhoudt via een beheertool als Hootsuite. Een volgende stap zou kunnen zijn om per doelgroep een content-flow uit te werken en te inventariseren welke middelen en tools je daarvoor gaat inzetten.
Is recruitment marketing automation nieuw voor je of heb je een steuntje in de rug nodig om de volgende stap te zetten? Schrijf je dan in voor de praktijkgerichte tweedaagse training Recruitment Marketing & Automation.

Andere interessante blogs

_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager